Sports

Aldri har stjernene hatt så mye makt – NRK Sport – Sportsnyheter, resultant og sendeplan

Written by admin

Hva skjer når in tar spill styringen i in klubb?

Kylian Mbappé er and spiss for 23 years. I may skrev have under en treårsavtale med Paris Saint-Germain som gir ham 500 millioner kroner i året, pluss en millard kroner kun for å signere.

Selv i fotballens gale verden er dette sprøtt. Men vent – ​​​​det er mer.

Ligue 1 - Paris St Germain vs Metz

MEKTIG: I want to sign Kylian Mbappé at Monsteravtale med PSG. Han fikk én kun billion kroner for å signere.

Photo: CHRISTIAN HARTMANN/Reuters

Noen rapporteur hevder in Mbappé vil få vetorett med hensyn til ansettelser av spillrere og trenere. I så fall vile have i praksis bli in sportsdirektør spills.

Selv benekter Mbappé dette. Men det PSG driver med, tyder på at det er sant.

Kylian’s Favorite

For nå varsler PSG store endringer. Én dag etter at Mbappé skrev under, sparket de ut direktøren Leonardo.

Nå venter alle på at treneren Mauricio Pochettino skal kastes på dør. Shop deler av stallen skal bli solgt. Ifølge den franske sportsavisen L’Equipe har Mbappé også gitt grønt lys til salget av spisskollega Neymar.

French First Football League

STJERNESPILLERE: Brazilian Neymar and Kylian Mbappé.

Photo: Christophe Ena/AP

Hvem skal inn? PSG will allerede ansatt Luís Campos, and direktør Mbappé kjenner fra sin tid i Monaco. Som trener ønsket de seg først Zinédine Zidane, en av Mbappés helter, før de visstnok fikk nei.

Så om det ikke finnes klausuler om vetorett, er det ingen tvil om at Mbappé har blitt en mektig figur i PSG – kanskje den aller mektigste. I fotballen er det Presidentene og direktørene som skal styre showet.

Hvordan kunne in 23-årig spiller ende opp med så mye makt?

Macron’s Bonnfalt

Svaret handler om et ess i ermet som stadig flere stjerner enten slenger på bordet eller truer med å spill ut. Dette er Bosmandommen.

I 1995 vant belgieren Jean-Marc Bosman en rettssak som gjorde at han kunne finne et nytt lag etter at kontrakten hans var gått ut, utensil in hans gamle klubb kunne kreve overgangssum.

Dette ga spill mer frihet til å bytte lag, og et kraftig våpen i lønnsforhandlingene.

Få har brukt det like effektivt som Mbappé.

I mer enn ett år ha vi lest at han skulle til Real Madrid. Ryktene var overalt. Dette var en gigantisk overgang: Gullgutten som skal dominere fotballen sammen med Erling Braut Haaland det neste tiåret, skulle bytte klubb free.

For PSG var det krise. Det sportslige var kun in del av saken. PSG er et prestisjeprosjekt for Qatar, og det legges stor vekt på å signere de største navnene.

Da de slo kloa i Lionel Messi i fjor, var det som et trofé i seg selv.

775694679

IN SEIER: PSG klarte å få tak spill in som mange mener er blant tidenes beste fotballspillere.

Photo: BERTRAND GUAY / AFP

Så det å miste Mbappé til in rival som Real Madrid, kun måneder før VM i Qatar, var utenkelig. Også for fransk fotball var dette en catastrofe, og Frankrikes president, Emmanuel Macron, skal ha grepet inn for å overtale Mbappé til å bli i landet.

Men Mbappé ventet og ventet. PSG ble mer og mer engstelige. Mot slutten kunne de like gjerne gitt ham et blankt ark og bedt ham skrive ned hva han ville ha.

Frihet og penger

Mbappé er ikke alene om å bruke denne strategien. On hele Europa bruker spill nå samme metode para å tvinge frem overganger og fete opp kontrakter.

Det mest normale er at de drar gratis. Eksemplene er flere og større enn noen gang, blant dem Antonio Rüdiger (som har forlatt Chelsea) Paulo Dybala (Juventus), Paul Pogba (Manchester United) and Ángel Di María (PSG).

Tar man bort spørsmål om lojalitet, er det få grunner til at de ikke skal gjore dette. Går de gratis, står de nesten fritt til å velge sitt neste lag. Siden deres nye klubb ikke må betale noe for dem, kan flere kroner gå til lønn og bonuser.

Så spill får mer makt selv – og blir rikere i samme slengen.

Dette gjelder stort sett de som kun har noen måneder igjen på kontrakten. Men denne sommeren ser vi at selv de som har sea enn ett år igjen, bruker samme triks.

Tiden Med on the side of sin

I Tyskland har for eksempel den polske målmaskinen Robert Lewandowski fortalt verden at han vil bort fra Bayern München umiddelbart.

They have kontrakt til sommeren 2023, så Bayern kan sette foten ned. From kan si, «Du er vår spill, du er under kontrakt. Gjor jobben din.”

German soccer Bundesliga

VIL BORT: Robert Lewandowski, player for Poland and Bayern.

Photo: Swen Pf’rtner/AP

Men Lewandowski har tiden på sin side. Vanligvis bør klubber fornye kontraktene minst 18 måneder før de går ut. Jo lenger de venter, desto mer øker faren for å miste driperen gratis, noe som styrker agentns forhandlingsposisjon.

Lewandowski veterinarian in om ikke Bayern lar ham gå nå, vil de miste ham free neste år.

Og som med PSG er ikke dette bare in finansiell smell for Bayern, men et ydmykende tap av prestisje. By store klubbene skal has better spill. De skal definitivt ikke miste dem.

og of skal I don’t fall ikke gjør det free.

Sagaen om Salah

Liverpool har fått smake på det samme. from har tre profilerte spisser med ett år igjen av sine avtaler. Sagaen om Mohamed Salah bare fortsetter, mens Sadio Mané vil bort nå, og kan dra til nettopp Bayern.

His snakker vi om to av verdens største lag. Om selv ikke disse har kontroll over sine stjerner, hva kan lagene da gjøre?

Sannsynligvis vile trenden fortsette. Det pleide å være kontroversielt å bytte klubb gratis, men jo mer normalt det blir, desto mer vil det friste andre.

Rocco Commisso, eieren til Fiorentina, måtte selge spissen Dušan Vlahović billig i januar fordi have nektet å forlenge. Commisso er overbevist om at Vlahović og agentn kom til Fiorentina med plan om å dra videre gratis.

Om det blir slik, må klubbene nærmest forvente å miste sine stjerner for ingenting.

Men det finnes noen metoder de kan bruke.

Haaland-løsningen

Én er å inngå en utkjøpsklausul med spill de vet vil ønske seg bort senere. Dortmund won with Haaland, and reached Manchester City for 750 million crowns. Dette var et kompromiss som passet alle parter.

Siden summen var lav for en spill som ham, fikk Haaland frihet til å velge sin neste klubb.

Og Dortmund slapp å miste ham free.

Bundesliga - Borussia Dortmund vs Hertha BSC

SUKSESS: Erling Braut Haalands edged Red Bull Salzburg to Borussia Dortmund knne knapt gått bedre.

Photo: LEON KUEGELER/Reuters

Klubber kan også inngå lange kontrakter. Haaland skrev under for fem år i City, mens Liverpool ga sin nye storsignering Darwin Núñez en avtale på seks år.

En tredje metode er å hente erstattere tidlig, og igjen er Liverpool et godt eksempel. De har lenge visst at de kunne miste without free angrepstrio. Så for to år siden hentet by Diogo Jota. I vinter kjøpte by Luis Díaz, og i går ble Núñez klar.

Nå kan de selge Mané og klare seg greit. De må ikke gi Salah hva enn han ønsker, slik PSG gjorde med Mbappé, fordi de har tre nye angripere i toppklasse.

Kanskje er det en lekse å lære for andre klubber. Det har lenge vært viktig å finne den beste måten å hente stjerner på.

Nå er det samme sant for hvordan man skal miste dem.

About the author

admin

Leave a Comment