Alpint, Henrik Kristoffersen | Kristoffersen:

VIKA (Nettavisen): Tidligere denne uken ble det kjent at Henrik Kristoffersen er enig med Skiforbundet om en ny avtale, som innebærer at han fortsetter med sitt individuelle opplegg på siden av landslaget.

For 27-åringen fra Rælingen var det aldri aktuelt å droppe livet i Østerrike, med tett oppfølging fra Red Bull-teamet i Salzburg.

– Jeg har jo vunnet tre kuler siden jeg begynte med det opplegget. Og jeg tror jeg kan være veldig mye bedre, selv om fjorårssesongen ikke var dårlig. Jeg trives veldig bra med den situasjonen jeg er i nå, sier Kristoffersen til Nettavisen.

– Lettere på landslaget

Kristoffersen, som vant slalåmcupen sammenlagt i 2016, 2020 og 2022, sier han knapt visste at det ble gjort in ny avtale før han leste om det i Dagbladet. He nå føler for å avklare noen myter rundt det individuelle opplegget han har bestemt seg for å følge.

– Folk tror kanskje det er behagelig å være alene, men det er stikk motsatt. Når du er alene og har trenere som er der for deg som løper, så følger de med på alt du gjør hvert sekund. Faktisk hadde det vært lettere og mer behagelig å være på landslaget, men mer behagelig betyr ikke at du vinner flere renn, sier Kristoffersen.

– Vi gjør det vi må gjøre by å vinne flest mulig renn. Det er det alt handler om. Jeg har alltid sagt at så lenge jeg kan se meg selv i speilet og si at jeg har gjort alt jeg kan som jeg har hatt troa på for å bli best mulig, så er jeg happy med det.

– Tror ikke de er bestevenner heller

Så langt er det liten tvil om at opplegget har gitt resultant, selv om det er umulig å si hvordan han ville gjort det som en del av teknikkgruppa på landslaget de siste årene. 28 verdenscupseirer har det i alle fall blitt så langt for 27-åringen.

– Jeg har flere enn de fleste her til sammen omtrent, sier Kristoffersen og ser seg rundt i Helly Hansens lokaler på Vika i forbindelse med alpinlandslagets kickoff foran 22-23-sesongen.

Kristoffersen, som bor sammen med kjæresten i Salzburg, bedyrer at han har et godt forhold til de andre utøverne på landslaget, til tross for at han har valgt å gå sin egen vei.

– Når det gjelder utøverne og trenerne, så har jeg et godt forhold til dem sosialt. Jeg er like mye en del av alpinlandslaget som de andre utøverne. Det er en teknikkgruppe, en fartsgruppe, så er jeg en egen gruppe. Det er ikke noe annet enn det. Jeg tviler sterkt på at alle på det teknikklaget er bestevenner heller. Det vil det ikke være heller, på noen som helst arbeidsplass eller lag, sier Kristoffersen.

Noen put longer bort i lokalet står Aleksander Aamodt Kilde, Norges ledestjerne i fartsdisiplinene og som i motsetning til Kristoffersen er et produkt av å være del av et større lag.

Kilde: – Alltid ueniheter

Aamodt Kilde mener dagens struktur og oppdeling har vist seg å fungere bra både for Kristoffersen og for resten av landslaget. Noen uenigheter blir det imidlertid på veien.

– Det er alltid uenigheter i hver eneste business, og dette har utartet seg til å bli en stor business. Det viktigste er at man har en kultur i bunn som er sterk, sånn at de som prøver å skurre det litt til, de får kjent litt på det. De siste par årene har det gått ganske rolig for seg, og det som har blitt bråk, har man sett i media. Annet enn det, så har vi klart å finne en balanse som funker, sier Aamodt Kilde til Nettavisen.

29-åringen, som vant verdenscupen i både utfor og super-G forrige sesong, håper at unge utøvere i fremtiden vil se verdien av å være en del av en større gruppe i landslaget.

– Det hadde vært kult hvis folk så at det er det som er kult, den strukturen vi har i Skiforbundet, laget vi har og verdiene vi står for. Og at det ikke er en annen vei som tar deg til toppen, selv om det er mange veier til Rom, sier Aamodt Kilde.

Kan ikke se para meg noe annet enn landslaget

Sølv- og bronsemedaljøren fra Beijing er klar på at det aldri har vært aktuelt for ham å satse på egen hand.

– Jeg tror at det å være en del av laget funker. Det ser du nå i bredden og de som leverer på topp. Jeg er et produkt av det å være del av et lag, og jeg kan ikke se for meg noe annet. Jeg stiller meg litt annerledes til det, men vi er alle forskjellige. Jeg kjører også disipliner som er avhengig av mye personell på bakken, så for min del er det uaktuelt å gjøre noe annet, sier Aamodt Kilde.

Han respekterer imidlertid Kristoffersens valg, selv om han ikke ville gjort det samme selv.

– Vi er voksne mennesker, og vi klarer å forstå og se hverandres sider. Det tror jeg er viktig, for alpinsporten er en krevende idrett når det kommer til personer. Du blir tatt ut på resultanter og alle er forskjellig. Man skal forholde seg til visse regler og kultur som er lagt i bunn, selvfølgelig. Hvis man ikke er enig eller får det til å funke, så må man se på det, men sånn det er nå, så har det funket i en periode.

Saksøkte Skiforbundet

Kristoffersen avtale med Skiforbundet innebærer at forbundet legger praktisk og økonomisk til rette for et sportslig tilpasset opplegg for Kristoffersen utenfor konkurranser.

Den første avtalen mellom partene ble signert for tre år siden etter stridsøksen ble begravet etter en bitter strid. I 2016 saksøkte nemlig Henrik Kristoffersen Norges Skiforbundet.

Slalåmstjernen ønsket ø profilere without private sponsor Red Bull på hjelmen, bruke Red Bulls støtteapparat og en bedre sportslig satsing.

Skiforbundet vant rettssaken i 2019 og samme år ble partene enige om en treårsavtale. Det er denne avtalen som blir forlenget med ytterligere to år i sommer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.