Analytiker om krisen i XXL: – Klarer de ikke å snu dette, er XXL verdiløst

Tirsdag etter børsstenging meldte sportsvarekjeden XXL at selskapet forventer at inntektene vil falle i andre kvartal i år, sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Mer presist forventer XXL at omsetningen for kvartalet ender på rundt 2,2 milliarder kroner, som er 200 millioner kroner mindre enn idrettsnettverket hadde i omsetning i tilsvarende kvartal i fjor. I tillegg forventer selskapet et bruttoresultat på mellom 190 og 220 millioner kroner, mot 392 millioner kroner i andre kvartal i fjor.

Ved åpningen av Oslo Børs onsdag morgen falt aksjen 19 prosent. I løpet av handelsdagen har imidlertid aksjen tatt seg opp igjen deler av det dramatiske fallet, og ved 15:30-tiden er aksjen ned rundt 16 prosent.

Analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux forstår godt at investorer reagerer negativt:

Hvis faktureringsnivået de annonserte på tirsdag er den nye normalen, vil XXL se nesten null fortjeneste fremover, siden de ikke klarer å kutte kostnader. Og klarer de ikke å snu dette, er XXL verdiløst, sier Borge.

Etter onsdagens kursfall har XXL en markedsverdi på 1,9 milliarder kroner.

svakt marked

Pandemier og lukkede treningssentre skapte en sterk etterspørsel etter sportsutstyr, og sommeren og høsten 2020 kunne den børsnoterte sportskjeden rapportere sterke salgstall. Dette sendte XXL-aksjen til en topp på 28,6 kroner i oktober 2020, tilsvarende en oppgang på nærmere 700 prosent fra bunnfallet i mars 2020.

Aksjen har imidlertid falt mer eller mindre jevnt siden den gang. Siden toppen i oktober 2020 er aksjen ned mer enn 70 prosent. Prisfallet så langt i år er nær 44 prosent.

– Lageret har vært svakt den siste tiden og det er bekymring for at salget av sportsutstyr skal stoppe opp over hele linja, sier Heiberg.


Markus Borge Heiberg, analytiker i Kepler Cheuvreux.

Markus Borge Heiberg, analytiker i Kepler Cheuvreux. (Foto: Knut Egil Wang)

Selv om omsetningen i detaljhandelen har vært generelt stabil, går nå mer av pengene til kategorier som klær og mat, ifølge Heiberg.

XXLs direktør, Pål Wibe, bekrefter overfor DN at årsaken til nedgangen i omsetning og resultat i andre kvartal skyldes det svake markedet.

– Roter hver stein for å redusere kostnadene

Wibe forteller at selskapet, som de også skriver i aksjemeldingen, iverksetter tiltak for å tilpasse seg markedsforholdene.

– I tillegg til å redusere innkjøpsvolumer, gjør vi vårt beste for å redusere kostnadene der vi kan. Det har vært skrevet før at varelageret har blitt sunnere på XXL og at vi har bedre rutiner, sier Wibe.

Nøyaktig hva disse tiltakene innebærer utover kutt i kjøpsvolumer, vil Wibe imidlertid ikke si noe om på nåværende tidspunkt:

– Vi kommenterer ikke aksjekurser og verdivurdering, men jeg pleier å si at vi til slutt får den prisen vi fortjener. Vi kommer tilbake til de konkrete tiltakene i kvartalsrapporten når den kommer.


Administrerende direktør Pål Wibe ved XXL-butikken på Alnabru i Oslo.  Under pandemien kunne kjeden rapportere sterke salgstall.

Administrerende direktør Pål Wibe ved XXL-butikken på Alnabru i Oslo. Under pandemien kunne kjeden rapportere sterke salgstall. (Foto: Petter Berntsen)

Heiberg mener på sin side mye som skal til for å snu krisen XXL befinner seg i.

– XXL er sterke på e-handel, men det er ikke et rent e-handelsselskap. Når man har store varehus med ansatte, fører dette til høye kostnader. Nå faller i tillegg inntektene fra nettkjøp, noe som ikke er gode nyheter.

Han mener at XXL ikke klarer å bli aktuell

En reduksjon i fysiske kostnader og større prioritering av nettkjøp kan være en mulig løsning på lønnsomhetsproblemet slik Heiberg ser det. Men han mener også at sportskjeden sliter med å gjøre seg relevant for kunden.

– De opererer ikke i et «premium»-segment eller i et «billig» segment. I forbrukerens øyne er man rett og slett ikke sikker på hva XXL egentlig er. Historisk har de gjort det bra i Norge, men i Norden er det sterk konkurranse, sier Heiberg.

– Det er en vanskelig balansegang for XXL som selger merkevarer. Hvis de hadde hatt et enkelt tilbud, hadde kanskje modellen fungert. Men produktet er ikke unikt. Man kan kjøpe alle de samme varene fra andre nettforhandlere. Vi trodde kanskje Pål Wibe skulle lage dette unike tilbudet, men nå har han gitt opp.

Kepler Cheuvreux har for tiden en holdanbefaling på aksje XXL med en målkurs på 11 kroner. Klokken 15:30 handles aksje XXL til 7,42 kroner per aksje.

– Gitt mulighetene XXL har og risikolandskapet, syntes vi selskapet var rimelig. Da må vi selvfølgelig ta stilling til dette på nytt, men det har vi ikke gjort ennå, sier Heiberg.

Pensjon

Den nylige resultatmeldingen kommer bare en måned etter at det ble klart at administrerende direktør Wibe var ferdig i rollen, to år etter at han begynte som administrerende direktør. En DN sa styreleder Hugo Maurstad at det var uenigheter som førte til Wibes avgang.

Siviløkonom fra Hamar begynte i sportsutstyrsgiganten 1. april 2020, etter seks år i lavpriskjeden Europris. Dermed gikk han inn på et tidspunkt da XXLs aksje var på et lavpunkt og selskapet var i krise.

Kort tid etter ble en ny finansieringsplan avduket, og kombinert med XXLs sterke salgstall sommeren og høsten 2020, fikk investorene tilbake troen på aksjen.

Wibe vil fortsette å lede sportsutstyrskjeden frem til slutten av august i år.

– Det å ikke ha en langsiktig leder nå øker usikkerheten rundt valg av riktig stilling. XXL har ikke markedet med seg, når de ikke tjener penger selv om omsetningen fortsatt er over 2019-nivået. Det mangler bare en klar plan som vi kan tro på, sier Heiberg.

Heiberg bemerker imidlertid at kjeden ser ut til å ha lært av den forrige krisen, hvor XXL hadde et stort varelager.

– Det ser ut til at de vil håndtere dette på en annen måte enn i perioden før 2020. Sannsynligvis benytter de høy grad av rabatter på produktene. Dette betyr trolig at selskapet ikke trenger å ende opp med for mye varelager, samtidig som de tjener lavere marginer ved salg til rabatter, sier Heiberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.