Analytiker på inntektsfall hos XXL: – Klarer de ikke å snu dette, er XXL verdiløs

Tirsdag etter børsstenging meldte sportsvarekjeden XXL at selskapet forventer at inntektene vil falle i andre kvartal i år, sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Mer presist forventer XXL at omsetningen for kvartalet ender på rundt 2,2 milliarder kroner, som er 200 millioner kroner mindre enn idrettsnettverket hadde i omsetning i tilsvarende kvartal i fjor.

Ved åpningen av Oslo Børs onsdag morgen falt aksjen 19 prosent. I løpet av handelsdagen har imidlertid aksjen tatt seg opp igjen deler av det dramatiske fallet, og ved 13-tiden er aksjen ned 15 prosent.

– Markedet har nok lenge vært klar over at andre kvartalstallene var svake, men dette er nok verre enn fryktet, sa Sparebank 1 Markets-analytiker Øyvind Mossige til DN tirsdag.

Tirsdagens aksjemelding peker på «svakere kundesentiment» og noe redusert etterspørsel totalt sett som årsaker til omsetningsfallet. I tillegg forventer selskapet et bruttoresultat på mellom 190 og 220 millioner kroner, mot 392 millioner kroner i andre kvartal i fjor.

Analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux forstår godt at investorer reagerer negativt:

– Hvis omsetningsnivået de annonserte i går er den nye normalen, vil XXL ha tilnærmet null fortjeneste i fremtiden, siden de ikke kan kutte kostnader. Og hvis de ikke kan snu dette, er XXL ingenting verdt.

– Vi opplever at markedet er vanskelig om dagen.

Pandemier og lukkede treningssentre skapte stor etterspørsel etter sportsutstyr, og sommeren og høsten 2020 kunne sportskjeden melde om sterke salgstall. Dette sendte XXL-aksjen til en topp på 28,6 kroner i oktober 2020, tilsvarende en oppgang på nærmere 700 prosent fra bunnfallet i mars 2020.

Aksjen har imidlertid falt mer eller mindre jevnt siden den gang. Siden toppen i oktober 2020 er aksjen ned mer enn 70 prosent. Hittil i år var kursfallet på 33 prosent før børsåpningen onsdag.

– Lageret har vært svakt den siste tiden og det er bekymring for at salget av sportsutstyr skal stoppe opp over hele linja, sier Heiberg.


Markus Borge Heiberg, analytiker i Kepler Cheuvreux.

Markus Borge Heiberg, analytiker i Kepler Cheuvreux. (Foto: Knut Egil Wang)

Selv om omsetningen i detaljhandelen har vært gjennomgående stabil, går nå en større andel av pengene til kategorier som klær og mat, ifølge Heiberg.

– Det er vanskelig for oss i markedet å si hvor dette vil lande og normalisere seg.

XXL-sjef Pål Wibe er ikke tilgjengelig for kommentar, men XXL kommunikasjonsdirektør Andreas Nyheim kutter følgende i en SMS til DN:

– Vi opplever at markedet er vanskelig om dagen, spesielt de siste ukene. Folk er mer forsiktige med å bruke penger, og dette gjelder spesielt for dyrere kapitalvarer. Vi ser at andre i detaljhandelen rapporterer det samme og DN har beskrevet det som en «brått stopp».

Videre skriver Nyheim at kjeden har iverksatt tiltak for å tilpasse seg situasjonen, blant annet redusere innkjøp «betraktelig».

Du tror bedriften sliter med å bli aktuell

Analytiker Mossige visste at XXL lenge har hatt inntjening som ikke rettferdiggjør aksjekursen. Men med det kraftige fallet det siste året begynner verdiene å bli sett.

– Hvis de kan få bedre kontroll på driften og ta tak i noen grunnleggende utfordringer, inkludert bruttomarginen som dagens modell muliggjør, vil det være bra, sa han tirsdag.

Heiberg mener imidlertid at det skal mye til for å snu skuta.

– XXL er sterke på netthandel, men de er ikke et rent netthandelsselskap, og når man har varehus med ansatte fører dette til høye kostnader. Nå faller i tillegg inntektene fra nettkjøp, noe som ikke er gode nyheter.

Kepler Cheuvreux har i dag en hold-anbefaling på aksje XXL med et kursmål på 11 kroner. Ved 13-tiden er aksjen ned nesten 15 prosent og handles til 7,53 kroner per aksje.

– Gitt mulighetene XXL har og risikolandskapet, syntes vi selskapet var rimelig. Så dette må vi selvfølgelig ta stilling til på nytt, men det er allerede gjort, sier Heiberg.

En reduksjon i fysiske kostnader og større prioritering av nettkjøp kan være en mulig løsning på lønnsomhetsproblemet slik Heiberg ser det. Han mener imidlertid at også idrettsnettverket sliter med å bli aktuelt.

– De opererer ikke i et «premium»-segment eller i et «billig» segment. I forbrukerens øyne er man rett og slett ikke sikker på hva XXL egentlig er. Historisk har de gjort det bra i Norge, men i Norden er det sterk konkurranse.

– Det er en vanskelig balansegang for XXL som selger merkevarer. Hvis de hadde hatt et enkelt tilbud, hadde kanskje modellen fungert. Men produktet er ikke unikt, du kan kjøpe alle de samme varene fra andre nettforhandlere. Vi trodde kanskje Pål Wibe skulle lage dette unike tilbudet, men nå har han gitt opp.

Pensjon

Den ferske resultatmeldingen kommer bare en måned etter at det ble klart at konsernsjef Pål Wibe hadde sluttet i rollen, to år etter at han begynte som konsernsjef. En DN sa styreleder Hugo Maurstad at det var uenigheter som førte til Wibes avgang.

DN har forsøkt å få en kommentar fra Wibe onsdag, men har så langt ikke fått noe svar.

Siviløkonom fra Hamar begynte i sportsutstyrsgiganten 1. april 2020, etter seks år i lavpriskjeden Europris. Dermed gikk han inn på et tidspunkt da XXLs aksje var på et lavpunkt og selskapet var i krise.

Kort tid etter ble en ny finansieringsplan avduket, og kombinert med XXLs sterke salgstall sommeren og høsten 2020, fikk investorene tilbake troen på aksjen.

Wibe vil fortsette å lede sportsutstyrskjeden frem til slutten av august i år.

– Det å ikke ha en langsiktig leder nå øker usikkerheten rundt valg av riktig stilling. XXL har ikke markedet med seg, når de ikke tjener penger selv om omsetningen fortsatt er over 2019-nivået. Det mangler bare en klar plan som vi kan tro på, sier Heiberg.

Heiberg bemerker imidlertid at kjeden ser ut til å ha lært av den forrige krisen, hvor XXL hadde et stort varelager.

– De nevner at de har mulighet til å justere innkjøp, og det ser ut til at de vil håndtere dette på en annen måte enn i perioden før 2020. Sannsynligvis med høy grad av rabatter på produkter. Dette betyr sannsynligvis at du ikke ender opp med for mye varelager, samtidig som du tjener lavere marginer når du selger til rabatter, sier Heiberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.