Anmeldelse: George Ezra – “Gold Rush Kid”

pop/folk

Utgitt:

June 10, 2022

Plateselskap:

sony music


«På vei mot seagull.»

See all anmeldelser

28-åringen er prototype på en moderne popstjerne: Fengende låter, en pen miks av pop med en liten dæsj elektropop og en god vokal som gjerne bryter ut i falsett. Som mange typiske «singelartister» er han også ujevn.

815 million

Ezra album debut i 2014 med «Wanted On Voyage» (2014). In av låtene derfra, «Budapest», har nådd astronomiske 815 millioner avspillinger på Spotify. oppfølgeren’s “Shotgun” “Staying At Tamara’s” (2018), som ikke har noe med Tix-låten som kom tre måneder seinere å gjøre, har 727 millioner avspillinger samme sted -. og førte Ezra til Sentrum Scene i Oslo samme år. Lørdag 18. juni står have på scenen under Bergenfest.

to the top

Hans to første album gikk begge til topps på albumlista i Storbritannia og resulterte i fire Brit Award-nominasjoner – og en pris for beste mannlige britiske soloartist i 2019. Om han ikke har «tatt» Norge helt ennå, kan han være i ferd med å gjøre det med album number tre, «Gold Rush Kid».

Dylan and Waits

Det går gjerne fire år imellom hvert album fra Ezra, men «Gold Rush Kid» ble faktisk spilled inn for to år siden – for så å ligge på vent til bedre tider.

They have been inspired by Bob Dylan, Tom Waits, Woody Guthrie and hans kompis på veien, bluesmannen Lead Belly, er interessant, men lite hørbart i musikken hans. Jeg føler mer slektskap med artist som Sam Smith (som han har varmet opp for i USA) og Rag’n’Bone Man og delvis Tom Odell og Jake Bugg – en ny generasjon som har vært med på å prege den britiske popscenen de siste åra .

Sjangermessig og vokalt kan han også tidvis sammenliknes med «folk-guru» Richard Thompson, uten at det skal dras for langt. Særlig gjelder det “Any For You (Tiger Lily)”en liten pop-perle med blåsere som i likhet med “Manila” gir in umiddelbar følelse av sommer og sol. Om ikke disse navnene sier deg noe, kan han også sammenliknes med hjemlige Chris Holsten.

HYLLET DRONNINGA: Sist lørdag var George Ezra en av mange artister som hyllet dronning Elizabeth utenfor Buckingham Palace i London.  Photo: Jeff J Mitchell/NTB

HYLLET DRONNINGA: Sist lørdag var George Ezra en av mange artister som hyllet dronning Elizabeth utenfor Buckingham Palace i London. Photo: Jeff J Mitchell/NTB
see more

Better for midten

Ezra har skrevet ti av tolv låter sammen med Joel Laslett Pott, produsent, multiinstrumentalist og fast samarbeidspartner. Tre singler har vært ute, to av dem i tre forskjellige versjoner. Foruten førstesingelen «Anyone for You (Tiger Lily)», som åpner albumet, er det i midtpartiet vi finner de beste låtene, «I fell in love at the end of the world» og “Do not give up”.

“Dance on me” er en disko-inspirert lettvekter, men det gode inntrykket rettes straks opp i viseorienterte “I went hunting” (med strykere) og “In the morning”. Mer over på den «cheesy» siden er nedstrippede og søte (!) “The sweetest human being in the world”, om en mulig kommende kjæreste, og “Love Someone Else”.

Lappeteppe

Ezra sier om tekstene at de er et lappeteppe av tekstideer funnet i gamle notatbøker og samtaler musikerne imellom i studio. Slik føles det også når du lytter gjennom albumets tolv spor. Noe framstår fortsatt som ideer og skisser, mens andre tekster henger mer sammen.

Doden

Til å være bare 28 år gammel er for øvrig Ezra uvanlig opptatt av døden. “Green grass green / Blue blue sky / You better throw a party / The day I die” singer have i “Green Grass Green”, in liten «Bonnie & Clyde»-story. Albumet toner ut med følgende strofe: “I could die now / I’m so happy I could die now” (naked “The sun went down”).

Ikke overdriv, George Ezra, du har fortsatt mye uoppgjort – og litt å gå på.

Leave a Reply

Your email address will not be published.