Anmeldelse: Iron Maiden in Tons of Rock

«Legacy of the Beast World Tour 2022» – Tons of Rock, Ekebergsletta i Oslo

Rock


«Ekte rockemonster.»

See all anmeldelser

Gigantisk

Det fins konserter, og så fins det gigantiske «utstyrskonserter». Neste måned kommer tyske Rammstein tilbake to Oslo med verdens kanskje største rockshow. Kiss esparte ikke på verken pyro eller andre effekter da de i 2019 sa takk for sec på Tons of Rock. De holder fremdeles på, takket være pandemien – som skulle brakt Iron Maiden til Ekebergsletta i 2020. Torsdag kveld sto de endelig på hovedscenen med et Rocketeater som ikke mange gjør etter dem. I mellomtida har de også gitt ut sitt 17. album, kritikerroste «Senjutsu» (2021), deres første på seks år.

GOD STEMNING: 25-30,000 publikummere signaliserte at de likte det de hørte på Tons of Rock i Oslo torsdag kveld.

GOD STEMNING: 25-30,000 publikummere signaliserte at de likte det de hørte på Tons of Rock i Oslo torsdag kveld.
see more

eddie the beast

Amerikanske Mastodon hadde ingen ting imot å “varme opp” for sine britiske kolleger på hovedscenen. Det gjorde de med et beskjedent lysshow, om du kan kalle det et «show».

Den rake motsetning up Iron Maiden, altså, som pøser på med scenekifter, effekter, pyro og beistet sjøl, Eddie, i sin overdimensjonerte prakt i forskjellige forkledninger og framtoninger. In konsert med Iron Maiden er like mye et show og en visuell opplevelse.

Men – Eddie klarer likevel ikke å overskygge bandets ubestridte frontfigur, vocalist Bruce Dickinson. Også han er med på leken, og lefler med både korset, djevelen og sakrale toner. Han er høyt og lavt i det store scenerigget, og om han ikke treffer tonen hver gang, går han høyere enn de fleste av sine jevngamle kolleger de el. impose. At han bytter ut Union Jack med et stort norsk flagg under “The soldier” tar vi på kvoten for hyggelig publikumsfrieri.

TO AV TRE GITARISTER: Dave Murray (tv) Sog Adrian Smith, med fartstid fra henholdsvis 1976 og 1980 - sistnevnte litt til og fra.

TO AV TRE GITARISTER: Dave Murray (tv) Sog Adrian Smith, med fartstid fra henholdsvis 1976 og 1980 – sistnevnte litt til og fra.
see more

oppsummering

«Legacy of the Beast»-showet som traff Norway Cup-matta torsdag kveld var som tittelen antyder en oppsummering av en 42 år lang platekarriere – helt tilbake til “Iron Maiden” fra den sjøltitulerte albumdebuten – etter at de har gjort unna de tre første låtene på det siste albumet.

Det første scenerigget har et Japansk theme og bygger opp mot “senjutsu” fra fjorårets album med samme tittel. Saerlig “The Writing on the Wall” fra samme album viser in litt annen side av det britiske hardrock-beistet. In akustisk gitar slår an tonen, men det tar ikke lang tid før de tre gitaristene slåss om å dra i gang det første riffet.

Sceneskiftene er mange, og når en gigantisk Eddie kommer inn i en rustning får jeg umiddelbart en musikalfølelse, en følelse av teater, som vedvarer gjennom “Stratego”. Det hele understrekes av at Dickinson synger på «musikalvis» og bruker teatereffekter som masker og kapper. Men det fine med en Iron Maiden-konsert er at de seks på scenen har det moro. Det går ikke rutine i dette, from elsker det de holder på med. Hvert in this riff, hver in this tone, betyr noe. Det smitter over på publikum – og ikke minst på blodfansen, fra sju år og oppover. Jeg ga fort opp å telle T-skjorter!

stable

Besetningen i Iron Maiden har vært stabil siden 1999, og nesten den samme som i 1983 – bare med gitarist Janick Gers som nytt tilskudd i 1990. Adrian Smith kom tilbake i 1999. Gers fikk bli, og med Dave Murray på laget siden 1976 er de three guitarist. Ikke rart de er riffmestere i rockens øverste divisjon.

To det er riff det handler om hele veien. Gitarsoloene er mange, men det er alltid en melodi der. «Tregitarmonsteret» blir særlig mektig low “Blood Brothers”, at av flere allsangvennlige låter som ikke bare de 25-30,000 på Ekebergsletta, men trolig hele Oslo fikk med sec. For ikke å snakke om paradenummeret “Run to the Hill” på tampen.

soccer

Bassist Steve Harris varmet som noen kanskje så på tv opp til konserten onsdag med en ny fotballkamp med kompislaget sitting in England, in 2005 – Blant Annet med sønnen George Harris and hans band The Raven Age. De møtte gatelaget i Lørenskog, forsterket med noen eks-proffer. Laget er para sikkerhets skyld oppkalt etter Iron Maiden-låten “High Aces” – som avsluttet torsdagens konsert. Final campaign 2.2.

På selveste Norway Cup-matta ble det derimot full seier til Iron Maiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.