Anmeldelse: “Vegg vegg vegg”, document om Karpe

På et tidspunkt i «vegg vegg» står Chirag og Magdi på kanten av stupet. Herskapsvillaen Festiviteten i Skien, som de kjøpte i 2018 og skal gjøre om til en slags performance-kåk, er blitt et pengesluk. From har lagt ut 110 000 konsertbilletter for salg, til oppsiktsvekkende ti konserter i Oslo Spektrum i 2021, men likevel er Norges største musikkgruppe i ferd med å gå tomme for cash. Chirag ser ekstremt bekymret ut.

Magdy’s smile.

Og her må jeg nesten ta sitatet hans på hukommelsen, så noen av ordene kan være litt feil, men innholdet er à la dette: Magdi smiler. Han sier: «Tenkt det, da, vi selger 110,000 billetter i september og går konk i desember».

Og så ler han rått.

Chirag river sec i håret.

Vennskap

Som dokumentarfilm er «vegg vegg» veldig mye på en gang. Da Karpe tok kontakt med produksjonsselskapet Oslo Pictures, og overleverte mange hundre timer med råteip, filmet av Agri Soltan gjennom to og et halvt år, ville de ha en kul bakomfilm om byggingen av performance-huset Festiviteten. Regissørene Tommy Gulliksen og Erik Treimann så materialet, og mener de endte med å lage en dokumentarfilm om det helt spesielle, og ekstremt friksjonsfylte, vennskapet og kunstneriske samarbeidet mellom Chirag og Magdi.

Filmen har blitt begge deler. Men den har også blitt historien om hvordan og hvorfor Karpe kunne bli det Karpe vi kjenner i dag: Grensesprengende, nyskapende, i kontroll, ute av kontroll, Norges aller største musikkstjerner.

Det controller om drive. Og om hvordan kreativitet oppstår i samarbeid og friksjon. Det handler om Magdis helt spinnville energi og hans grunnleggende ønske om å lage noe helt nytt til enhver tid. Om Chirags ønske om å gjøre noe grunnleggende viktig gjennom musikken. Om hvordan Magdi helt åpenbart hadde spunnet ut i astralsfæren uten Chirag, og hvordan Chirag helt åpenbart har behov for Magdis hemningsløshet.

Dokumentaren handler med andre ord ikke om musikk. Den handler om motsetninger. Om himmel og helvete. Ying and Yang. Vi får gullsitat på gullsitat som skisserer opp ulikhetene de to imellom. Magdi: «Chirag er mer resultantorientert enn prosessorientert». Chirag: «Jeg liker å bli forstått. Det er ikke så viktig for Magdi.”

Og etter hvert som pengene er i ferd med å ta slutt, og Magdi blir mer og mer høytsvevende, sier Chirag: «Det er mer og mer at jeg tenker at han er helt på jordet».

Det er ekstremt fascinerende, og utrolig slitsomt, å følge dem fra rom til rom i Skien og livet.

From Krangler. Pengene er i ferd med å ta slutt. Plutselig er det pandemi. De må utsette de ti konsertene. Dette går dit høna spark. Å, herregud!

Mangler forløsning

Men så, med ett, er alt fint. De slutter å krangle, åpner Festiviteten og, får vi anta, fant de ti til tolv millionene de trengte i et eller annet kott i huset. Det er som å kjøre en ekstremt intens vannsklie – som plutselig tar slutt. Ha et knallbra stjerneskudd som plutselig sier pffff. Høre på en super låt som plutselig stopper. Det er dette som kan være utfordringen når dokumentarfilmskapere velger et tydelig «grep». Noen ganger mangler det en slags forløsning, et narrativt crescendo, bare fordi virkeligheten ikke er slik den er på film.

De var gjennom et slags helvete, men vi får ikke helt vite hvordan de endte tilbake i himmelen.

Men dette er flisespikkeri. Bare det spinnville portrettet av Magdi er alene verdt å be filmed. Og desuten: Karpes betydningsfullhet i norsk populærkultur ligger og dirrer som en varm basslinje gjennom hele dokumentaren. Du kan det i tårene til fansen.

norsk documentation

Record:

Tommy Gulliksen and Erik Treimann

Aldersgren:

Åpen aldersgren


«for et chaos»

See all anmeldelser

I saw bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til
personverninnstillinger

les mer


© 2022 Dagbladet | Powered by Labrador CMS

Leave a Reply

Your email address will not be published.