Ansettelsene av Svarstad og Kveen skaper fornyet håp i norsk kvinnelangrenn

Foruten Therese Johaug har det vært tynt med suksess for de norske kvinnelandslagsløperne i langrenn den siste tiden.

Nå har hun lagt opp.

Tar vi samtidig bort Maiken Caspersen Fallas Resultater, som også har lagt skiene på hylla, blir medaljefangsten svært mager.

Being a man can result from fra vinterens OL i Beijing, ville Norge stått uten medaljer på kvinnesiden i langrenn om ikke det var for Therese Johaug.

Under VM på ski i Oberstdorf i 2021 var det bare Heidi Weng, i tillegg til nettopp Johaug og Falla, som tok individual medalje.

Men ansettelsene av Sjur Ole Svarstad (hovedtrener) og Stig Rune Kveen (assistant) skaper ny giv i langrennsnorge.

– Jeg har hatt både Sjur Ole og Stig Rune som trener, så det der tror jeg blir en «killer-combo», sier Tomas Northug til Nettavisen om Norges nye trenerduo for kvinnelandslaget.

– Its highest point

Han hadde Kveen som trener da han ble vraket fra landslaget i 2016 og ble med i bror Petters privat-team.

– Den komboen tror jeg kanskje er “all the time high”. De er veldige gode sosiat og deer faglig dyktige, så der har du noe bra på gang. Det her tror jeg blir helt vanvittig bra, fortsetter Northug.

Da Svarstad ble ansatt tidligere i mai innrømmet treneren overfor Nettavisen at man har en stor jobb foran seg for åtette forspranget til svenskene.

– Vi er i en angrepsposisjon nå. Vi må i større grad legge fokus på individuell utvikling, også se hva vi klarer å oppnå sammen. Men det er en liten gjeng som er bedre enn oss ute i verdenscupen akkurat nå, sa han til Nettavisen.

THEM: Innrømmer usikkerhet rundt landslagsjobb: – Vi har vært bortskjemt!

Støttes av pappa Northug

Northug-brødrenes far, John Northug, kjenner nyansatte Kveen godt. Han tror skiforbundet har tatt et riktig valg ved å ansette sønnenes tidligere trener.

– Han er faglig sterk, og veldig sosialt smart, noe jeg tror er utrolig viktig. Han evner å se individer, noe som er viktig i langrenn.

– Er du overrasket in Kveen får denne jobben?

– Nei, han har gått rundene nå i valget sammen med flere søkere, og jeg forventet nærmest at han var en meget sterk kandidat.

langrennskvinner positive

Også langrennsekspert Torgeir Bjørn stiller seg positiv til valgene Espen Bjervig og Norges Skiforbund har tatt når det kommer til nye trenere. Han er sikker på at duoen har det som skal til for å løfte norsk kvinnelangrenn opp i høyden igjen.

– Kveen er vant til å jobbe med yngre utøvere gjennom jobben på skigymnaset i Meråker og nettopp det å utvikle unge utøvere er nøkkelen for norsk kvinnelangrenn framover etter at både Therese Johaug og Maiken Caspersen Falla har lagt opp, forteller han Nettavisen.

Flere av landslagsløperne har vært borti både Svarstad og Kveen før. On av de er Ragnhild Haga. Da Svarstad ble ansatt uttalte hun til Nettavisen at hun be fram til å igjen samarbeide med treneren.

– Jeg tror det er akkurat det vi trenger nå. I et generasjonsskifte er det lurt å ha noen med rutine som har vært inne før. Det er en ganske bred gruppe med jenter, både aldersmessig og med tanke på hva slags egenskaper man har. Det blir viktig å se hver og én, sier Haga.

Landslagsløper Lotta Udnes Weng er også blant dem som får Kveen og Svarstad som nye trenere. Selv om den nye assistenten blir et nytt ansikt for henne, er hun positiv med tanke på fremtiden.

– Jeg kjenner ikke så godt til Stig Rune, så det blir veldig spennende med en helt ny trener. Jeg har så klart høye forventninger, og gleder meg til å bli kjent med han, sier hun til Nettavisen.

Avgjørende med trønder

Et nøkkelaspekt ved ansettelsen av Kveen som assistenttrener er å ha en mann til stede i Trondheims-området.

Kveen opplyser at han kommer til å ha sin hovedbase i Meråker, og at han mest sannsynlig vil følge opp løperne i Trøndelag litt ekstra, noe som har vært etterspurt av løperne. Fire av landslagsutøverne på damesiden bor i Trondheim. Blant dem Ane Appelkvist Stenseth, Anne Kjersti Kalvå, Julie Myhre and Marte Skaanes.

– Det er jo naturlig å tenke den veien. Vi har ikke møtt utøverne enda, så vi skal møte dem og sette litt føringer og litt linjer på Sognefjellet nå, sier Kveen til Nettavisen.

Også Torgeir Bjørn tror nettopp Trøndelag-aspektet kan ha talt i Kveens favør når det kom til den ferskeste ansettelsen.

– Med et VM i Trondheim i 25 så vil en god del av oppkjøringen foregå i Granåsen. Det var viktig å få en trønder inn i trenerteamet til elitelagene.

– Det er mange trøndere på elitelagene herrer og kvinner samlet, og det er naturlig at minst en av trenerne kan jobbe daglig i Trondheimsområdet. Dessuten vile Svarstad og Kveen kunne jobbe godt sammen, påpeker han.

Leave a Reply

Your email address will not be published.