Arbeidsliv, Snus | Vil knuse svensk snusmonopol: Norges eneste snusfabrikk åpner

– Snus er dyrt i Norge. Her er det noen som tjener for mye, sier Øyvind Simonsen.

Han er daglig leder i Den Norske Snusfabrikken, og er ringrev i norsk varehandel med 30 års erfaring i blant annet Norgesgruppen og Rema 1000.

Simonsen hadde tidligere et agentur for salg av helhvit Epok-snus, som raskt ble en hit blant norske snusere.

Den satser nå mer på hvitsnussegmentet og åpner også Norges eneste snusfabrikk.

– Vi har bygget for vekst. Fabrikken er på 800 kvadratmeter, og det er et nybygg tilpasset vår virksomhet. Vi har kapasitet til å doble og tredoble produksjonen ved de anleggene vi åpner nå, sier Simonsen til Nettavisen.

Les også: Miljøvernorganisasjoner sier nei til tobakkspenger

Jeg skal selge snus for 55 kroner

Det meste av snusen som konsumeres i Norge er produsert i Sverige, hvor populære produkter som Skruf, General og Epok kommer fra.

I dag oppgir én av fem nordmenn mellom 16 og 74 år å bruke snus på daglig basis. Ytterligere fem prosent bruker snus av og til. Med andre ord snuser rundt 700 000 nordmenn.

I dag koster de mest populære snusmerkene 80-90 kroner boksen i butikkene.

– Vår forretningsmodell er at en snusboks ikke skal koste 80 kroner, sier Simonsen.

– Hvor mye bør det koste, da?

– Med en bokspris på 55-60 kroner har du en rimelig margin. Det viktigste for oss er høy kvalitet og rimelig pris. Vi skal ikke lage store marginer, men vi er heller ikke et billig merke.

Simonsen mener det ikke er noe som tyder på at det er dyrere å produsere snus i Norge enn i Sverige. Men er det virkelig mulig å ta markedsandeler i et etablert snusland som Norge? Norsk Snusfabrikkens leder legger ikke skjul på at det blir en utfordring.

– Mange har sine favoritter som de holder seg til. Vi satser på helt hvit snus med ulike smaker. Generelt får jeg inntrykk av at norske forbrukere og snusere er interessert i nyheter og å få peiling på markedet, sier Simonsen.

Les mer: Premier League-stjernen kom med snusavsløringen. Nå advarer eksperten

– Ikke uten kontrovers

Da Simonsen så at den norske snusbonden satset på tobakksplanter og snusmikroproduksjon på en gård i Byneset utenfor Trondheim i fjor, hadde han ingen flere unnskyldninger for ikke å åpne egen snusfabrikk. I dag er de partnere.

– Da de startet tenkte vi at «hvis de tør, ja, så skal vi også gjennomføre planene våre», sier Simonsen.

Fabrikken innvies fredag ​​av ordfører i Våler, Reidar Kaabbel (Esp), og starter opp med totalt fem ansatte. Dersom utviklingen er i tråd med Simonsens plan, vil fabrikken ha ti ansatte innen oktober og to ganger året etter.

– Målet vårt er å fakturere 500 millioner kroner på fem år. Nå er vi i oppstartsfasen og er fornøyd om vi i år omsetter for 20-30 millioner kroner. Vi regner med å gå med overskudd innen siste halvdel av 2023. Vi kjører med lave kostnader og lav «forbruksrate», sier Simonsen.

– Er det et mål i seg selv å gjøre snus så billig som mulig? Fra et folkehelseperspektiv burde det vel være en balansegang?

– Fra et folkehelseperspektiv er ikke snus og snusproduksjon uten kontroverser. Det er ikke melk og brød, for å si det sånn. Vi var entusiastiske over mottakelsen da vi snakket med Helsedirektoratet og Statens legemiddelverk angående søknader og tilskudd. Vi har hatt en konstruktiv og positiv dialog. De som har hatt mest utrygghet hos oss er bankene, sier Simonsen, og fortsetter:

– Å selge snus billig er selvfølgelig et dilemma. Du vil ikke ha så lave priser at produktet appellerer til yngre mennesker som kan bli avhengige av nikotin fordi det er billig.

Les også: Flere unge snuser i Norge enn i Sverige

Leave a Reply

Your email address will not be published.