Arne Vaagen Crypto-aksjen er halvert i år: – Vi har ingen panikk

Arne Vaagen (62) er bondesønnen fra Vinje i Telemark som gjorde kitekarriere innen finans. På høyden hadde han flere milliarder under forvaltning i eget hedgefond. Nå er han ferdig med aksjer og er “all-in” på krypto.

Da DN skrev om Vaagens kryptofond Avenue Crypto i november i fjor var avkastningen over 800 prosent fra starten i 2019. Siden den gang har kryptovalutamarkedet vært i en mer eller mindre konstant resesjon.

Den siste månedlige oppdateringen fra Vaagens Avenue Crypto viser at fondet ved utgangen av april er ned rundt 52 ​​prosent hittil i år. Det betyr at Vaagens verdier i fondet er mer enn halvert i år. Siden slutten av april har markedet bare fortsatt å falle.

– Det er ikke hyggelig. Ingen liker å tape penger, men vi tror på investeringshypotesen, det er derfor vi ikke får panikk, sier Vaagen på telefon fra Marbella, der han bor.

– Det er mange spekulanter som har steget til markedet mens det har steget. Det samme gjelder aksjer, men i kryptovaluta blir du relativt raskt utslettet. De spillerne kommer nok ikke tilbake på en stund, sier han.

Store tap i år

Lørdag førte et lynkrasj i kryptovalutaer til at bitcoin, den største av mange titusenvis av digitale valutaer, falt under $20 000 for første gang siden desember 2020. Siden toppen i november i fjor har bitcoin gått ned mer enn 70 prosent.

Den nest største kryptovalutaen, ethereum, er ned nesten 80 prosent fra toppen.

Det er ethereum som utgjør hoveddelen av Vaagens portefølje. Men han har ikke mistet troen.

– Tvert imot. Hvis den svingende prisen ignoreres, akselererer den når det gjelder bruksområder og blir mer og mer diversifisert. Det underliggende utvikler seg akkurat som det skal, sier han.

I november i fjor skrev DN at Vaagen kunne ha urealiserte overskudd på 140 millioner kroner så langt i år, med sine totale aksjer verdt 190 millioner kroner. Nå har verdiene falt kraftig. Fondets beholdning er den samme, og dersom den negative verdiendringen legges til grunn, innebar det et verdifall på rundt 8,9 millioner euro fra årsskiftet til slutten av april. Det tilsvarer rundt 90 millioner kroner med dagens kronekurs.

Vaagen er imidlertid ikke belånt og yielden siden oppstarten våren 2019 er nesten 300 prosent. Nå er omtrent en femtedel av fondet investert i kontanter.

– Vi har brukt mye kontanter og burde selvfølgelig ha gjort det før. Markedet er på ganske interessante nivåer. Det er flere muligheter nå, men med den generelle situasjonen som vi har nå i alle finansmarkeder, er vi litt forsiktige, sier Vaagen.

pantelånsmarkedet

I tråd med renteøkninger fra den amerikanske sentralbanken og varslede sparetiltak, har aksjemarkedene falt kraftig rundt om i verden. Kryptomarkedet har ikke blitt spart. Denne høye korrelasjonen mellom kryptovalutaer og det amerikanske aksjemarkedet har vært hoveddriveren for den vedvarende nedgangen i kryptovalutamarkedet de siste månedene, ifølge den arkanske kryptoanalytiker Vetle Andreas Gusgaard Lunde.

– Det er vanskelig å peke på hvordan sammenhengen har oppstått og hvorfor den er så sterk. Men i 2020 og 2021 var det en enorm tilstrømning av institusjonelle investorer som ser ut til å behandle Bitcoin som andre investeringsinstrumenter som er følsomme for risikable renter, sier han.


– Kryptomarkedet har lenge vært preget av høy gjeld, sier Vetle-analytiker Andreas Gusgaard Lunde.

– Kryptomarkedet har lenge vært preget av høy gjeld, sier Vetle-analytiker Andreas Gusgaard Lunde. (Foto: Paul S. Amundsen)

Analytikeren mener at investorene over tid selv har søkt å redusere risikoprofilen til sine investeringer og at markedet som følge av dette generelt har hatt en lavere appetitt på risikofylte investeringer.

På spørsmål om hva som vil skje med kryptovalutamarkedet i fremtiden, svarte Lunde:

– Kryptovalutamarkedet har lenge vært preget av høy gjeld. Det kraftige fallet vi har sett de siste ukene er en konsekvens av at belånte posisjoner er tvunget til å selge, men kryptovalutamarkedet er fortsatt relativt belånt, sier han.

Lunde tror det blir mindre innflytelse i fremtiden. Etter hvert tror han bitcoin og aksjemarkedet vil slutte å korrelere, og at man vil få en ny æra i markedet.

– Men jeg synes investorer bør være fast bestemt på at 2022 ikke vil ende lykkelig for bitcoin, sier han.

det vil skje til høsten

Arne Vaagen peker også på strammere pengepolitikk som en forklaring på fallet. I tillegg peker han på krasj av luna- og terra-kryptovalutaene, samt tilbaketrekking av uttak fra kryptovalutaplattformen Celsius Network som viktige hendelser som har påvirket markedet.

Men ifølge Vaagen vil fallet bringe en stor endring for ethereum. Da vil kryptovalutaen gå fra å være det såkalte «proof of work» til «proof of stake». I dag går alle transaksjonsgebyrer og nye emisjoner til de som produserer ethereum (gruver). Til høsten vil dette derimot gå til alle de som setter inn, det vil si holder, minst 32 ethereum. Dette vil føre til at ethereum blir en kapitalformue, ifølge Vaagen.

– Tror du det vil påvirke prisene?

– Absolutt. Så ethereum kan sammenlignes med tradisjonelle instrumenter. Vi tror institusjoner etter hvert vil få øynene opp for dette, sier tidligere hedgefondsforvalter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.