Sports

– Både litt stolt og skamfull – NRK Sport – Sportsnyheter, resultant og sendeplan

Written by admin

I frykt for å være en hykler så har vi kanskje bygd de verste skoene på marketet. Og de får jeg forhåpentligvis døpt i VM. Så jeg er både litt stolt og skamfull av det.

Karsten Warholm svarer på spørsmål om de nye «superskoene» han og trener Leif Olav Alnes har vært med på å utvikle sammen med utstyrsleverandøren Puma. Para duoen har flere ganger uttrykt en tydelig skepsis til hvordan sko og utstyr er med på å endre idretten.

Jeg skulle veldig gjerne ønsket at man løp barbeint slik at det var athlete versus nature, men det er ikke vi som lager regelverket. Og der ser vi oss tvunget til å være med på den utstyrsrevolusjonen som vi ser skjer. Jeg skulle ønske det ikke var sånn, men du må forholde deg til realitetene og spill med de korta som er tilgjengelig og lovlig, mener Alnes.

Det er et prinsipp som jeg alltid har ment skal gjelde idretten, at hvis noen kan gjøre det, så må alle kunne gjøre det. Vår respons til det har vært å flytte grensen enda lenger, innrømmer Warholm.

Karsten Warholm sko

LANG PROSESS: Allerede i Septiembre i fjor var Karsten Warholm i gang med å teste nye piggsko for denne sesongen. Her fra et besøk i Tyskland med prototypen.

Photo: Vegard B. Lien/NRK

Tror of kan løfte nivået

Den nye skoen er nå endelig ferdig, etter lang tids planlegging og nøye tilpasning. Men foreløpig er den også veldig hemmelig og Warholm ønsker ikke å vise dem frem før han forhåpentligvis står på startstreken i VM.

Vår supersko kommer til å komme med e implementering som ingen andre har, som vi får se i VM. Forhåpentligvis kan jeg springe med dem. De vil i hvert fall være noe som kan hjelpe meg litt, hvis jeg får orden på skaden, til kunne løfte nivået litt til, røper Warholm.

Disse superskoene, som vi kaller det, har blitt en del av sporten. Det er stygt å si det, men det er ingen vei rundt det, legger han til.

I OL satte han verdensrekord med nærmest en ren karbonplate med pigger, altså uten oppbygning under forfoten. Alnes forteller at OL-skoen i utgangspunktet veide 210 gram, men at de fikk den ned til kun 135 gram.

Hvor mye veier skoen nå?

Warholm and Alnes

SUKSESSDUO: Karsten Warholm and trener Leif Olav Alnes and Olav Alnes in Tokyo in the summer.

Photo: Heiko Junge/NTB

Litt mer, svarer have hemmelighetsfullt.

Hvordan er den da?

Den er regulert sånn og den er godkjent. Vi har forholdt oss til målene i regelverket. Jeg tror dette regelverket står til 2024 så skal man evaluere det, men jeg tror det er vanskelig å gå tilbake nå, sier treneren, uten å oppgi noen detaljer.

– Fascinating Veldig

Warholm har testet masse på trening, men aldri fått brukt modellen i et helt 400 meter hekk-løp. Han tror de vile bli lagt merke til.

Det blir spennende å se mottakelsen av dem og se dem på 400 meters hekk. Jeg håper bare jeg kan være 100 prosent (klar i VM), slik at jeg kan gi dem den rettferdigheten de fortjener.

Alnes har hovedfag i biomekanikk og innrømmer at det tette samarbeidet med Puma og den norske toppsjefen Bjørn Gulden har vært spennende.

Warholm and Gulden

SAMARBEID: From nye skoene er laget av Puma. Her er Warholm sammen med administrarende direktør i selskapet, Bjørn Gulden, i 2019.

Photo: Fredrik Hagen/NTB

Det er isolert sett kjempegøy. Man må skille mellom det. Jeg er veldig fascinert av det, men gamlingen i meg ønsker at det skulle være litt sånn som før. Men sånn er det vel ofte og det er en sport som har vært ganske lik, sier Alnes, og trekker frem et annet problem have served utstyrsrevolusjonen.

Jeg synes det er uheldig hvis det blir en sport hvor folk kan kjøpe seg til suksess. Nå driver jo alle produsentene med skoutvikling så det er ikke sikkert at det blir så ulikt mellom dagens løpere, men det blir litt vanskeligere å sammenlikne historiske Resultater, mener han.

About the author

admin

Leave a Comment