BEVIS: Burde ha kostet mer – Sonos Ray

Det gikk ut på Stråle fra Sonos lenge før lanseringen og snart sub-mini.

Er en billig lydplanke en god idé?

Selskapet skulle lansere et billig lydkort, og det var noe overraskende: selskapet er ikke akkurat kjent for lave priser og ønsker å selge deg så mange høyttalere at hvis du blir hekta blir du også mye fattigere enn dagen før. .

Nå er Ray her for den relativt lave summen av 2.990 kroner, og teknisk sett får du:

 • 2 midwoofere
 • 2 diskanthøyttalere
 • 4 digitale klasse D forsterkere
 • Bassreflekssystem
 • kun optisk tilkobling
 • Wi-Fi 802.11b/g/n @ 2,4Ghz
 • 10/100 port for direkte kabling til rutere
 • PCM stereo
 • Dolby Digital 5.1 – DTS Digital Surround (Sonos: “Dette er ikke en indikasjon på en lisensiert dekoder”)
 • Quad-core 1,4 GHz A-53
 • 1 GB SDRAM – 4 GB NV
 • AirPlay 2: iOS 11.4 og nyere
 • LED-lys foran
 • svart eller hvit
 • 1,95 kg
 • Høyde: 71mm
 • Bredde: 559mm
 • Dybde: 95 mm

3000 eller 5000 kroner, det er spørsmålet:

(Tips: spar mer penger)

Design

Det er utrolig hvor liten den er: Jeg ble overrasket da jeg pakket ut esken og så den korteste (?) lydplanken i verden. Det er vanskelig å skrive noe om designet, siden det er skjebnebestemt til å forsvinne. Det er heller ikke gjort noen designjusteringer for å overføre lyd, noe andre produsenter har i tankene. Jeg er ikke sikker på hvor mye dette har å si, men det virker ikke som et luksusprodukt.

Det er ikke det at det er stygt, men det er også lett å legge merke til at produktet er billigere: det er ingen detaljer om stil eller noe som skinner. Det er ikke noe panel å finne, bare tre knapper på toppen med kryptiske ikoner – alt er pakket inn i gammeldags, matt sort plast.

På baksiden finner du optikk for lyden, og kabelen følger heldigvis med. Utover det trenger du bare å tenke på om du virkelig vil strekke ut en Ethernet-kabel og koble til strømmen.

Programvare

Jeg tror Sonos er det beste smartbrettet og høyttalerprogramvaren jeg har prøvd. Det er noe sikkert med hvordan ting fungerer, en selvtillit. Sonos har også kjørt høyttalersystemer i mange år, mye lenger enn konkurrentene.

En fastvare ble skjøvet til høyttaleren så snart vi satte den opp. Oppdateringen tok kort tid.

Det største problemet jeg opplevde, og dessverre ikke kunne løse, var å få LG CX-fjernkontrollen til å endre volumet. Uansett hvilke triks jeg prøvde, lyktes jeg ikke. Sonos sier at du kan velge Philips fra listen (LG er ikke på listen), men det fungerte heller ikke. Hvis jeg slår av fjernsynet, slår jeg også av Ray, men det var alt jeg gjorde.

En annen ting som heller ikke fungerte, var Alexa og Google Assistant. Jeg installerte den nyeste appen som Sonos sier, men i de fleste tilfeller sender den meg tilbake til Google Home. Hvilken app skal jeg bruke og hvorfor vises ikke assistenten i Sonos-appen? For du må ha en egen smarthøyttaler. Det er vanskelig å forstå at assistenter ikke er innebygd og irriterende hele tiden at jeg ikke fikk fjernkontrollen til å fungere.

Ray dukker opp som en lagringsenhet på hjemmenettverket ditt, noe som er rimelig unikt. Det er støtte for mediaservere generelt og UPnP-servere. Det er også mulig å stille inn en alarm som bestemmer valgt musikk på ønsket tidspunkt i et spesifikt rom eller gruppe rom.

Noe av det beste er servicestøtten (så mange du kan be om) og hvordan den er integrert i appen:

Det er mange innstillinger, men du går aldri deg vill.

Lyd

Jeg har spart det verste til sist. Nei, lyden er ikke så dårlig, det er bare at mangelen på en skikkelig stereoeffekt er veldig tydelig.

Ikke at ting høres dårlig ut, og det spiller høyt nok, men fordi det er så kort, kan du ikke lure Sonos, lure fysikkens lover og sende lyd fra steder som ikke snakker, uansett hvor mye du kan jukse og mikse med programvare og få hjelp fra ARM CPU.

Se på Ray mer som en tradisjonell flat høyttaler enn en lydplanke.

Det er vanskelig å ikke gå fra ideen om at Dolby Atmos kunne vært en løsning for ytterligere å skille lyd. Er lisensen for dyr?

konklusjon

3000 kroner er ikke mye for en lydplanke, men det er mye for en svak lyd: det er det heldigvis ikke, men det går tapt for en god stereoeffekt (TV-en gjør det bedre, men bare i dette området, selvfølgelig) som HomePods på stereo (men det kan raskt sette deg tilbake 10 000 kroner, og så er det mye mer å vurdere) levering er vanskelig å legge fra seg når du først har opplevd det.

Dette er et vanskelig område for Sonos å flytte inn i. Fordi høyttalere må følge fysikkens lover, betyr størrelse på alle måter, enten det er høyttalerne selv eller boksen de er plassert i. Atmos kunne som nevnt ha hjulpet, men man må ha Beam 2 for det.

I dette tilfellet burde nok Sonos ha økt Rays lengde for å oppnå en bedre stereoeffekt, og heller økt prisen med 500 kroner. Likevel har jeg en følelse av at den som kjøper en ikke vil kunne motstå å kjøpe flere Sonos-produkter. De jobber tross alt godt sammen.

Kjøp Sonos Ray. Kommersiell.

BEVIS: Burde ha kostet mer – Sonos Ray

Vi konkluderer

Sonos Ray er billig nok og byr på godkjent lyd, men stereobildet burde vært bedre, og på grunn av størrelsen hadde Dolby Atmos vært smart.

leservurdering0 karakterer

0

+

lydgodkjent

Rimelig for lydplanken å være

Den beste appopplevelsen

Støtter mange musikkstrømmetjenester

svak stereoeffekt

Dolby Atmos mangler

Stemmestyring krever en ekstra smarthøyttaler

Ikke HDMI og eARC

Leave a Reply

Your email address will not be published.