Blir det for mye tran til overs fra Møller? – E24

HELSPENN BØRS: I kveld klokken 20 kan vi få en liten renteøkning fra verdens mektigste sentralbank.

Til slutt svinger renteøkningene. Men på sikt kan verdensøkonomien gå fra en brønn til en annen.

Publisert: Publisert:

dette er en kommentar

Kommentaren uttrykker skribentens holdning.

Til slutt. Den amerikanske sentralbanken har våknet. Federal Reserve (Fed) er livredd for en galopp i priser som feier over verden. Og som han selv har vært med på å tenne.

I hvert fall hvis vi skal tro forventningene. Troen på hva verdens mektigste sentralbank vil finne på har økt kraftig. I økonomiens verden er alle øyne rettet mot rentemeldingen klokken 20 i kveld.

For en uke siden var det de færreste som trodde at en renteøkning på 0,75 prosentpoeng lå på bordet. Men brennende inflasjonstall og en innflytelsesrik (og lekket?) artikkel i Wall Street Journal har snudd stemningen.

Faktisk tror de fleste tallanalytikere nå at vi i kveld får en trippel økning i renten. På en gang. Det vil i så fall være første gang på 28 år.

Selv sentralbanken innser nå at det må kraftige renteøkninger til for å dempe galopperende priser. Prisene kan ikke stige mer enn på mange tiår. Leieprisen på penger må opp. Veksten må stoppes. Det krever en ganske hard landing.

Og da må styringsrenten settes opp, selv om det gir ytterligere kraftige nedgang i aksjene over tid.

I verste fall kan det også tenkes at renteøkningene fortsetter, selv om dette fører til at økonomiene trekker seg sammen, arbeidsledigheten øker og bedriftenes overskudd går ned.

På børsene har investorer handlet verdipapirer med dette i tankene siden vinteren. Og de siste dagene har verdens aksjemarkeder falt kraftig. Renten på offentlig gjeld i mange land har steget betydelig.

De som flytter penger på Oslo Børs har også tatt de ferske renteprognosene på alvor. Det amerikanerne gjør betyr også mye for norske aksjer. Det Norges Bank gjør betyr veldig lite.

På grunn av det som ble bestemt og indikert av Federal Reserve, har det i 2022 enorm betydning for verdensøkonomien og globale finansmarkeder.

Pandemien økte bare sentralbankens makt. Investorer ble behandlet med ultralave renter og massivt pengepress kalt «kvantitative lettelser». Aksjekursen hadde ikke vært den samme uten ham.

Feds billige og lett tilgjengelige penger oppfordret investorer til å feste fra Mumbai til New York til Oslo.

I spissen var statlige krisepenger i det ene landet etter det andre. Veldig nødvendig under en helsekrise. Men flere og flere ser nå at spesielt Federal Reserve gikk for langt.

Økonomiene fikk for mye bensin og investorene fikk for mange flasker tran fra Møller. Stimuleringene bidro til prisøkninger over et bredt spekter.

Sentralbanker som USA insisterte også for lenge på at prisøkningene vi så var midlertidige og ville forsvinne. Nå fungerer det ikke lenger. Oksen må tas ved hornene. Vi er for nær stupet.

Og så blir en del av motgiften renteøkninger. Vi har alle den første. Hvis USA, Eurosonen og Norge nå ikke klarer å bryte gjennom prisgaloppen, kan vi miste kontrollen totalt. Vi kan få en spiral av stigende lønninger og stigende priser. Det er bra at flere og flere legger merke til det.

Etter dagens rentemelding venter nye. Både i USA og Norge kan det være hyppige og bratte økninger gjennom året. Mange av dem vil være i mer enn normalt kalt «brakker».

I inflasjonsåret 2022 virker 0,25 prosentpoeng brukt.

også lese

– Hvis de må ta økonomien inn i en resesjon, så gjør de det.

Men allerede nå, når alle endelig tar renteøkninger for gitt, må vi også huske at det tar tid før pengepolitikken får effekt. Prisendringer avhenger av økonomisk aktivitet. Både på vei opp og på vei ned.

Og spesielt i et land som USA, hvor få eiere har flytende rente. Den kraftige renteoppgangen vil ramme de fleste boligeieres lommebok for sent.

Men når den tid kommer, så er ketchupen klar til å komme ut av flasken. Så nedgangen kan akselerere raskt.

Sitronen skal med andre ord ikke presses til siste dråpe. Fed bør heller ikke være ekstrem den andre veien. Styringsrentene må ikke settes opp i en enorm hastighet før vi får klare bevis på at all vekst er eliminert og all inflasjon er utryddet.

Så verdensøkonomien og aksjemarkedene går fra en grop til en annen.

Møllers tran bør fortsatt tas med måte.

Flere kommentarer:

Fortsett å lese E24 +

Ministykker kan avgjøre tiåret

Fortsett å lese E24 +

Et 2022 fullt av tvil og forhåpninger

Fortsett å lese E24 +

Vil Oslo Børs forbli en øy?

Leave a Reply

Your email address will not be published.