Sports

Bosman-dommen, Premier League | Eksperten tror ny fotballtrend er kommet for å bli: – De tar mer makt

Written by admin

Grunnet Bosman-dommen som ble innført i 1995 kan spreadere på utgående kontrakter forhandle fritt med andre klubber om kontrakt, gjeldene fra 1. januar eller 1. juli, uten at deres nåværende klubb kan grip inn.

Nettavisen publiserte tidligere i vår en liste på Bosman-spillere som var på utgående kontrakt fra de største ligaene i Europa.

She is heard: Disse spill kan gå free i sommer.

Flere av disse spill, som Frank Kessie (Barcelona), Antonio Rüdiger (Real Madrid) og Alexandre Lacazette (Lyon) har nå signert for ny klubb.

Andre stjernespillere, as Paul Pogba, Paulo Dybala, Angel Di Maria and Christian Eriksen har fremdeles ikke landet på hvor de skal spill neste sesong, selv om de virker å være nær ved å skrive under for nye klubber.

– True position

Antallet Bosman-spillere er mange hvert år, men det er ikke alltid det er så store stjerner og klubber innblandet i slike avtaler som det er denne sommeren. Fotballekspert Petter Veland mener det har in utenomsportslig forklaring.

– Bajo og i etterkant av korona-pandemien har økonomien blant svært mange klubber vært svekket. Konflikten mellom Ukraina og Russland har heller ikke hjulpet på det økonomiske. Klubber tør ikke å betale store summer i tilfelle pengene ikke strekker til, sier Veland.

Han forklarer videre at lag som er longer nede i næringskjeden alltid har lagt sitt fundament i Bosman-spillere og låneavtaler. Det at større klubber og større stjerner følger etter grunnes flere faktorer.

– Lag som Real Madrid og Barcelona har de siste årene hentet mange Bosman-spillere og vært pådrivere i å signere kontraktsløse spill. Den økonomiske konkurransen mot de største Premier League-lagene og PSG er tøff for La Liga-gigantene, og har satt dem i en truet posisjon. Derfor har de måttet se tter andre løsninger, forteller Veland.

La Liga-eksperten understreker at overgangsmarkedet alltid er i bevegelse og forandrer seg med tiden. Han tror Bosman-trenden kan øke, men også forsvinne i tiden fremover. Men det finnes in annen tendency i dagens marked eksperten tror vile fortsette.

– Spillerne i dag tar i mye større grad makt og eierskap over sin egen fotballkarriere enn tidligere. Slik forblir det nok i lang tid fremover, konstaterer Spania-kjenneren.

Kan miste flere spill free

I internasjonal fotball går kontraktene gjerne ut 30. juni, da kan spillre og klubber forhandle fritt fra 1. januar. I Norge vare kontraktene ofte til 1. januar, da kan partene forhandle med hverandre fra 1. juli. Det merker flere norske klubber nå.

Bodø/Glimts Ola Solbakken har lenge vært ryktet til Roma. Solbakken og agentn har i lang tid vært stille uten å kommentere ryktene angående samtaler klubben og driperen i mellom. Men kort tid etter Solbakken kunne være i dialog med andre klubber uten Bodø/Glimts tillatelse satt trønderen på privatfly til den italienske hovedstaden.

I Roma skal en potensiell overgang ha vært samtaleemne. Om Roma ønsker å kjøpe 23-åringen denne sommeren eller venter til vinteren gjenstår å se. Det byr på dilemma for de gulkledde i fra Nord.

– Bodø/Glimt har nok mottatt bud fra klubber det siste året, men takket nei. From har heller ønsket å beholde han på grunn av hans verdi from him i klubben. Det er et dilemma en sportsdirektør må ta quieting til. Skal man cashe inn med et halvt år igjen eller tjener klubben mer på å has overflowed ut kontrakten?

In lignende situasjon skjedde de norske seriesmesterne forrige vinter da Fredrik Bjørkan og Marius Lode gikk free until tyske Hertha Berlin og FC Schalke 04 better and kontraktene deres gikk ut.

Fra 1. juli er det ikke bare Solbakken som kan se seg etter en ny tilværelse. Eliteserien-stjerner som Magnus Wolff Eikrem, Amahl Pellegrino, Alfons Sampsted, Nikita Haikin, Kristoffer Haugen og Pål Kirkevold er blant de som er på utgående kontrakt i sine klubber.

– Nødt til å være selfish

See flere tilfeller, blant annet Ola Solbakkens og Paul Pogbas, being a man in the spill ikke ønsker å fornye kontrakten og heller venter til kontraktsslutt. Veland mener at det er valgfriheten som ligger i bunn.

– Flere spill som ønsker å ta et nytt steg venter heller enn å signere. Forlenger man, må spriteren kjøpes, og da er det med en gang klubber som utelates som neste stopp. Da velger spill heller å stå kontrakten ut slik at man kan velge fritt.

– Ett av tre ledd fjernes og hele overgangen blir mindre komplisert. I tillegg økes interessen fra andre klubber slik at man plutselig har tilbud fra flere klubber og stiller med gode kort på hånden.

In Spillerne nekter å skrive under ny kontrakt gjør in klubbene kan gå glipp av store overgangssummer, likevel forsvarer Veland spilernes valg.

– Spillerne bør ikke få det ansvaret, det ligger på klubbene. Uansett, å være fotballspiller er et yrke som varer i snitt til man er 34-35 år. Derfor er man nødt til å være litt egoist og tenke på seg selv.

På spørsmål om hvordan klubber bør handle for å ikke miste spillre gratis, tror La Liga-eksperten at det gjelder å være tidlig ute.

– Klubbene må være tidligere ute med kontraktsforhandlinger. De bør ha en kontinuerlig dialog og ta affære når det er ca. to år igjen. Skal det signeres ny kontrakt eller skal vi selge deg?

About the author

admin

Leave a Comment