Technology

Citroën Ami: De færreste ville dratt på langtur med dette

Written by admin

Mye av det biljournalister gjør når det gjelder å teste nye biler er konsentrert og på kort tid. Dette er vanligvis korte utenlandsturer for lansering og en første kontakt, deretter vanligvis en prøvetur i en uke.

Slik var det også før, men tidlig på 1980-tallet involverte Brooms Frank Williksen en Vi Menn sportsredaktør i ganske ambisiøse langdistanseplaner. Målet var å gi leserne et bedre inntrykk av hvordan det var å leve med den enkelte bil fremfor noe som tilsvarte ca. normal kjørelengde på halvannet år.

De største rundene inkluderte 8 forskjellige biler, som testteamet kjørte til sammen 160 000 kilometer med, eller drøyt fire runder rundt jorden ved ekvator. Her ser vi nærmere på en av langdistansetestene, 37 år senere, og i denne testen fra 1985 var småbilen Citroën Visa inkludert – «Folkevisa», som den også ble kalt.

For at disse rapportene skulle være relevante, kjørte vi testene over en periode på 3-6 måneder, litt avhengig av hva vi kunne beholde av langreise. Så det ble en del runder rundt på kontinentet med ulike testbiler av denne typen for å få nok mil inn, raskt nok. Med meg i disse langprøvene hadde jeg alltid et team på 8-10 kollegaer og spesielt bilentusiaster.

Denne bilen var en sensasjon da den kom.

“Nok, men ikke mer”

Småbilen Citroën Visa var definitivt ikke blant de mest etterspurte bilene da lengre turer sto på agendaen. Da var det mest etterspurte en VW Golf, en Toyota Corolla eller en Talbot Horizon. Hvis bagasjebehovet var beskjedent, var Honda Civic også ganske ønskelig.

Det var ikke komfort Visa savnet mest her, men heller det faktum at plassforholdene var ekstremt trange for både sjåfør, passasjerer og bagasje i denne ganske spesielle småbilen. Spesielt på lengre turer manglet også 50 hk motoren litt – «nok, men ikke mer heller», skrev jeg da bilen ble introdusert på Vi Menn nr. 2-1985.

Utrolig stygg eller helt nydelig

Visa var kanskje Citroëns siste virkelig særegne modell. Dette merket har markert seg i årevis ved å gå sine egne veier både når det gjelder design og en rekke tekniske løsninger. Den berømte “Toad” og den ikke mindre kjente 2 CV er de beste eksemplene på dette, men også modeller som CX, GS og XM holdt designtradisjonene godt på plass. De siste tiårene har dette særpreg gått stadig mer tapt, noe som uansett beklages av Citroën-entusiastene.

Visa ble lansert høsten 1978 og var i produksjon hos Citroën frem til 1988. I løpet av dette tiåret ble det produsert mer enn 1 250 000 biler. Visaen etterfulgte en enda mer spesiell Citroën-modell, nemlig Ami 8. Det helt spesielle designet førte til at den fikk utrolig mange kommentarer for utseendet. Denne bilen lot ingen være likegyldig, og rekkevidden var enorm: «Utrolig stygg», sa noen, «Helt nydelig», sa andre. Han gikk fra hat til kjærlighet, med andre ord!

“Foruroligende høyt”

Citroën Visa var ingen stor bil, men den var tørst.  Foto: Citroen

Citroën Visa var ingen stor bil, men den var tørst. Foto: Citroen

Bilen var en forhjulsdrevet femdørs småbil som ble produsert med bensin- og dieselmotorer. Gjennom produksjonsperioden fikk bilen mange mindre og store forbedringer, den mest omfattende var en ansiktsløftning i 1981.

Bilen vi hadde i Vi Menns langdistansetest var en Visa Super 11 RE med en 1,1-liters 4-sylindret motor som yter 50 hk og et maksimalt dreiemoment på beskjedne 84Nm. Selv om egenvekten bare var 800 kilo, kunne ikke bilen akselerere fra 0 til 100 km/t bedre enn 16,6 sekunder, og toppfarten var moderate 140 km/t.

Citroën oppga et snittforbruk på 0,77 liter per kilometer. Ikke spesielt gunstig, og i de første 5000 kilometerne med bilen var forbruket vårt på 0,85 l/mil, som vi beskriver som «urovekkende høyt».

satt for lavt

I de første årgangene av Visa hadde bilen det typiske "satellittene" på hver side av rattet.  Foto: Citroen

I de første årgangene av Visa hadde bilen de typiske «satellittene» på begge sider av rattet. Foto: Citroen

Ellers meldte vi at 1985-utgaven av Citroën Visa hadde flere endringer til det bedre, inkludert klare forbedringer av førermiljøet, der de tradisjonelle Citroën-satellittene på hver side av rattet var erstattet av en mye mer moderne setedesign. av sjåføren. , med lettbetjente spaker på hver side. Det enekede rattet ble Citroëns kjennetegn; resten var nå mer gjenkjennelig fra andre merker og modeller også.

Ikke alt var helt riktig. Noen av de kortere sjåførene på laget klaget over at de satt for lavt til å få god sikt, og ved skifting til 2. og 4. gir kom girspaken i kontakt med de fremre hjørnene på forsetene .

Vi dro til Tyskland og kjørte fortere enn alle andre.

Bestått 3,5 av 6 mulige

Ellers ga vi det pluss for at bilen hadde innvendig lyshøydejustering, og choken – som fortsatt fulgte med – hadde innebygget varsellys. Choke er ikke et husholdningsbegrep i dag, men det var et apparat som regulerte blandingen av luft og bensin slik at man lettere kunne starte med kald motor.

Det var udiskutabelt fra starten av langprøven at Visa var den mest spesielle av biler, og også en av de minste. Hvordan klarte du deg etter 20.000 kjørte kilometer, som tilsvarte omtrent halvannet år med bilhold?

Kort fortalt endte Citroën Visa med en poengsum på 3,5 (vel, middelmådig). Med dette resultatet endte han som nr. 6 av de ni testbilene. Det er ikke noe pallplass her, da, og hvorfor?

Forbikjøringer må planlegges nøye

Dette var Vi Menns testeksempel på Citroen Visa.  Foto: Frank Williksen

Dette var Vi Menns testeksempel på Citroen Visa. Foto: Frank Williksen

I sammendraget etter testslutt noterte vi at “Citroën Visa får en blandet vurdering fra testteamet når konklusjonen skrives etter 20 000 kilometer. Fjæringskomforten får skryt. Bremser og styring får gode karakterer. Men bilen ender opp under gjennomsnittet når det gjelder plass til passasjerer, bagasje og sjåfør.”

Priset til 67.900 kroner i 1985 var Visa den desidert rimeligste av langdistansetestbilene. Bare Fiat Uno og Nissan Cherry var i nærheten, og selv de var klart dyrere. At den billigste bilen også hadde den minste motoren var ikke så overraskende: “Det krever ikke mye ekstra lading før den må jobbe hardt for å levere noenlunde rimelig akselerasjon. Og det er ikke så mye overskudd på tredjegir heller, så forbikjøringer må være nøye planlagt.

Se hva som hadde gjemt seg i en norsk låve

Meget god fjæringskomfort.

Manuell choke med varsellampe er ok, men temperaturmåler mangler.

Gunstig støynivå, men liten ekstra fleksibilitet kan oppnås. Her trengs turtall for å opprettholde trekkraften.

Også med Visa har noen opplevd mest på langturer», skrev jeg og forklarte det høye snittforbruket med mye kjøring under dårlige vinterforhold og til dels veldig kaldt.

Ellers fikk både bremser og styring gode karakterer, henholdsvis 3,9 og 4,7 poeng. En annen av de beste ideene med bilen var fjæringskomforten: «Visa ruller litt mer enn gjennomsnittet, men den veier opp for det med en fjæringskomfort som er veldig god. Dette er spesielt viktig for lengre turer. Bilen får ros for sin gode kjøreevne på vinterføre, samtidig som den er resolutt smidig i bytrafikk», meldte testteamet.

Kostnad per kilometer: 1,84 kroner

“Setene får også jevnt over gode karakterer. Det går ikke så bra med plassforholdene, som vurderes for dårlige. Det er særlig benplassen og baksetebredden som får lave karakterer.

1985-modellen hadde et forbedret førersete.  Foto: Brosjyre

1985-modellen hadde et forbedret førersete. Foto: Brosjyre

Tydeligvis bør også varme- og ventilasjonssystemet forbedres – 2-trinns viften bør være historie i dag. Og det tar tid før bilen blir varm,” fortsatte han å lese.

Oppsummert kan vi si at Visa Super 11 RE var ganske spartansk utstyrt og at det var godt å nå både batteriet og motoroljepeilepinnen.

I løpet av de 20.000 kilometerne som testen dekket, endte Citroën Visa på en totalkostnad på kr. 36 799,06. Av dette utgjorde driftsutgiftene 9.221,06 kroner, mens avskrivninger som vanlig var den største enkeltposten med 14.333 kroner.

Ut fra dette kostet hver kjørte kilometer med bil 1985 kr. 1,84.

Prøvde Camry, Sierra, BX og Galant – dette var vinneren

Citroën Visa Super 11 RE 985 – noen tall:

Motor: 4 sylindre, 1,1 liter, 50 hk. Dreiemoment 84 Nm.

Drivkraft: Forhjulsdrift, 4-trinns manuell girkasse

Styring, svingradius: Tannstang, 4,73m

Bremser: Skiver foran, bakre tromler. bremseforsterker

Lengde x Bredde x Høyde: 3,69 x 1,54 x 1,42 m

Bakkeklaring: 135mm

Egen vekt: 800 kg

Totalvekt tillatt: 1.235 kg

Bagasjeromsvolum under panseret: 300 liter – med nedfelt baksete 690 liter.

Toppfart: 140 km/t

Akselerasjon, 0-100 km/t: 16,6 sekunder

Snittforbruk målt over 20.000 km: 0,75 l/tusen

Pris: ca. ikke bra 67 900 kr (live. Drammen)

Noe av det vakreste som ruller på fire hjul.

Denne saken ble først publisert den broom.no.

About the author

admin

Leave a Comment