Technology

– De liker å ha mye gjeld og vil føle høyere rente – Dagsavisen

Written by admin

Torsdag morgen hevet Norges Bank styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. Nå er den på 1,25 prosent.

Rentehoppet, som kommer etter en periode med lave renter som følge av pandemien, er det største på 20 år. Norges Bank har varslet at flere vil bli etablert i august.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikolandskapet, vil styringsrenten mest sannsynlig heves ytterligere til 1,5 prosent i august, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache til NTB.

Flere økonomer er bekymret for dyrere tider fremover for nordmenn, spesielt for gruppene som er hardest rammet av rentehoppet.

verre før det blir bedre

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, forklarer at styringsrenten fungerer «litt som et trafikklys».

– Når Norges Bank nå setter opp styringsrenten, er det for å bremse det norske forbruket. Dette er fordi prisene på varer og tjenester har steget mye høyere enn det som er sunt for økonomien. Mekanismen enkelt forklart er at når referanserenten stiger, har boliglånet også en tendens til å bli dyrere, noe som igjen gjør at vi kan bruke mindre penger på andre ting. Og når du bruker mindre penger på ting, går prisene ned.

På sikt har Norges Bank som mål at prisene på varer og tjenester skal stige med rundt to prosent i året, sier Sandmæl. Fra mai i fjor til mai i år var inflasjonen over målet: 5,7 prosent.

– Dette legger igjen press på lønningene. For lønningene våre bør øke mer enn prisene, ellers får vi dårligere råd. Når prisene er høye og rentene går opp, blir det vanskelig for mange i fremtiden. Men forhåpentligvis vil prisene etter hvert begynne å falle, pluss at lommeboken blir hjulpet av stigende lønninger, forklarer han.

– Kan du si at det blir verre før det blir bedre?

– Ja, det kan du si. Etter regnet kommer solen frem.

to store tapere

Både studenter og boligkjøpere kommer dårlig ut med rentehoppet. Fordi rentene har vært lave de siste årene, har mange kastet seg på sjansen til å kjøpe bolig og må nå betale en høy pris.

– Mange har pådratt seg en svært høy andel gjeld i påvente av lave renter i mange år. Med dagens renteprognose bør mange forberede seg på betydelig høyere rentekostnader enn det som ble spådd da de fikk sitt første boliglån, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Eiendomsforeningen til NTB.

– Samtidig vil boligmarkedsterskelen være for høy for mange førstegangskjøpere som kan ta på seg mindre gjeld når rentene stiger, sa han også.

Dette er imidlertid ikke bare dårlige nyheter for alle.

– Dette er heller ingen gode nyheter for de som nylig har etablert seg i eiendomsmarkedet, ofte har mye gjeld og ønsker å føle høyere rente. På den annen side kan det være gode nyheter for de som skal inn på eiendomsmarkedet. En høyere rente kan ta unna noe av presset og ville budrunder der folk har budt godt over taksten, sier Sandmæl.

Den anerkjenner at studenter er en sårbar gruppe som har blitt berørt av dette. Han har imidlertid tro på elevene og råder dem til å begynne å budsjettere.

– Det er ikke bare å ha kontroll på økonomien, men også å prioritere det som er viktigst, i tillegg til det som gir deg bedre livskvalitet. Hvis du opplever at du bruker mye penger på lunsj i kantinen, kanskje du vil bruke pengene på noe som er viktigere eller som gir deg mer glede, si og fortsett:

– Det er ikke bare utgifter som kan kuttes og omorganiseres, ungdom har også gode muligheter til å øke inntektene sine. Å selge ting eller leie dem er en god mulighet. Dessuten kan man jobbe i folks hjem for å tjene 6000 skattefritt. Du kan for eksempel være barnevakt for en familie en dag og gå tur med hunden for en annen.

Hold deg oppdatert. Motta daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

About the author

admin

Leave a Comment