Den europeiske sentralbanken holdt et hastemøte og arbeidet med nye tiltak mot markedsuro.

Det skapte bølger onsdag morgen da Den europeiske sentralbanken (ECB) kunngjorde at den ville holde et ekstraordinært møte for å diskutere uroen i statsobligasjonsmarkedet.

Litt senere på ettermiddagen tyder en uttalelse fra banken på at styret, som ledes av sentralbanksjef Christine Lagarde, vil arbeide for å fremskynde et nytt instrument som skal forhindre for store forskjeller i statsobligasjonsrenter på tvers av land.

– Rådet har besluttet å gi de relevante komiteene i Eurosystemet fullmakt, sammen med tjenestene til ECB, til å fremskynde sluttføringen av utformingen av et nytt anti-fragmenteringsinstrument, skriver banken i en pressemelding.

Bakgrunnen for hastemøtet var verdifallet på ulike europeiske statsobligasjoner etter at ECB varslet kommende renteøkninger i forrige uke. I praksis betyr dette høyere renter på disse obligasjonene. Blant annet har renten på tiårige italienske statsobligasjoner for første gang siden 2014 steget til over fire prosent.

Men også forskjellen til renten på tilsvarende tyske verdipapirer er den største siden den gang, og skaper ytterligere hodebry for ECB, som nå står overfor de første renteøkningene på flere år for å overvinne den kraftige prisveksten.

– Pandemien har etterlatt en vedvarende sårbarhet i eurosonens økonomi, og bidrar til en ujevn fordeling av pengepolitikkens normalisering på tvers av jurisdiksjoner, skriver ECB.

– Veldig åpen for å gjøre noe.

Renteforskjellen mellom tyske og italienske 10-årige statsobligasjoner er en mye brukt indikator på risikopremier i det europeiske statsobligasjonsmarkedet. Italienske statsrenter anses som mer risikable enn tyske verdipapirer, som ofte kalles «trygge havn» i Europa.

– De fleste av oss er veldig åpne for å gjøre noe, hvis det viser seg å være et markedsproblem, sa Belgias sentralbanksjef Pierre Wunsch til Bloomberg onsdag.

Euroen styrket seg etter nyheten om ECB-møtet onsdag, skriver Reuters.

Fleksible støttekjøp

Underveis dukket det opp lekkasjer i pressen og Bloomberg rapporterte også at styret diskuterte innføringen av en mer fleksibel reinvesteringsordning for statsobligasjoner i sentralbanken, etter flere år med støtte til kjøp i det europeiske markedet.

Dette bekrefter banken i ettertid.

På forrige ukes rentemøte sa sentralbanken at den innen 1. juli ville fase ut kjøp av nye verdipapirer og kun reinvestere forfallende penger eller rentebetalinger på obligasjoner.

Den nye ordningen gir en mulighet til å være mer fleksibel på statsobligasjonene til landene de er reinvestert i, for å støtte obligasjonsmarkedene i land der renten har steget kraftig de siste dagene.

utfordrende bakteppe

Når det gjelder den amerikanske motparten, er utfordringen for ECB løpske prisøkninger. Den Frankfurt-baserte sentralbanken har i likhet med Federal Reserve holdt renten ekstremt lav de siste årene.

– Det faktum at euroen stiger kan tyde på at investorer venter på flere detaljer om en mulig intervensjon for å stabilisere det europeiske obligasjonsmarkedet, sa Credit Agricole-strateg Valentin Marinov til Bloomberg onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.