Technology

Den mystiske Stig Bareksten senket selskaper for flere milliarder dollar som Pernod Ricard og Diageo

Written by admin

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavion lørdag.

– Det er nok en fordel at vi ikke kommer fra industrien, sier Hans Petter Eikeland.

Du snakker om brennevinsindustrien. Selskapet heter OSS Craft Distillery og et av merkene er Bareksten Spirits. Det som begynte så smått for sju år siden i Bergen, er blitt en sann Espen Askeladd-historie. Nå er Bareksten rapportert å være det mest prisbelønte brennevinsmerket i verden med mer enn 70 priser. I London oppnådde de nylig en rekke seire som Gin Of The Year og den gjeveste prisen, The Spirit Of The Year. Konkurransen inkluderte 2500 forskjellige brennevin inkludert whisky, vodka og tequila. 770 av dem var gin, og her fikk Bareksten 98 av 100 poeng.

– Så vidt vi vet har dette aldri skjedd før, sier Eikeland.

ARTIST: Stig Bareksten beskrives som kunstner på samme måte som Odd Nerdrum.  Foto: American Craft Distillery

ARTIST: Stig Bareksten beskrives som kunstner på samme måte som Odd Nerdrum. Foto: American Craft Distillery

Bareksten har vunnet totalt dobbeltgull fire ganger i det som er kjent som et slags uoffisielt verdensmesterskap: San Francisco World Spirits Competition. Alle de 43 dommerne mente at Bareksten representerte gull. Tildelt den høyeste Double Gold-nominasjonen.

– Stort sett har vi laget rent bord, men aldri et bord så rent som i London i år. Å eliminere de 2500 konkurrentene i alle brennevinsklasser er helt rått. Vi, noen få nordmenn som bor tvers over banen i Flesland, luker ut internasjonale milliardkonsern som Pernod Ricard og Diageo, sier Morten Dale.

SOM EN EVENTYRFIGUR: Stig Bareksten holder det mystisk, gammelnorsk og litt skummelt, mørkt.  Foto: American Craft Distillery

SOM EN EVENTYRFIGUR: Stig Bareksten holder det mystisk, gammelnorsk og litt skummelt, mørkt. Foto: American Craft Distillery

Økonomi og oljebakgrunn.

Det skal være sant og sikkert at Eikeland og Dale ikke kommer fra bransjen. Dale har bakgrunn fra finans og har blant annet jobbet i kapitalinnhenting av meglerforetak.

Han var også med på å etablere 7 Fjell Bryggeri i Bergen. Eikeland har bakgrunn fra olje og gass, har jobbet offshore og har parallelt vært investor. Han var også medgründer av AGR Group og tok den til aksjemarkedet på den tiden.

Eikeland kjøpte også halvparten av Låsservice-selskapet i Bergen, som Assa Abloy kjøpte tilbake etter noen år. Etter Herman Friele er Eikeland nest største eier av 7 Fjell Bryggeri og største aksjonær i Bareksten.

INGEN INDUSTRIBAKGRUNN: Gründerne Morten Dalen (t.v.) og Hans Petter Eikeland har bakgrunn på hhv.  finans og olje.  Foto: Foto: Hilde Oreld / Finansavisen

INGEN INDUSTRIBAKGRUNN: Gründerne Morten Dalen (t.v.) og Hans Petter Eikeland har bakgrunn på hhv. finans og olje. Foto: Foto: Hilde Oreld / Finansavisen

– Vi så at det var en klar trend i markedet for mer enn bare øl, og gin vokser vilt. I Norge har markedet doblet seg siden 2019, og på verdensbasis ligger Craft Spirit-markedet til å nærme tidobles, fra 15 milliarder dollar i fjor til 115 milliarder dollar i 2030, sier Eikeland.

Bareksten står nå for halvparten av all norsk gin som selges på Vinmonopolet. Det Norske Brenneri er nest størst med i underkant av 30 prosent av markedet, og Anoras (tidligere Arcus) markedsandel er på litt over to prosent.

– Hva er historien?

– Vi startet i 2015 og jobbet i nesten to år med merkevarebygging, design, kommunikasjon og historiefortelling før vi kjøpte utstyr og startet produksjonen, sier Dale.

Da dette var klart tok de kontakt med Stig Bareksten, en av verdens ledende destillatører, som har vunnet priser over hele verden. Den tidligere norske cocktailmesteren har jobbet for kjente merker som The Macallan Whisky og The Famous Grouse. Bareksten er nå Head Distiller og daglig leder i Oss Craft.

– Stig finner inspirasjon veldig lokalt. Plukk urter i veikanten rundt brenneriet og kirsebærblomster rundt Lille Lungegårdsvannet. 18 av de 26 urtene er lokalt høstet, sier Eikeland.

HÅNDVERK: Skrelt lime.  Skallen brukes i Bareksten Botanical Gin.  Foto: Hilde Oreld / Finansavisen

HÅNDVERK: Skrelt lime. Skallen brukes i Bareksten Botanical Gin. Foto: Hilde Oreld / Finansavisen

Sterk satsing på eksport

I destilleriet sitter en ung mann og skreller lime. Limehud brukes i produksjonen av Bareksten Botanical Gin.

– Stig er oppe midt på natten og har et lite brenneri hjemme. Våkn opp om natten og alene Prøv en ny idé med noen urter. Noen dager etter å ha signert arbeidskontrakten ringte han Petter og fortalte hvorfor han måtte ha et slikt apparat. Han er en skikkelig artist, som Odd Nerdrum, sier Dale.

– Stig ser ut som en mørk mann i skogen fra «Ringenes Herre». Alle utlendinger elsker det utseendet. Her kjører vi ikke fjord, fjell og blonde damer. Mørkt, mystisk gammelnorsk skaper interesse, fortsetter Eikeland.

– Selger du til utlandet?

– Nær halvparten er eksport. De raskest voksende markedene er Italia, Tyskland og Sveits. Vi er på Amazon i Tyskland, og det har tatt av. Vi skal nå også teste Amazon i Storbritannia, og totalt har vi et internasjonalt team på fire ansatte.

HAN HADDE ET FØRANSETNINGSKRAV: Stig Bareksten måtte ha et lite brenneri hjemme, så han kunne teste ideene sine med en gang.  Foto: American Craft Distillery

HAN HADDE ET FØRANSETNINGSKRAV: Stig Bareksten måtte ha et lite brenneri hjemme, så han kunne teste ideene sine med en gang. Foto: American Craft Distillery

Selskapet omsatte for rundt 30 millioner kroner i fjor og regner med å investere mellom 10 og 15 millioner kroner i år. Så langt i år har veksten vært på over 60 prosent. Sluttresultatet har vært positivt i noen år.

Til dags dato har selskapet hentet inn 60 millioner kroner i kapital siden oppstarten. De vurderer nå å hente inn ytterligere 50 millioner kroner for å investere i nye anlegg, styrke organisasjonen og ha helautomatiske tappe- og tappelinjer for å møte den økende etterspørselen.

– Vi fokuserer på toppvekst med kontroll over likviditeten. Med den veksten vi har nå, ser vi på å styrke selskapets kapitalbase ytterligere, sier Dale.

MERITTER: Bareksten sies å være det mest prisbelønte brennevinsmerket i verden med over 70 priser.  Foto: Foto: Hilde Oreld / Finansavisen

MERITTER: Bareksten sies å være det mest prisbelønte brennevinsmerket i verden med over 70 priser. Foto: Foto: Hilde Oreld / Finansavisen

– Hvilke ambisjoner har du?

– Det er vanskelig å si, for hvis det først løsner i et marked, som i et nytt land eller en stat i USA, tar det av på en ekstrem måte. Om to-tre år bør vi ha en omsetning på mellom 300 millioner og 500 millioner kroner. Ambisjonen er også å gjøre det bedre enn forrige måned hver måned. Vi har kontroll nede. Oppsiden kan være enorm, fortsetter den tidligere finansmannen og legger til:

– Etter at smak og design er på plass, handler det om distribusjon.

Bareksten Botanical Gin finnes på hoteller som The Hub, The Thief og Grand Hotel. Eller med «alle», som Dale sier.

Ginen har også vært omtalt på noen av verdens mest kjente restauranter og hoteller, inkludert Noma, Nobu og Gordon Ramsey, og flaskene har vunnet flere designpriser.

About the author

admin

Leave a Comment