Sports

– Det er veldig trist – NRK Sport – Sportsnyheter, resultant og sendeplan

Written by admin

Det ble klart da programkommisjonen i Den internasjonale olympiske komité (IOC) presentert sine anbefalinger for programt for OL i 2026.

Til tross for at kombinert for kvinner ikke blir tatt inn i programt, skrøt IOC av at lekene om fire år blir det mest likestilte noen gang. Det kommer blant annet av en kvinnehopperne para første gang får konkurrere i storbakken og dermed får to individuelle konkurranser.

– Jeg synes det er veldig trist. Jeg synes det er dårlig at IOC skryter av at lekene i 2026 er tidenes meste likestilte, men så er det fortsatt en idrett som ikke er likestil overhodet, sier verdens beste kombinertløper de siste årene, Gyda Westvold Hansen, til NRK.

Germany Nordic Combined World Cup

VERDENS BESTE: Gyda Westvold Hansen har stadig krysset målstreken først de siste årene.

Photo: Tom Weller/AP

IOC-medlem Karl Stoss, som leder IOCs jobb med OL-programmet, på en pressekonferanse fredag, presentrte programt på en pressekonferanse fredag ​​​​kveld.

– Argumentet for å beholde herrene i 2026 var at OL kun er tre og et halvt år unna og at de har forberedt seg i mange år, men dette gjelder ikke kvinnen fordi de foreløpig bare har hatt VM en gang, med kun ti deltagende nasjoner, sa han

Kvinnene deltok for første gang i VM i Oberstdorf i 2021. Noen måneder tidligere hadde de også fått sitt første verdenscuprenn.

Stoss sa følgende om idrettens mulighet for å fortsatt være på OL-programmet i 2030:

– Kombinert er avhengig av en betydelig positiv utvikling, særlig med tanke på deltakelse og publikum.

Stuan:-Skandale

Sportssjef for kombinert i Norges Skiforbund, Ivar Stuan, er klar på hva han mener om avgjørelsen.

– Det er veldig trist. Jeg synes det er håpløst og dårlige argumenter. Jeg har ingen forståelse for vedtaket, men jeg må bare respektere det, kan ikke gjøre noe med det, sier han til NRK.

Sesongåpning Beitostølen

HÅPLØST: Sportssjef for kombinert i Norges Skiforbund, Ivar Stuan, mener avgjørelsen er håpløs.

Photo: Geir Olsen/NTB

– Jeg tror de hadde bestemt seg på forhånd, det er et gufs fra fortida. Det er trist at de skal leve med det, jentene våre, sier Stuan.

Kombinert er den eneste idretten i vinter-OL der begge kjønn ikke er representert.

– Det er in skandale og helt forferdelig. Jeg ler jo nesten av det, by jeg synes det er laterlig. Det fins nesten ikke ord for det, mener Stuan.

– Det jeg elsker mest

Hansen sier at de ikke kjøper argumentasjonen fra IOC.

Om du ser på jentesiden de siste fire årene har det vært en heidundrendes utvikling på hele fjøla. Alle har løftet sec. Det jobbes bra og folk legger inn y ordentlig innsats.

– Hvordan er stemningen i laget?

– Akkurat nå er den laber, men vi må se framover og jobbe på. Det er kombinert som er livet mitt og som jeg elsker mest i livet, så den avgjørelsen stopper ikke det, sier Hansen.

Hansen er for øyeblikket på plass på treningssamling i slovenske Planica der VM går av stabelen til vinteren.

Vi snakket med tyskere i går. De snakket om hvor viktig det var at det ble OL-idrett for at de kunne satse på det og ha nok støtte til å leve av det, sier hun.

– Fortsatt noen smutthull

Rennsjef for kombinert i FIS, Lasse Ottesen, if they have er ekstremt skuffet on avgjørelsen.

Det er det ingen tvil om. Vi mener selvfølgelig, og det er ikke superobjektivt, men i forhold til kravene vi fikk i 2018 om OL i 2022, har vi huket av på alle boksene. Vi har hatt meget god utvikling på damesiden. From har tatt stegene hele veien, sier Ottesen.

Lasse Ottesen.

SKUFFET: Rennsjef for kombinert i FIS, Lasse Ottesen.

Photo: Terje Pedersen/NTB scanpix

– Vi er i en tid der IOC går foran og skryter voldsomt over hvor likestilte de er, også sier man nei til kvinnene i kombinert.

Ottesen sier de skal bruke helgen til å lande etter avgjørelsen.

– Så skal vi legge en plan. For det er ingen tvil om at vi har kniven på strupen mot 2030, sier han.

Han har likevel ikke gitt helt opp at kvinnene kan komme på OL-programmet i 2026.

Vi har ikke gitt opp, det er fortsatt noen smutthull vi skal jobbe med, også får vi se når høsten kommer om vi kan gi noen andre nyheter, sier han, uten å ville utdype hvilke smutthull det er snakk om.

– Mye mer grunnleggende

Det norske IOC-medlemmet, Kristin Kloster Aasen, er klar på at kombinert har en vei å gå når det gjelder utbredelse av idretten. De siste tre OL-ene har utøvere fra kun fire nasjoner tatt medaljer i kombinert.

Også er det slik at oppslutning og populærmessig har kombinert ligget nederst på listene de siste tre OL. Nestemann på listen nedenfra har ni ganger større oppslutning blant tilskuere, publikum og andre som ser på OL, sier hun til NRK.

Det er et mye mer grunnleggende problem for kombinert enn det med kjønnsbalanse.

Vinter-OL.  Olympiske leker i Pyeongchang 2018. IOC.

IOC-MEDLEM: Kristin Kloster Aasen.

Photo: Terje Pedersen/NTB scanpix

About the author

admin

Leave a Comment