Det kan bli feststemning i tide til 17. mai – E24

Tall offentliggjort av Kina på mandag vil avsløre hvordan den harde håndteringen av pandemien påvirker økonomien.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank tror økt mobilitet over landegrensene kan bidra til lavere lønnspress i Norge i fremtiden.
Publisert: Publisert:

– Det er ikke de største nøkkeltallene som kommer inn denne uken, men bakteppet av mye uro og store bevegelser i finansmarkedene gjør i seg selv en spennende uke, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR- Bank. .

Forrige uke falt den brede amerikanske S&P 500-indeksen mer enn fem prosent, før den tok seg opp igjen på slutten av uken med fire prosent oppgang.

– Vi har sett ganske store effekter i alle markeder. I tillegg kommer Kinas håndtering av pandemien, sa Knudsen til E24 søndag.

Neste uke starter med en dash kinesiske tall.

– Vi mottar denne månedspakken, med tall på industriproduksjon, investering og detaljhandel. Det kan gi en viss indikasjon på om Kina er bedre eller dårligere enn forventet, sier Knudsen.

også lese

Dividend Rush gir statlig dekning for milliarder i utgifter

Usannsynlig med høyere hopp i renten

Dagen etter at tallene avslører tilstanden til den kinesiske økonomien, vil den amerikanske sentralbanken bli intervjuet direkte.

– Alt sentralbanksjef Powell sier får nå mye oppmerksomhet, sier Knudsen.

Jerome Powell, styreleder i den amerikanske sentralbanken.

I begynnelsen av mai hevet Powell og den amerikanske sentralbanken sine styringsrenter med 0,5 prosentpoeng. Et slikt hopp har ikke blitt gjort på 22 år.

– Du har på en måte sagt at det ikke blir renteøkninger på 0,75 prosent, og at de skal begrenses til 0,5 prosentpoeng, men det er fortsatt en del usikkerhet. I intervjuet vil han nok holde den linjen, men forrige ukes kjerneinflasjon viser at den fortsatt er høy og dette avhenger av hvilke data som kommer inn, sier Rogalandsbankens sjeføkonom.

Fortsett å lese E24 +

– Hvordan får jeg penger til å starte en bedrift?

Feststemning kvelden 17. mai

Dagen før nasjonaldagen får vi også tall på antall mynter som ringer i statskassen. SSB blir da med utenrikshandelstall i april.

– Gassprisene har vært høye. Det gir gode inntekter, samtidig som strømprisene også har vært høye. Man kan lage noen overskrifter, sier Knudsen.

To dager etter 17. mai vet vi også hvor mange mennesker det er i Norge. Da oppdaterer SSB befolkningsstatistikk.

– Befolkningsveksten har vært moderat under pandemien, men flere forventes nå å krysse landegrensene. Dette kan bidra til å lette presset på arbeidsmarkedet, der det i dag er rekordmange ledige stillinger og den laveste arbeidsledigheten på 15 år, sier Knudsen.

også lese

El Salvador er truet av statens konkurs etter å ha kjøpt bitcoin

Leave a Reply

Your email address will not be published.