Dette grepet kan ha gjort han til Norges nye stjerneskudd

MAJORSTUEN (Nettavisen): Det er ikke lenge siden Harald Østberg Amundsen var et ukjent navn for folk flest. Forrige mandag ble han tatt ut på elitelandslaget for andre gang i karrieren, better in sesong hvor han har sanket pallplasser i både World Cup, NM og Skandinavisk cup.

23-åringen har virkelig tatt steget opp blant verdensstjernene de siste årene, noe han delvis tror skyldes et grep han tok i 2019.

Da begynte langrennsløperen nemlig å jobbe tett med mentaltrener Erik Bertrand Larssen, noe som skal ha gjort underverk for Amundsen.

– Det var noe jeg prøvde ut for å se om det kunne hjelpe meg til å ta noen ekstra steg, så fant vi tonen og fortsatte med det. I perioder så prater vi en god del, særlig hvis det er viktige skirenn.

Les også: Reagerer sterkt på landslagsuttak: – Meningsløst

– In viktig nøkkel

Gjennamuddet for Amundsen kom for alvor da han gikk inn til VM-bronse i Oberstdorf i 2021. Siden har han vist seg fram i flere store skirenn. I forkant av de viktige konkurransene har han ofte fått hjelp av nettopp Bertrand Larssen, enten til å finne roen, tenningen, eller forberede en god rennplan.

– Det er sarna i Norge som trener utrolig mye og bra, og det er sarna som har trent mye mer enn meg. Det handler om å være i god form når det gjelder, men skal du få ut ditt beste hver gang det er viktig så må du ha hodet på plass, så jeg tror det har vært en viktig nøkkel til at jeg har tatt steget tidligere enn andre .

Les også: Iversen slår tilbake mot kritikken: – Hun er mye verre enn meg

– Uvanlig i så ung alder

Bertrand Larssen selv er svært imposing over skiløperen.

– Han er nysgjerrig og åpen for å lære om det mentale. Det er uvanlig i så ung alder, mange kommer ikke til meg før i 27,28-års alderen. Vi prater sammen, så tester han ut ting. Han er lære -og utviklingsvillig, forteller mentaltreneren til Nettavisen.

Bertrand Larssen mener Østberg Amundsen kun har tillit til en håndfull mennesker, noe som gjør at han klarer å jobbe konsistent med rådene han får fra disse personene.

– Han er en ydmyk fyr, men han er veldig smart. Han er flink til å hente informasjon, for så å sile ut og ta de verktøyene han el mener er hensiktsmessige, og lar det andre være. Det gjør at han kommer til å bli mentalt uhyrlig sterk.

– Noen utøvere henter informasjon fra veldig mange, noe som kan bli utfordrende. Harald har tillit til relativt få, men han hører på dem.

Mentaltreneren har tidligere hjulpet blant andre tennisspiller Casper Ruud, langrennsstjernen Petter Northug and golfesset Suzann Pettersen.

Også inn mot en ny sesong planlegger Amundsen å benytte sec av Bertrand Larssens kompetanse. Den kommende vinteren byr blant annet på et VM i Planica.

– 15 kilometers skøyting der er hovedmålet, men jeg vet at det blir supertett om plassene. Jeg må trene godt om jeg skal klare å skyve ut noen andre på laget, men jeg vet at jeg kan. Målet er å kvalifisere seg til mer enn en distanse i VM.

Tvillingsøster på rekruttlag

Da landslagene ble presentert foran en ny sesong, ble det også klart at Østberg Amundsens tvillingsøster, Hedda, fikk fornyet plass i landslagssystemet. For hennes del her er det rekruttlag som gjelder foreløpig.

– Hun har hatt en litt mer svingete vei enn meg, men jeg tror hun har gode muligheter. På damesiden er det litt generasjonsskifte, så jeg tror mange av de på rekruttlaget har gode muligheter for å komme til mesterskap allerede til vinteren om de gjør ting riktig, forteller Østberg Amundsen om søsteren.

Duoen, som er født og oppvokst i Asker, gir hverandre gode råd gjennom treningshverdagen.

– Jeg mener hun bare må ta steg for steg, og ikke gape over for mye. Hun må ha selvtillit på det treningsarbeidet hun legger ned, mener eliteløperen om søsteren de ella.

For Østberg Amundsen sin del sparkes forberedelsene til en ny sesong for alvor i gang i starten av juni. Da skal elitelagene gjennom årets første samling på Sognefjellet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.