Technology

Dette må du vite før du kjøper

Written by admin

Hva får du egentlig av en bruktbil på 25 000-100 000 kr? Vi ser nå nærmere på det hos Broom.

Vi har samlet en haug med typiske billige biler og gir deg våre beste råd: hva du trenger å vite om dem, hva fordeler og ulemper er, og sist, men ikke minst, hva du må se etter.

Denne gangen er bilen Toyota RAV4, nærmere bestemt den «store nye» som ble lansert i 2012 og produsert til og med 2018. Dette er fjerde generasjon av den populære SUV-en.

Med fjerde generasjon ble Toyota RAV4 en fullverdig familiebil.

Med fjerde generasjon ble Toyota RAV4 en fullverdig familiebil.

Hva du bør vite om Toyota RAV4?

RAV4 dateres tilbake til 1994 og den kompakte SUV-en har vært en stor suksess for Toyota.

Det er produsert over 10 millioner biler, hvorav over 2 millioner har gått til Europa og et ikke ubetydelig antall til lille Norge. Vi snakker om mer enn 60 000 biler totalt.

Årsaken er at bilen egner seg godt til norske forhold. Med høy sittestilling, god plass, mulighet for firehjulsdrift. Rundt 90 prosent av norske kunder velger. Den er også kjent for sin høye kvalitet og gode driftssikkerhet.

Som vi nevnte i begynnelsen, vokste også denne generasjonen ganske mye. For første gang ble det en fullverdig familiebil med grei plass til både folk og bagasje. Den har lengre akselavstand. Den var bra for kjøreegenskapene og ble mer stillegående. De forrige var litt butte i fjæringen og man hørte både motor og hjul mot asfalten litt mer enn det var behagelig på langtur.

Utseendet er ganske anonymt, både eksternt og internt. Fornuft er det dominerende temaet i hele bilen.

Til å begynne med ble bilene levert med dieselmotorer sammen med hybrider, som var Toyotas flaggskip i flere år. Fra og med 2018 er dieselmotorer ferdige. Det ble kun solgt hybrider (ikke ladbare) her i Norge. Bilene finnes i ulike utstyrsvarianter. Alt fra ganske forferdelig til veldig godt utstyrt.

Les også: Det var en test på når dette var nytt

Interiøret i RAV4 er relativt godt vedlikeholdt den dag i dag, men når du bruker skjermen skjønner du at det har skjedd en utvikling de siste ti årene.

Interiøret i RAV4 er relativt godt vedlikeholdt den dag i dag, men når du bruker skjermen skjønner du at det har skjedd en utvikling de siste ti årene.

Hva må du betale?

Toyota har et godt rykte, det har definitivt bidratt til å holde bruktbilprisene oppe. Også i gamle biler. Men nå kan du få første fjerde generasjon RAV4 for 100.000 kroner. Vi snakker da om 2013-modellene som har gått relativt langt, ofte godt over 200 000 kilometer og som bærer preg av nettopp å være «bruktbiler». Så ikke bare i positiv forstand…

Hvis det dukker opp penere biler med lav kjørelengde, husk at det kan være forhjulsdrevne biler. Ikke noe galt med det, men det er litt dumt å ende opp med en slik hvis du virkelig ser etter en med 4×4…

For 150 000 kr er utvalget stort. Du får en åtte år gammel bil med rundt 150.000 kilometer, ofte med tidligere eier og godt utstyrt.

Fra og med modellåret 2016 fikk bilene en ansiktsløftning, med en rekke endringer, både visuelle og tekniske. Du kan få en bil som denne som har under 100 000 kilometer og er i god stand for rundt 250 000 kr. Men så er det ikke lenger den typiske billigbilen.

Les også: Her får du en smart familiebil til en virkelig lav pris

I 2018 forsvant dieselmotorer.  Fra da av er det hybridgirkassen som gjelder for RAV4.

I 2018 forsvant dieselmotorer. Fra da av er det hybridgirkassen som gjelder for RAV4.

Hvem kjøpte den ny?

Disse ble nok i stor grad solgt til sikkerhetssøkende som ønsket en pålitelig og praktisk kompakt SUV med god bakkeklaring og god fremkommelighet. Enkelt og forutsigbart bilvedlikehold var nok også viktig.

Noen gikk også med en lampe i taket. Toyota slo Mercedes av toppen av taxitronen. RAV4 var en av modellene som bidro til det.

I tillegg til

Dette er sunn fornuft på fire hjul, og det gir også plass til en familie, firehjulstrekk og litt legendarisk pålitelighet.

Mindre

Det er ikke den mest sexy, mest spennende eller morsomme bilen du kan kjøpe.

Les også: Denne produsenten må forlate utstyr som har vært vanlig i flere tiår.

Over nesten 30 år på markedet har Toyota RAV4 blitt en populær SUV i Norge.

Over nesten 30 år på markedet har Toyota RAV4 blitt en populær SUV i Norge.

Hvor ille kan det bli?

Det er faktisk ikke så ille. Som nevnt er den generelle kvaliteten meget god. Mange eiere er også flinke til å holde oversikt over biler med service og vedlikehold.

I tidligere RAV4-modeller har Toyota hatt en del problemer med sine dieselmotorer, men vårt inntrykk er at dette i stor grad er fikset i denne generasjonen.

Men noen av bilene er selvsagt snart 10 år gamle og har kommet langt. Hvis forrige eier var uforsiktig med vedlikehold, kan det likevel koste penger om du ender opp med et lurvete eksemplar. Toyota-butikker kan også få godt betalt.

Igjen: Det handler om å sjekke ut biler før du kjøper og se etter eksempler som er i god teknisk stand. Vi synes det er viktigere enn årsmodell, gode dekk og høyt utstyrsnivå.

Les også: Foretrekker du å ha en bil i stor kategori til en lav pris?

Hva synes eierne?

Hos Broom har vi spurt eiere hva de synes om Toyota RAV4 av denne generasjonen. 67 eiere har svart og vurdert sin RAV4. Klikk her for å se hva de synes om bilene sine:

Legg gjerne igjen en anmeldelse av bilen din, uavhengig av merke og modell.

Les også: Rekorddyre verkstedtimer? Du kan gjøre det selv!

Video: Dette må du tenke på før du kjøper en brukt Toyota RAV4

Video: Her tester vi Toyota RAV4 som bruktbil

About the author

admin

Leave a Comment