DN kartlegger og kårer Norges mest spennende bedrifter i Årets innovatører. Catalystone-selskapet lager programvare for menneskelige ressurser.

Saken handler om:

DN kartlegger og kårer Norges mest spennende bedrifter i Årets innovatører. Catalystone-selskapet lager programvare for menneskelige ressurser.

Tech-gründer Avtar Jasser (56) har gjort ansattes data til en vekstmotor. Catalystone Solutions-selskapet har hatt en gjennomsnittlig årlig vekst på 35 prosent siden 2016.

Nå sikter Jasser direkte mot hovednoteringen av Oslo Børs.

– Det er målsettingen i løpet av neste høst dersom børsklimaet er godt.

Selskapet hentet nylig inn nye penger fra investorer i en kapitalinnhenting, som Jasser sier verdsetter Catalystone til 1 milliard dollar. Det vil ikke fremgå konkret hva selskapet er verdsatt til.

tok pant i huset

Før gjennombruddet hadde Jasser, som kommer fra Kolbotn, en steinete start på næringslivet.

I 2004 bestemte han og noen kolleger seg for å kjøpe selskapet der de jobbet. Selskapet var i grus og kassen var nær oppbrukt før skaleringsplanen var fullført.

For å finansiere satsingen ble det arrangert en sikret kassekreditt hjemme hos Jasser på Kolbotn.

– I løpet av de fire første årene var det ikke klart om vi kunne betale lønna til de ansatte og om jeg fikk beholde huset, sier han.

Jasser, som eier 29 prosent av selskapet, eier nå papirpapirer verdt noen hundre millioner kroner.

– Det er riktig at det har vært gode verdier, men det har aldri vært målet.

Gründeren har drevet selskapet i 22 år, men er ikke i ferd med å gi opp nå som selskapet er på vei mot aksjemarkedet.

katalytisk stein er en av 150 bedrifter som deltar i DNs undersøkelse av Årets innovative entreprenører. (Se hele databasen her)

Han ble leder i en alder av 22.

Jasser kom til Norge da han var 18 år gammel i 1983 for å studere.

Den NTNU-utdannede maskiningeniøren fikk sin første lederjobb som 22-åring, da han fikk en lederstilling i Finnmark med 70 ansatte som rapporterte til ham.

Det ble et brå møte med den nordiske arbeidslivsmodellen.

– Jeg har aldri likt den hierarkiske tankegangen der sjefen vet svaret på det meste. Jeg tror det er i blodet mitt.

I Finnmark møtte han sin norske kone. Sammen reiste de sørover hvor sivilingeniøren fortsatte sin karriere i energibransjen, før han tok steget og ble gründer.

framgang

I sine første år som gründer måtte Jasser jobbe hardt for å skape et produkt som markedet virkelig ønsket. Først etter ni år kom gjennombruddet.

Catalystone hadde laget ytelsesverktøy i flere år, men da selskapet også inkluderte verktøy for HR-masterdata, som er nøkkeldata for ansatte, åpnet det seg store muligheter.

Mens konkurrentene satt på gjerdet, hoppet Jasser inn og grep mulighetene fra neste generasjon HR-systemer som behandler medarbeider- og organisasjonsdata.

– Det var avgjørende at vi er der vi er i dag. Markedet drives av å ha HR-masterdata på plass. Vi lytter til markedet og starter. Ikke alle konkurrentene gjorde det.

Personalsystemet brukes til å effektivisere organisasjoner på tvers av avdelinger og kontorer og ofte med virksomhet i flere land. Nå er det store målet å komme seg ut av Skandinavia og erobre flere europeiske land.

Maktbalansen endret seg

I mange bransjer er det en intens kamp om hodene. Så det handler om å fjerne sperringene i veien for å beholde nøkkelmedarbeidere.

– Ingen bedrifter har råd til å ha misfornøyde ansatte. Det koster mye å erstatte folk som presterer bra, og det oppstår et vakuum når de skal skiftes ut, sier Jasser.

Han innser at Gen Z er mer verdidrevet og må forstås på en helt annen måte for å være lojal over tid.

– For å ligge i forkant, må du flytte vinklingen fra arbeidsgivers perspektiv til arbeidstakers perspektiv. Målet er å forstå hva som rører seg i hodet til denne typen talenter, slik at de fortsetter å jobbe her.

Som personalkonsulenter har de lagt merke til at medarbeidersamtaler har endret karakter etter hvert som maktbalansen skifter. Selskapet tilbyr et verktøy som forenkler medarbeidersamtaler.

– Før handlet medarbeidersamtalen hovedsakelig om prestasjoner, men så har det endret seg i form. Det har nå blitt mer utviklingsorientert. Det har blitt et mer avslappet miljø og det skjer på ansattes vilkår da det er vanskelig å få tak i folk i mange bransjer.

Spesielt under pandemiperioden endret samtalene form.

– Det har handlet mer om psykisk helse og å se alle de ansatte som satt på kontoret hjemme. Og nå, etter pandemien, handler det mye om å få gnisten tilbake.


Avtar S. Jasser hadde sin første lederjobb for Statens vegvesen i Finnmark.  Det er nå rettet mot et børsnotert tilbud med Catalystone.  Foto: Fartein Rudjord

Avtar S. Jasser hadde sin første lederjobb for Statens vegvesen i Finnmark. Det er nå rettet mot et børsnotert tilbud med Catalystone. Foto: Fartein Rudjord (Foto: Fartein Rudjord)

Den vanskelige omstillingen

Mange bedrifter er nå inne i omfattende endringsprosesser. Jasser konstaterer at det er stor vilje til å investere i endringsledelse for å engasjere ansatte.

– Jo lengre tid disse omstillingsprosessene tar, jo mer koster de og oppleves som smertefulle.

– Kan ikke all involvering gå utover handlekraften i en endringsprosess?

– Mange kunder opplever at prosesser tar uforholdsmessig lang tid. Et lite dytt må til.

Også i et teknologiselskap som Catalystone, med mer enn 200 ansatte, står byggekultur sentralt.

– Ledelse er ikke noe man kan gjøre fra hjørnekontoret. Ansatte skal føle seg verdsatt og at de skaper noe sammen med andre. I Silicon Valley og andre raskt voksende selskaper tror de det også.

Den store menneskelige ressurstesten

Jasser valgte å bygge en utviklingsavdeling med 115 egne ansatte i India.

– Det var en lett avgjørelse. På det tidspunktet i 2008 hadde vi ikke råd til å ansette utviklere her.

India-avdelingen har vært en test av sine egne menneskelige ressursstrategier. For det tok flere år før de klarte å innlemme de ansatte i India på en god måte. De rette rollemodellene måtte hentes inn som ledere før de klarte å få en felles bedriftskultur i Norge og India.

Privat har han tilpasset seg kulturen. Han dagdrømmer nå om Bergebyelva hjemme hos kona i Finnmark, hvor han har fisket laks de siste 20 årene.

– Jeg er blitt mer norsk. Jeg elsker å gå på ski og ta lange sykkelturer. Hver sommer fisker jeg laks. I fjor startet jeg også med jakt og tok kvoten på ti ryper, sier Jasser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.