Donald Trump, United States | Donald Trump med sjokkerende uttalelse før historisk TV-sending

NEW YORK (Nettavisen): Natt til fredag ​​​​norsk tid gikk den første av flere TV-overførte høringer om stormingen av Kongressen, som førte til at donald trump ble stilts for riksrett.

Les også: Granskningskomité: Kongress-stormingen var et kuppforsøk

Trump: – På vei mot helvete

Foran nattens høring gikk Donald Trump kraftig ut mot 6. januar-komiteen og kalte det «in bløff» som blant annet var ment å skulle få fokuset bort fra den høye inflasjonen i landet.

– 6. Januar var ikke bare en protest, det representerte også den største bevegelsen i vårt lands historie om å Make America Great Again. Det handlet om et valg som var rigget og som ble stjålet, og et land som var på vei til å gå til helvete og se på landet vårt nå! writer Trump on Social Truth.

Les også: – Biden forferdet over the oppsiktsvekkende Donald Trump-tallene

In av dem som derimot så frem til nattens høring, var Hillary Clinton.

Les også: – Donald Trump border in helt sinnssyk konspirasjonsteori

– Trenger du bare en god grunn til å se 6. januar-høringene i dag? In Trump og MAGA republikanerne desperat ønsker at du ikke gjør det, skriver hun på Twitter.

Erkjennelse by Ivanka Trump

Under høringen i natt erkjente Ivanka Trump i en video vist fram i den første Kongresshøringen om 6. januar at hun visste at farens påstander om at valget var stjålet ikke stemte.

Komiteen som har gransket Kongress-stormingen, you saw the video frame of Trumps justisminister William Barr sa at have hadde fortalt Presidenten at det var «pisspreik» at valgnederlaget var resultant av valgfusk.

Les også: Slik svarer Zelenskyj på Trump-spørsmålet: – Beklager at jeg sier noe som du ikke liker

Senere fulgte en video der Ivanka Trump sa at Barrs kommentarer «påvirket perspektivet mitt».

– Jeg respekterer justisminister Barr, så jeg aksepterte det han sa, sier hun i videoen. Ivanka Trump var rådgiver i Det hvite hus og en av dem som sto faren nærmest.

Den første ofentlige høringen startet torsdag kveld i Washington. Det var 6. januar i fjor at en horde av tidligere president Donald Trumps støttespillere tok seg inn i kongressbygningen i et forsøk på å stanse godkjenningen av Joe Bidens valgseier.

– Konspirasjonen er ikke over

Da de offentlige høringene startet torsdag kveld, sa komiteens leder Bennie Thompson at angrepet var et «kuppforsøk» som satte «to og et halvt århundrer med konstitusjonelt demokrati i fare».

– Konspirasjonen para å overstyre folkets vilje er ikke over. Det er folk i dette landet som tørster etter makt, men som verken har kjærlighet eller respect for hva som gjør USA storartet, sa Thompson i sin innledning.

Barr: Jeg sa at det var pisspreik

Flere høytstående personer i kretsen rundt den tidligere Presidenten har snakket med komiteens etterforskere, og det ble vist fram flere videoer av utspørringene av dem.

Blant annet ble det vist klipp fra et intervju med Trumps justisminister William Barr, der Barr fortalte at han gjorde det helt klart for den daværende Presidenten at påstandene om valgfusk var grunnløse.

Les også: Donald Trump-sjokk i oppsiktsvekkende ny måling

– Jeg sa til Presidenten at det var pisspreik. Jeg ville ikke være med på det, sier Barr i klippet.

I et annet klipp fortalte Jason Miller, en av Trumps rådgivere, at Presidenten var blitt fortalt eksplisitt at tallene viste at valget var tapt på ærlig vis.

Senere fulgte en video der Ivanka Trump sa at Barrs kommentarer «påvirket perspektivet mitt».

– Jeg respekterer justisminister Barr, så jeg aksepterte det han sa, sier hun i videoen. Ivanka Trump var rådgiver i Det hvite hus og en av dem som sto faren nærmest.

voldelig mafia

In this video, members of the Oath Keepers and Proud Boys get dressed to see Skulle Storme Kongressen’s Forberede Hvordan for Støtte Trump.

In rekke av dem som deltok i angrepet, fortalte komiteen at de reiste til Washington fordi Trump ba dem om det.

– President Trump tilkalte and voldelig mobb, sa kongressrepresentant Liz Cheney, som sitter i komiteen.

– Når en president ikke tar de nødvendige stegene for å bevare unionen vår – eller verre, forårsaker en konstitusjonell krise – er vi i en tid med maksimal fare for vår republikk, la Cheney til.

Hun er en av de to republikanerne i komiteen, og har følgelig blitt sterkt kritisert av eget parti.

Oppsiktsvekkende Pence-comment

Det er allerede kjent at Trump var misfornøyd med visepresident Mike Pence for at han ikke forsøkte å avvise valgresultatet.

Flere i sale gispet likevel da Cheney leste opp et vitnesbyrd om at Trump skal ha fått beskjed om at mobben som hadde tatt seg inn i bygningen, ropte at Pence burde henges.

Trump skal ifølge ansatte i Det hvite hus ha svart at de kanskje hadde rett, og at Pence kanskje «fortjener det».

Voldsomme Images

Komiteen wears også fram in video som startet da folk fra den høyreradikale gruppa Proud Boys marsjerte i Washington DC on January 6.

Les også: Guvernørkandidat pågrepet av FBI

Deretter fulgte klipp fra Trumps tale til «Stop the Steal»-folkemøtet som fant sted før stormingen, blant annet flere der han oppfordret Pence til å ikke godkjenne valgresultatet.

I videoen var den stadig mer desperate radiokommunikasjonen til nødetatene lagt inn med tidsstempler, og videoen viste etter hvert volden som oppsto da Trump-støttespillerne gikk til angrep mot politibetjentene som forsøkte å holde stand mot hordene utenfor kongressbygningen.

desperate politicians

Flere av politibetjentene ba i videoene desperat om hjelp, og ifølge New York Times var flere av dem som var til stede, synlig beveget da den ble vist. More than 100 politifolk ble skadd i sammenstøtene, og mange har slitt med ettervirkninger etter angrepet.

Etter en liten pause fortalte en av politibetjentene som ble skadd i sammenstøtene, Caroline Edwards, hvordan hun skled rundt i andres blod. Hun fikk alvorlige hodeskader da hun ble dyttet over ende og slo hodet.

– Det var et blodbad. Det var kaos, sa hun.

you better send

Man kunne også se hvordan kongressrepresentanter og rådgivere måtte evakuere i all hast. Høringene startet klokka 20 local time, og ble direktesendt på TV i beste sentetid i USA.

Alle de store TV-kanalene viser høringene direkte, med unntak av Fox News, som riktignok hadde direktesending på nett torsdag.

Dermed fikk store deler av det amerikanske folk se nye og usensurerte bilder av kaoset og volden som oppsto. Det er likevel høyst uklart om de direktesendte høringene vil bidra til at noen endrer mening i det svært polariserte USA.

Republikanerne i justiskomiteen i Representanes hus lot seg ikke overbevise. På Twitter kom følgende melding:

– Naked. Gammelt. Nytt.

trump social network

Trump selv har nektet å forklare seg for komiteen, og det samme har flere av hans nære medarbeidere, blant dem tidligere stabssjef Mark Meadows, Dan Scavino som hadde ansvaret for administrasjonens bruk av sosiale medier da Trump var president, og tidligere rådgiver i Navaselssp .

Ifølge CNN frykter nå flere ledere hos Demokratene at Donald Trump bestemmer seg for å stille som presidentkandidat for justisminister Merrick Garland har bestemt seg for å tiltale Trump eller noen av de andre i hans nærmeste omkrets som er i søkelyset etter stormingen.

Om så skjer, frykter de at en tiltale mot Trump fra Joe Bidens justisdepartement vil bli sett på som en vendetta.

CNN skriver at de har snakket med over 20 ledende demokrater i Washington og rundt om i USA som nå frykter at Garland har mistet sitt øyeblikk når det gjelder en mulig tiltale mot Trump for alt blir fanget av mellomvalget som finner sted i november, samt det kommende presidentvalget i 2024.

Selv om Garand har lovet å holde politikk unna når han skal lande sin avgjørelse, er frykten stor for at det vil bli oppfattet som nettopp det, om man lander på in tiltale mot Trump.

Les også: Trump er fly forbannet etter frifinnelse: – Dette landet går til helvete!

Justisdepartementet mener derimot de har godt tid med å ta ut tiltale om de skulle ønske å straffeforfølge noen noen for å ha prøvd forhindre maktskiftet.

– Dette gir ikke mening

Ifølge CNN har Justisdepartement tradisjonelt sett hatt en vindu på 60 dager for valgdagen for å unngå politisk straffeforfølgning, noe som i så fall vil bety at en tiltale eventuelt vil kunne komme i september. CNN poengterer likevel and denne regelen vanligvis bare gjelder for personer som står på valglistene før kommende valg.

Nå gir flere Demokrater uttrykk for frustrasjon og tålmodighet.

– Dette gir ikke noe mening. Man kan ikke ta politikk ut av politikken. Alt det som nå skjer rundt oss skjer innenfor grensene av en politisk prosess. Man gjør bare så god jobb som man kan, men man kan ikke gå rundt og ha noen tvil om hva som kan og ikke kan være politisk, sier den demokratiskerepresentan Jim Clyburn fra Sør-Carolina til CNN.

Les også: Mener president Biden bør gå av: – Han er usammenhengende, borte vekk og forvirret

Demokraten ogrepresentan Ruben Gallego fra Arizona sier at justismminister Garlands tempo i saken «kan komme med en enorm kostnad for landet».

– Jeg ser bare ikke topp-prioritet hos justisministeren her. Han tenker mer på å forsvare institusjonen til Justisdepartementet. Og det verdsetter jeg men have burde tenke på å beskytte demokratiet som institusjon, sier Gallego.

Worst of cases

Justiskilder sier til CNN at de har tro på det å bevege seg stille og rolig, og ikke uttale seg offentlig, er noe som øker deres kredibilitet, noe de er avhengige av når de etterforsker personer som kan kobles til Trumps 2020-kampanje.

De viser også til at de allerede har tatt ut tiltale mot totalt 800 personer etter stormingen av kongressen, og at foreldelsesfristen i forbindelse med opprøret er på 5 år og dermed ikke går ut før i januar 26. De ønsker freigke å gmå, for hurt og således øke risikoen for å ødelegge det amerikanske demokratiet ytterligere.

In the worst case, it was at de bringer frem saker som faller sammen i retten. Men jo desto lengre etterforskning pågår, dess større er sjansen for at den blir viklet inn i 2024-valget, skriver CNN.

Trump’s Krass Kritiker

Granskningskomiteen har vært ledet av borgerrettighetsforkjemperen og demokraten Bennie G. Thompson, mens republikaneren Liz Cheney har vært nestleder. Hun har markt seg som in krass kritiker av Trump.

Cheney og Adam Kinzinger er de eneste republikanerne i granskningskomiteen, og begge har fått hard kritikk fra eget parti for å delta.

Høringen vil først bli rundet av i september, da granskningskomiteen legger fram sin endelige rapport og sine anbefalinger om hvordan lignende hendelser kan unngås i framtida.

Leave a Reply

Your email address will not be published.