Egil Stenshagen takker sønnen for milliarden han tjente på børsen i fjor

– Det er så stort at vi er borte, sier Egil Stenshagen mens han går ned en spiraltrapp.

Han og DN-utsendingene leter etter møterom og har startet andre runde rundt det 23.300 kvadratmeter store lageret på Gardermoen.

Her skal Nordic Tire Group, dekkgiganten Stenshagen og andre nøkkelpersoner sammen med oppkjøpsfondet Altor samle sine lokale varehus på Østlandet. Flere tusen dekk og felger har allerede ankommet det nye gigantanlegget.


Opptil 200 000 dekk kan stables høyt og bredt i det nye grossistlageret.

Opptil 200 000 dekk kan stables høyt og bredt i det nye grossistlageret. (Foto: Rodrigo Freitas)

Lukten av gummi er i luften.

– Det er dette jeg kan, sier den tidligere rallyføreren.

Han er i godt humør. Det har det nesten all grunn til å være. Milliardær Stenshagen er blitt en milliard rikere etter rekordoverskudd i fjor.

Du er nå klar med en flott pute for usikre tider.

Milliarder i overskudd

Stenshagen raser om dekkhotell, motorsport i Norge, og hvor tunge nye elbiler vil gi mer slitasje på dekkene. Dekk er hans «urbusiness», en virksomhet han har bygget stein for stein siden han leverte dekk for 50 år siden via rubrikkannonser på Aftenposten.

Men i fjor var det i Børsen hvor han tjente mye penger.

Gjennom sitt investeringsselskap Stenshagen Invest tjente Stenshagen rundt 970 millioner kroner i fjor. For konsernet som helhet, som også inkluderer bil- og dekkdrift, endte resultatet på 1,3 milliarder kroner.

Stenshagen er kjent for å sitte lenge i selskapene han investerer i. Ingen snarveier.

– Vi investerer ikke i et selskap på mandag og selger på onsdag, sier han.

Stenshagen (74) kjøpte sin første aksje, i Orkla, i 1990. Da var han slett ikke sikker på at han skulle bli en av de største private investorene på Oslo Børs.

– Hvis han ikke hadde hatt en utdannet sønn, hadde vi ikke startet Stenshagen Invest, sier han og viser til sønnen Jørgen Stenshagen, som driver verdipapirforetaket.

– Så, kan du takke ham for milliarden i fjor?

– Ja absolutt. Det er Kjetil Garstad og Jørgen jeg må presse på.

Analytiker Kjetil Garstad er med på å forvalte milliardformuen.

– Ikke skriv det da

Kapitalen i investeringsselskapet er nå økt til 3,4 milliarder kroner. Nylige regnskaper viser at det er investert nesten en milliard kroner i kontanter, statsobligasjoner og pengemarkedsfond.

– Så det er nesten en milliard i tørt pulver?

– Du har faktisk rett, sier Stenshagen.

– Hvorfor så mye?

– Fordi vi ikke har funnet noe investeringsobjekt. Og vi synes det er greit å ha litt trygge penger i tider med usikkerhet.

– Hva ser du etter?

– Jeg vet ikke. Ikke noe spesielt. Men ikke skriv det da, for da har vi alle løperne ut døra.

Investoren styrer etter «sitt prinsipp om ro i båten», og vet ikke om det blir et kraftig fall i aksjemarkedet.

– Aksjemarkedet vil falle, bli som det er, eller stige. Det er jeg sikker på, sier Stenshagen.

Noe av forklaringen på fjorårets sterke resultater var salget av den børsnoterte forbrukerlånsbanken Bank Norwegian til svenske Nordax. Stenshagen var blant de store eierne.

Investoren har gjort en ny investering i år, i strømleverandøren Elektroimportøren. Porteføljen inkluderer fortsatt børsnoterte selskaper Protector Forsikring, Bouvet, B2Holding, AF Group og Multiconsult.

– Vi prøver å finne bedrifter med god ledelse. Vi forstår hva de gjør. Så godt som alle har vekstpotensial. Ledelse og ansatte er også aksjonærer. De har vist at de kan drive lønnsomt, sier Stenshagen.

Mens flere av aksjene ga voldsom avkastning i fjor, har det for flere av dem vært litt hakkete på Oslo Børs i år. Bouvet, B2Holding og Multiconsult har falt betydelig så langt i år. Den største investeringen derimot, Protector Forsikring, er opp seks prosent. I tillegg er milliardæren investert i fondene Aeternum, Viking og Serendipity.

Siden han faktisk begynte å investere i Børsen, har investeringsselskapet Stenshagen hatt en gjennomsnittlig avkastning på drøyt 20 prosent.

– En god investering

På gulvet på Gardermoen engroslager er det ikke snakk om aksjer og obligasjoner. Her er det gummiene og felgene som påføres. Det skal være mulig å stable inntil 200 000 dekk i høyden og bredden.

I år kjøpte Nordic Tire Group i de baltiske landene og dekker nå de tre baltiske landene, Norge, Sverige og Finland. Fjorårets resultater viste et driftsresultat på 340 millioner kroner ved en omsetning på 3,4 milliarder kroner.


Fredag ​​er det åpningsseremoni for de ansatte på det nye lageret.  Egil Stenshagen slutter seg til Paul Oord, medeier i NTG og direktør i det norske selskapet.

Fredag ​​er det åpningsseremoni for de ansatte på det nye lageret. Egil Stenshagen slutter seg til Paul Oord, medeier i NTG og direktør i det norske selskapet. (Foto: Rodrigo Freitas)

– Det har vært en god investering, sier Stenshagen, som kjøpte en del av konsernet for 50 millioner kroner etter å ha han solgte dekk- og felgvirksomheten til dem etter lang betenkningstid.

Stenshagen understreker at de ikke er spesielt bekymret for aksjekursen, men at selskapene gjør det bra. Men den har også registrert hvordan aksjemarkeder rundt om i verden, med unntak av Oslo Børs, har krasjet siden nyttår, mye på grunn av skremmende høy inflasjon og utsikter til lavere renter.

Sist gang inflasjonen i USA var så høy som den er nå, var tidlig på 1980-tallet.Stenshagen var i begynnelsen av 30-årene.

– Da brukte de rentevåpenet på en helt annen måte. Fra 1985 til 1991 kostet det mellom 15 og 20 prosent å låne penger. Det ga mer enn ti prosent arbeidsledighet, sier han.

– Renten har vært unormalt lav. Hvis du tar min gjennomsnittlige levealder, er den mye høyere enn det vi snakker om akkurat nå. Risikoen er hvis du klemmer for fort. Dette vil kunne føre til lavere forbruk og dermed vanskeligere tider for mange bedrifter og tap av arbeidsplasser. Nå er alt det motsatte. Det er mangel på arbeidskraft i mange markeder, sier investoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.