Technology

Eiendomssalget stuper: Bankene forbereder seg på store tap

Written by admin

Kinesiske boligkjøpere fortsetter å nekte å tilbakebetale lån på boligkontrakter som er inngått, men hvor utviklere ikke har ferdigstilt det som i hovedsak er leiligheter. Salget av nye boliger vil falle mer enn under krisen i 2008.

– Ved å stanse betalinger presser kinesiske boliglånskunder effektivt bankene og myndighetene til å få utviklere til å overlevere boliger de har betalt for, sier kredittanalytiker Yiran Zhong i S&P Global Ratings i en ny rapport.

– Fast i midten

Risikovurderingsbyråer og internasjonale finansinstitusjoner er enige om at situasjonen i den kinesiske eiendomssektoren er svært alvorlig. Slik har det vært lenge. Flere eiendomsselskaper har havnet i mislighold av sine kreditorer.

I verste fall utgjør boligkjøperboikotten om lag 1,3 prosent av alle utestående boliglån i Kina, om lag 1 trillion norske kroner, ifølge S&P Global Ratings-rapporten. Kredittvurderingsselskapet frykter dette kan spre seg.

“Hvis det blir et kraftig fall i boligprisene, kan dette true finansiell stabilitet. Myndighetene anser dette som viktig nok til å raskt sette inn støttemidler for å motvirke svekket tillit,” skriver S&P Global Ratings i rapporten. .

DN Økonomiredaktør: – Evergrande er et pyramidespill

Evergrande er bare toppen av isfjellet når det kommer til kinesiske bedrifters gjeldsproblemer.

02:10

Publisert:

Ifølge den siste kinesiske sentralbanken statistikk tradisjonelle boliglån beløp seg til 38,84 milliarder yuan ved utgangen av fjoråret, en vekst på 8,9 prosent. Lån til eiendomsutviklere utgjorde totalt 12,56 milliarder yuan. Renten på boliglånet var i snitt 5,42 prosent.

Hvis boikotten sprer seg, er hele finanssektoren truet. Deutsche Bank mener at minst syv prosent av alle boliglån er i risikopoolen. S&P Global mener det er over seks prosent.

– Banker sitter fast i midten. Hvis de ikke hjelper utviklere med å fullføre prosjekter, vil de ende opp med å tape mye mer. Hvis de hjelper utviklere, vil det selvfølgelig gjøre regjeringen glad, men det øker eksponeringen for forsinkede eiendomsprosjekter, sier finansprofessor Zhiwu Chen fra University of Hong Kong Business School til Bloomberg.

Eiendomsformuen halvert

Den kinesiske eiendomssektoren er svært viktig for landets økonomi, der veksten har stagnert. Eiendomssektoren står for mellom 18 og 30 prosent av verdiskapingen i et normalår.

Den tidligere eiendomsgiganten Evergrande, som har nærmere 3 billioner kroner i gjeld og gjeld, satte søndag kveld en frist for å levere en detaljert restruktureringsplan.

En kilde nær denne prosessen sier til Financial Times at selskapet «ikke er i nærheten av en omfattende restruktureringsplan».

Også andre eiendomsselskaper, som har sterkere balanser, sliter. Yang Huiyan har vært den rikeste kvinnen i Asia takket være aksjer i Kinas største eiendomsselskap, Country Garden, som hun arvet fra sin far. Formuen er mer enn halvert på ett år til 11,3 milliarder dollar.

Country Garden, som har blitt sett på som et solid eiendomsselskap, klarte ikke i forrige uke å hente inn frisk kapital for å styrke balansen. Aksjekursen har falt mer enn 35 prosent den siste måneden.

Eiendomssalget stuper

S&P Global Ratings tror eiendomsomsetningen vil falle 28 prosent til 33 prosent i år, verre enn under finanskrisen i 2008.

«Dette er nesten det dobbelte av vår forrige prognose», skriver kredittvurderingsselskapet.

Den kinesiske sentralbanken planlegger å etablere et krisefond for eiendomssektoren på opptil 300 milliarder yuan, ifølge Reuters. I den første fasen vil 80 milliarder yuan bli lagt til fondet, hvorav China Construction Bank vil gi 50 milliarder yuan.

Aktivitetsrapporter for juli antyder en nedgang i industrien. Den offisielle PMI-rapporten var ventet å forbedre seg i juli, men falt fra 50,2 til 49.

– Nivået på økonomisk velstand i Kina har falt og grunnlaget for økonomien som skal sikre et oppsving må konsolideres, sa økonom Zhao Qinghe i China Bureau of Statistics i forbindelse med presentasjonen av aktivitetsrapporten.

Den finansielle enheten ING setter aktivitetsrapporten i sammenheng med problemene i eiendomssektoren.

– Dette viser hvordan stans i boligbyggingsaktiviteten tynger blant annet metallurgisk sektor som går ned. En omfattende løsning for uferdige boliger er nødvendig for å hindre utvidelse av eiendomsutviklere som sliter, skriver ING-teamet i Singapore, ledet av Asia-forskningssjef Robert Carnell, i mandagens morgenbriefing.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom lenker som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller andre former for bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

About the author

admin

Leave a Comment