Ekspert spår espesiell stemning i VM-kvalik – NRK Sport – Sportsnyheter, resultant og sendeplan

Denne veka møtest nokre av dei beste sjakkspelarane i verda i candidatturneringa i Madrid, der vinnaren får møte den regjerande verdsmeisteren.

Men det «alle» snakkar om i sjakkmiljøet no, er om Carlsen orkar å stille til ein ny VM-match.

Denne turneringa har ein dimensjon langt utover det vanlege, seier NRK sjakkekspert Torstein Bae.

Para det kan bli delt ut to VM-billettar i årets kandidatturnering.

Viss Magnus Carlsen faktisk vel å trekkje seg frå VM, blir det vinnaren av kandidatturneringa i Madrid og den som endar som nummer to, som blir motstandarar i 2023.

TV 2s sjakk-kommentator Maud Rødsmoen meiner at Carlsens snakk om ein VM-exit skaper ei spesiell stemning blant sjakkspelarane, så lenge ingenting er endeleg avklart.

– Det kan skape nokre merkelege situasjonar mot slutten av turneringa når nokon ligg på andreplass, men ikkje veit om det er godt nok (til ein VM-billett), kommenterer ho.

norway chess

Fransk-iranske Alireza Firouzja blir beskrivne som ein spennande og uredd spelar.

Photo: Carina Johansen/NTB

Store den neste?

Men Noregs verdsmeister har fleire gonger sagt at han mest sannsynleg ikkje vile forsvare verdsmeistertittelendersom ikkje Alireza Firouzja vinn candidatturneringa og dermed blir motstandaren hans.

– Så kva skjer om det ikkje er talentet som vinn kandidatturneringa?

– Det er eit veldig godt spørsmål, og eg trur ingen av oss har svaret på det, innrømmer Torstein Bae.

Så då er spørsmålet: Kva er det med denne tenåringen som openbert triggar Magnus Carlsen så mykje?

– Firouzja er ein veldig spennande spelar. Vi har sale i fleire år på in the store have skal bli den neste. Han er ein uredd spelar som trur på siger, sjølv når han speler mot Magnus, seier Bae.

Firouzja er i tillegg ung, verdstrear og nærmar seg stadig Carlsen på verdsrankinga.

They have allerie teke éin rekord frå nordmannen, då have sikra 2800 rankingpoeng som den yngste nokosinne. Det gjorde have som 18 år og fem månader gammal.

Rødsmoen fortel in Firouzja har trekt seg tilbake den siste tida og ikkje spelled langsjakkturneringar.

– Han har antakeleg drive with intense førebuingar og ønskjer nok ikkje å vise noko av det han har trena på. Det gjer også at vi ikkje veit så mykje om kva form han er i om dagen, fortel ho.

ding liren

Torstein Bae trur kinesiske Ding Liren er den største favoritten i kandidatturneringa.

Photo: THOMAS SAMSON/AFP

– Krevjande turning

Men NRKs ekspert trur ikkje 18-åringen vinn i Madrid. Su blir rutinen avgjerande, trur han.

– Det vil vere ein utruleg prestasjon om han handterer presset og går til VM-kamp, ​​​​seier Bae, som ikkje har Alireza Firouzja som favoritt i turneringa, men kinesiske Ding Liren.

– Det er veldig krevjande å komme gjennom denne kandidatturneringa. Nålauget er veldig trogt. Det var så vidt Magnus Carlsen greidde det i 2013, påpeikar han.

Sjekk faktaboks for Baes vurderingar av andre spelarar!

Det er altså ikkje opplagt at Carlsen vil få draumemotstandaren sin i ein VM-match. Bae trur likevel ikkje at nordmannen har avvist VM fullstendig.

– Men samtidig har han gitt uttrykk for at det er veldig slitsamt med langsjakk-VM og dei enormous førebuingane det krev, seier Bae.

Men Bae legg samtidig til at dei største meistrane i historia, som Garry Kasparov, vann VM seks gonger. Det er heller aldri nokon som har gitt frå VM-tittelen på den måten.

– Det kan lokke Magnus Carlsen vidare, men han må sjølv finne motivasjonen, seier Bae.

– Og han kan komme når det blir klart kven han skal møte, påpeikar han.

VM sjakk studio NRK

NRK expert Torstein Bae.

Photo: Erik Johansen/NTB

Kan miste status i verda til sjakken

Rødsmoen påpeikar, til liks med Bae, at det kan vere fleire spelarar enn Firouzja som kan motivere Carlsen til ein ny VM-kamp.

Ho trur likevel på Carlsen når have seier at have vurderer å droppe VM.

– Det har vore så liten tvil dei siste matchane om at Magnus har vore den beste i verda. For example, trur han synest langsjakk-VM tek veldig mykje tid for å bevise noko alle er samde om, nemleg at han er verdas beste. Formatet er for lite spennande for han, seier ho.

Torstein Bae påpeikar likevel en Carlsen bør tenkje over at hans eigen status i sjakkmiljøet ikkje blir den same om han gir frå seg VM-tittelen i langsjakk.

– Det er klart, ein kan ha andre titlar, ein kan vere verdsmeister i lynsjakk og hurtigsjakk og vere nummer ein på rankinga, men historisk er det verdsmeisteren som er den store.

– Viss det er ein annan som er verdsmeister, så trur eg at Magnus vil merke at han ikkje lenger er den desiderte kongen i verda til sjakken. Då vil han måtte konkurrere om merksemda med den nye verdsmeisteren, fortel han.

Leave a Reply

Your email address will not be published.