En fullstendig endring på Oslo Børs: Hovedindeksen falt over to prosent

Etter en forsiktig, men optimistisk start på ukens nest siste handelsdag, ble stemningen merkbart sur utover dagen.

Nedgangen endte på 2,6 prosent, og sendte Oslo Børs hovedindeks under 1.200 poeng for andre gang siden siste handel i slutten av mai.

Blant Børsens 25 mest likvide aksjer var det kun Autostore som endte dagen høyere. Robotlagringsselskapet steg 0,2 prosent. Det største fallet var i Kahoot, ned 8,2 prosent.

De mest omsatte aksjene i dag var Equinor, Yara og Aker BP. De falt henholdsvis 1,1, 3,9 og 4,1 prosent.

fall i europa

Også andre steder i Europa var det den bredt baserte børsnedgangen som førte til at både Euronext 100-indeksen, Frankfurt DAX og den brede Stoxx Europe 600-indeksen endte dagen ned to prosent eller mer.

Dermed kom utviklingen i europeiske markeder dagen etter den store, men ventede trippelrenteøkningen fra den amerikanske sentralbanken onsdag kveld.

– Jeg tror den underliggende trenden i markedet fortsatt er der. Det er ikke før markedet tror det har priset inn den siste renteøkningen at det kan sees en bunn for aksjemarkedet, og det er foreløpig ikke klart når det vil skje, sier DNB Markets-strateg Paul Harper. DN sist torsdag.

Onsdag kveld gjorde USAs sentralbanksjef Jerome Powell det helt klart at Fed er klar til å gjøre alt som skal til for å få inflasjonen ned til to prosent-målet. I mai var inflasjonen i USA nesten 9 prosent, og Powell antydet på en eller annen måte at det vil bli mer enn en dobling av renteøkningene.

Medlemmer av Feds rentekomité forventer nå en amerikansk styringsrente på over 3 prosent innen utgangen av året og en inflasjon på over 5 prosent.

Harper, derimot, tror ikke markedsforholdene har endret seg. Forvent fortsatt et turbulent marked.

– Jeg tror den underliggende trenden i markedet fortsatt er der. Det er ikke før markedet tror det har priset inn den siste rentehevingen at man kan se en bunn for aksjemarkedet, og det er ennå ikke klart når det vil skje, sa aksjestrategen.

Høyeste rentehopp i USA siden 1994

Styringsrenten i USA ligger nå i området mellom 1,5 og 1,75 prosent. Og flere doble høyninger er ventet i de kommende månedene.

Fed beregner en såkalt nøytral rente på et nivå rundt 2,5 prosent, og Powell var tydelig på at dette er et slags minimumsnivå som renten må nå for å få bukt med høy inflasjon.

Onsdagens renteøkning var den høyeste enkeltøkningen på 28 år. Samtidig ble Feds prognoser justert betydelig høyere.

Alle medlemmene i renteutvalget spår nå at styringsrenten vil være over tre prosent, noen enda nærmere fire prosent, innen utgangen av 2022. Det vil være først etter 2024 at medlemmene spår en styringsrente under tre prosent. øre.

Da Fed hevet renten for første gang i år i mars, til 0,25 til 0,5 prosent, trodde de fleste rentekomiteens medlemmer på en styringsrente på mellom halvannen og to prosent innen utgangen av året.

Et mindretall så for seg en styringsrente på mellom to og to og en halv prosent innen utgangen av året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.