En sektor har forlatt markedet: – Legg merke til at de alle har de samme tre aksjene

Årets deltakere i aksjespillet. fantasibakgrunn har hatt en steinete start. Siden spillet startet 2. mai har Oslo Børs sin hovedindeks falt med to prosent. De fleste spillerne har en negativ prestasjon så langt, noe som betyr at kampen om toppgevinsten på 100 000 kroner fortsatt er veldig åpen. Det er fortsatt mulig å melde seg på, og starter du nå vil du ha et bedre utgangspunkt enn de med rødt.

En som derimot har festet seg godt i starten er jusstudenten Ava Moghadam (20), som med bakgrunnen «simsalabim» det har vært så høyt som 70. av rundt 13 900 deltakere så langt. Nå har han tatt grep for å klatre lenger opp på resultatlisten.

– Jeg prøver noe nytt etter å ha sett på topplisten. Jeg la merke til at de alle har de samme tre aksjene: Solstad Offshore, Dof og PGS. Skal jeg vinne, må jeg skille meg ut fra resten, resonnerer Moghadam.

For det er ambisjonen: å vinne. I så fall blir hun den første kvinnelige Fantasy Fund-vinneren til dags dato. Tre sesonger av aksjespillet har gitt tre mannlige vinnere, og av de 30 ukesvinnerne har 29 vært menn. Dette til tross for at rundt 30 prosent av spillerne har vært kvinner.

– Det er på tide at en kvinne vinner. Jeg er der for å vinne! angripe Moghadam.

– Adrenalinkick!

Derfor har den nå fjernet Solstad Offshore fra porteføljen. Dels for å skille seg ut fra de andre på topplisten, og dels på grunn av enkel teknisk analyse. De siste månedene har deltakelsen beveget seg mellom 13-14 kroner og opp til 20 kroner på det meste.

– Jeg har fulgt aksjen en stund, og hver gang den går opp i 20 kroon, går den ned igjen, forklarer Moghadam, som handlet aksjen for rundt 19 kroon tidligere denne uken.

Han viste seg imidlertid å være med på laget tidligere, da Solstad-aksjen endte uken på 37,65 kroner etter et eventyrlig rally.

Samtidig har han gått opp en del DOF-vekt samtidig som han opprettholder PGS.

Moghadam, som studerer ved Universitetet i Stavanger, ble i likhet med mange andre interessert i å investere i aksjemarkedet ved starten av koronaviruspandemien for to år siden.

– Jeg synes det er veldig morsomt, for det er veldig knyttet til politikk og hvordan verden endrer seg. Man må se det store bildet for å forstå aksjemarkedet. Det er utrolig spennende og kan være en enklere måte å tjene penger på enn gjennom en vanlig jobb, sier han og legger til:

– Dessuten kan det være et adrenalinkick!

Det har smaken av individuelle handlinger

Også Tora Grieg Teigland (22), som studerer andreårs økonomi i Edinburgh, kjempe mot toppen av Fantasyfond hovedsakelig takket være offshore-aksjoner.

Sett dette opp mot at du stort sett har investert dine egne penger i indeksfond.


Dette tydeliggjør Tora Grieg Teigland i Fantasyfond.

Dette tydeliggjør Tora Grieg Teigland i Fantasyfond. (Foto: Privat)

– Jeg har stor respekt for markedet, men i spillet har jeg valgt en mer risikabel strategi siden den bare varer i seks uker. Jeg har stor tro på olje og gass på grunn av kortsiktig tilbud og etterspørsel. Det er litt over forventningene at de aksjene har gått opp så fort, men jeg følger utviklingen dag for dag, sier han.

Til tross for at hun er midt i eksamensperioden, bruker studenten litt tid hver morgen på å lese børsnyhetene.

– Før så jeg det meste av markedet under ett, men nå liker jeg å følge enkeltaksjer for å forstå hvorfor ulike aksjer går opp og ned på grunn av ting som rapporter, avganger og analytikeruttalelser, sier Grieg Teigland.

høyt gir

Det store spørsmålet er selvfølgelig hvor lenge oppgangen i offshore-aksjer, som nylig har trukket fremtredende investorer som Celina Midelfart, Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen til eiersiden, kan fortsette.

Se bare på returen mandag 2. mai:

  • Solstad Offshore: 154 prosent
  • DOF: 117 prosent
  • Siem offshore: 66 prosent
  • PGS: 43 prosent

Analytiker Bård Rosef i meglerhuset Pareto minner om at alle fire er selskaper med høy operasjonell og finansiell innflytelse, noe som gjør aksjene spesielt utsatt.

– Solstad har for eksempel en netto gjeld på cirka ni ganger markedsverdien på aksjene. Derfor tilsvarer 10 prosent økning i verdipapirer 100 prosent økning i aksjekursen. Nedsiderisikoen er også naturlig høy, sier han.


Pareto-analytiker Bård Rosef minner om den høye risikoen i selskaper med høy belåning.

Pareto-analytiker Bård Rosef minner om den høye risikoen i selskaper med høy belåning. (Foto: Paretosec)

Rosef mener det er tydelig at markedet for oljetjenester er i bedring. Han konstaterer at investeringsbudsjettene på etterspørselssiden øker kraftig i år, og at budaktiviteten fremover er den beste på lenge.

På tilbudssiden har verdikjeden krympet dramatisk etter mange år med minimale investeringer og store kapasitetsreduksjoner, spesielt etter at pandemien brøt ut i 2020, ifølge analytikeren.

Kort fortalt betyr dette at vi nå ser konturene av et marked med potensiell kapasitetsmangel i mange deler av leverandørindustrien uten store nyinvesteringer. For første gang siden 2014 gir det flere oljefeltserviceselskaper å prise makt over sine kunder, og vi tror på mye bedre marginer i mange segmenter, sier Rosef.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.