Technology

Fed åpner for ny trippeltur – Wall Street stiger

Written by admin

Da børsen åpnet på Wall Street steg alle de tre store indeksene noe. S&P 500-indeksen steg 0,11 prosent og Dow Jones steg 0,1 prosent de første minuttene, men i de påfølgende timene var indeksene preget av usikkerhet og svingte mellom topper og nedturer.

20.00 norsk tid la den amerikanske sentralbanken frem referatet fra forrige pengepolitiske møte. Dette sendte først indeksene litt høyere, før det falt tilbake i minus.

En drøy halvtime etter at renterapporten ble sluppet, snudde stemningen igjen. Slik så de tre hovedindeksene ut da handelsdagen ble avsluttet onsdag:

  • Dow Jones Industrial Average steg 0,22 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen steg 0,36 prosent.
  • Den teknologitunge Nasdaq-indeksen steg 0,35 prosent.

Åpen for nok en trippel høyning

Onsdag kveld norsk tid offentliggjorde den amerikanske sentralbanken referatet fra forrige pengepolitiske møte. Dette var møtet der sentralbanken raslet av den såkalte trippelrenteøkningen på 0,75 prosentpoeng.

Sentralbanken setter vanligvis opp renten med 0,25 prosentpoeng av gangen. Styringsrenten i USA ligger nå i området mellom 1,5 og 1,75 prosent.

Ferske referater fra junimøtet tyder på at utvalget gikk inn for å heve styringsrenten med 0,50 prosentpoeng eller 0,75 prosentpoeng på rentemøtet i juli. Flere i utvalget var bekymret for at inflasjonen kan forbli høy dersom befolkningen ikke stoler på at høyere renter vil redusere den løpende inflasjonen.

“Medlemmene var enige om at de økonomiske utsiktene rettferdiggjorde en innstramming av pengepolitikken og anerkjente muligheten for at en enda strammere holdning kan være hensiktsmessig hvis det høye inflasjonspresset vedvarer,” heter det i juni-rapporten.

Renteøkning siste måned det var det største siden 1994, men det var forventet. Inntil noen dager før rentemøtet var det imidlertid ventet en økning på 0,5 prosentpoeng, men etter blant annet en artikkel i Wall Street Journal. hentet nesten alle estimater fra store amerikanske investeringsbanker. til en trippel økning i renten.

Samtidig erkjente utvalget at raskt stigende renter kunne bremse økonomisk vekst på kort sikt, men utvalget mente at rentene måtte opp for å dempe inflasjonen.

Utdatert

Imidlertid steg Wall Streets hovedindekser onsdag. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken konstaterer at markedet ser litt gjennom Fed-protokollene.

– Den egentlige reaksjonen på handlingen er at den er aggressiv, men dette er også en rapport som er litt utdatert i forhold til dannelsen av vin som vi har fått i mellomtiden. Det indikerer at veksten avtar mer, og at inflasjonen avtar raskere enn forventet. Dette betyr at markedet ikke kjøper renteprognosene presentert av Fed i forrige møte.

Hov bemerker at Fed anslår en rentetopp sent neste år, mens markedsprisene vil toppe seg i første kvartal 2023. Etter dette ventes rentene å falle, sier han.Hov.

– Rentereaksjonen var der med en liten økning, men vi skal huske at den har gått en del ned siden toppen i midten av juni, sier Hov.

Renten på statsobligasjoner med utløp på ti år, også kalt ti år, øker etter kunngjøringen av renten og er nå 2,96 prosent. Den toårige, toårige statsobligasjonsrenten stiger også onsdag.

I midten av juni var tiåringen nær 3,5 prosent.

Frykt for resesjon og fallende oljepris

Tirsdag endte de viktigste amerikanske indeksene blandet, etter et kraftig fall sent i forrige uke. Nasdaq Technology Index steg 1,75 prosent, den brede S&P 500-indeksen steg 0,16 prosent, mens Dow Jones Industrial Average falt 0,42 prosent.

Hittil i år er imidlertid Nasdaq ned mer enn 28 prosent, S&P 500 er ned 20 prosent, mens Dow Jones er ned rundt 15 prosent, etter at inflasjonsfrykt og renter har ødelagt markedene de siste månedene.

Den siste tiden har imidlertid frykt for lavkonjunktur, spesielt i USA, satt stemningen. Tirsdag falt oljeprisen kraftig og plutselig. I verste fall falt oljeprisen med ti prosent i løpet av få timer.

Onsdag brant prisen på et fat nordsjøolje rundt 104 dollar fatet og flatet ut, men like før det amerikanske børsåpningen falt oljeprisen kraftig. I skrivende stund handles et fat spot Brent-olje fra Nordsjøen for litt over 100 dollar fatet. Oljeprisen er ned over 20 prosent fra toppnivået i begynnelsen av mars.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

About the author

admin

Leave a Comment