Fed setter opp renten med 0,75 prosentpoeng – E24

For første gang siden 1994 hever Federal Reserve (Fed) sin styringsrente med 0,75 prosentpoeng i én runde.

Publisert:

Saken er under oppdatering.

Den amerikanske sentralbanken tilbyr «trippel økning» natt til onsdag norsk tid.

– Inflasjonen holder seg høy og reflekterer en ubalanse i både tilbud og etterspørsel som stammer fra pandemien, høyere energipriser og bredt prispress, skriver rentekomiteen i et notat.

Fed-formann Jerome Powell åpnet med en klar melding på vegne av Fed under pressekonferansen etter beslutningen: “Inflasjonen er for høy.”

– Vi forstår hvilke vanskeligheter høy inflasjon fører til, sier han.

Renteområdet i USA er nå 1,5 til 1,75 prosent.

Powell innrømmer under pressekonferansen at kontrollen hans over renten må justeres underveis.

– Vi sa under forrige møte at det i dagens møte ville bli vurdert en økning på 0,5 prosentpoeng dersom utviklingen gikk som forventet. Men siden den gang har inflasjonen igjen overrasket til oppsiden. Som svar på dette var en sterkere økning berettiget på dagens møte, sa Powell.

– Vi forventer ikke at rentehopp som dette blir vanlig, sier Powell.

Alle var enige bortsett fra én.

Før møtet trodde flere at det var det enda viktigere, hva sentralbanksjefen, Jerome Powell, vil si under pressekonferansen klokken 20.30.enn selve rentehevingen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets mener i mellomtiden at det ikke spiller noen rolle.

– Det spiller ingen rolle hva Powell sier nå, for han har aldri gjort det han sa, sier sjeføkonom Andreassen i en kommentar etter renteøkningen.

Andreassen konstaterer at Powell har ombestemt seg med flere prosentpoeng på hvert møte i det siste.

Sentralbanken varsler nå inntil seks ekstra renteøkninger i år, med renten satt til 3,4 prosent innen utgangen av året, ifølge Andreassen.

– Nå ligger de på 1,5 prosent og skal opp i 3,4 prosent. Det betyr åtte kvartaler til i år som de deler ut på de neste møtene i juli, september, november og desember. Det er 0,5 prosentpoeng i snitt gjennom hele året, sier sjeføkonomen.

Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank beskriver avgjørelsen som «forventet i markedet».

– Det var en i utvalget som stemte for en endring på 0,5 prosentpoeng. Resten gikk med på å øke med 0,75 prosentpoeng, sier Johansen.

RENTE: Styreleder i den amerikanske sentralbanken, Jerome Powell. Den hevet styringsrenten i mai og følger den opp med et nytt hopp onsdag.

endrede priser

I mai gjorde Fed det største rentehoppet på 22 år, da styringsrenten steg 0,5 prosentpoeng til 0,75 prosent. Fed-sjef Jerome Powell sa også den gang at inflasjonen var for høy. Inflasjonen har ikke roet seg de siste seks ukene.

– Risikoen for resesjon har økt, sa Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, til E24 i dag.

Inntil nylig var den generelle forventningen at sentralbanken ville foreta nok en dobbel renteøkning på dette rentemøtet, altså en økning på 0,5 prosentpoeng.

Markedets forventninger til det som kommer har imidlertid endret seg raskt tidligere denne uken. På forhånd diskonterer markedet en trippel økning i rentenedet vil si en økning på 0,75 prosentpoeng, med nesten hundre prosent sannsynlighet.

Det har gått 28 år siden den amerikanske sentralbanken gjorde et lignende rentetrekk, ifølge CNBC.

Prisen indikerer også at markedet foreløpig tror mer på en trippel økning i renten også i neste møte.

Historisk sett har det vanligste vært å øke renten med 0,25 prosentpoeng av gangen, og derfor kalles en økning større enn dette dobbel og trippel.

– Det har vært en betydelig oppgang i markedet, etter forrige ukes inflasjonstall, sa sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank. til E24 på tirsdag.

Flere økonomer har også pekt på en artikkel i Wall Street Journal at Fed ser en trippel renteøkning som kilden til markedsbevegelsene vi har sett nylig.

Den dyreste dollaren siden mai 2020

Den amerikanske dollaren har kostet mer enn 10 kroner for første gang siden mai 2020.

Utviklingen kommer med uro i markedene. Investorer søker ofte trygge havn som dollar og flykter fra mindre valutaer som kronen.

Valuta- og renteanalytiker Ingvild Borgen i DNB Markets sier markedsuroen vil fortsette, ettersom store sentralbanker strammer til så mye de burde fremover.

– Dette tyder på en svakere krone, sier Borgen om utsiktene.

En svak krone betyr dyrere utenlandsreiser for nordmenn. Det kan også bety høyere kostnader for importører, som kjøper varer fra utlandet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.