Fluefall på Oslo Børs – E24

Oslo Børs stengte på ukens nest siste handelsdag. Flyselskapet Flyr falt etter nyheten om at selskapet må nøye seg med et mindre fly enn forventet store deler av juli.

De globale aksjemarkedene har svingt betydelig de siste månedene.
Publisert:

Oslo Børs falt fra start, og har vært i negativt terreng hele dagen. I hælene på at den europeiske sentralbanken varslet en renteøkning i juli, bidro både Oslo Børs og europeiske børser til mye av nedgangen, men gleden ble kortvarig.

Hovedindeksen endte dagen ned 0,60 prosent til 1.261 poeng.

Oljeprisen steg kraftig onsdag kveld, og handlet i skrivende stund til 123,61 dollar fatet. Det er en økning på rundt to dollar siden børsen stengte onsdag, men en liten nedgang siden midnatt.

Bevegelsen i oljeprisen kommer etter at amerikanske råoljelagre steg, mens bensinlagrene falt med overraskende 0,8 millioner fat. Analytikere hadde forventet en økning på 1,1 millioner fat, ifølge Reuters. Fallet i bensinlagrene kommer ettersom etterspørselen etter drivstoff fortsetter å stige til tross for høye priser.

flyvende sak

Forsinkelser ved Boeing-flyfabrikken skaper problemer for det norske flyselskapet Flyrs relativt ferske sommerplan. Utfordringene betyr at Flyr har et mindre enn planlagt fly om omtrent en måned, som selskapet sier vil påvirke rundt 2000 bestillinger.

Flyr-aksjen falt 7,95 prosent på Oslo Børs torsdag, etter å ha vært ned vel 4 prosent før nyheten om flyproblemene.

Flyselskapet SAS falt også 6 prosent etter at selskapets pilotforeninger sendte ut streikevarsel tidligere på dagen. Det mener selskapet at prognosen viser “Overraskende dårlig forståelse av virkeligheten”.

Vårt energisalg

Oljeselskapet Vår Energi ble torsdag under ild etter at selskapets hovedeiere, Eni og Hitecvision, solgte aksjer over natten.

Totalt solgte de to selskapene 124,8 millioner aksjer til kurs 40,20 kroner per aksje. Det tilsvarer en rabatt på over 12 prosent fra gårsdagens sluttkurs. Til sammen ble aksjene solgt for over 5 milliarder kroner.

Hitecvision sto for om lag 76 prosent av de solgte aksjene og eier nå 20,7 prosent av selskapets aksjer. Eni på sin side eier mer enn 60 prosent av aksjene.

Vår Energis aksje ble den desidert mest omsatte Børsen-aksjen etter salget, og falt 8,66 prosent til en kurs på 41.895 kroner.

luft ting sprekker

Aksjen til Airthings falt 13,22 prosent torsdag ettermiddag.

Dette kommer etter at selskapet etter børsstenging onsdag justerte ned sine resultatforventninger i andre kvartal.

Selskapet forventer nå en omsetning på 6,4-7,4 millioner dollar i kvartalet, sammenlignet med forrige estimat på 8-9 millioner dollar i omsetning. Årsaken er en betydelig nedjustering av varelager hos nettbutikker og utsalgssteder, skriver selskapet i rapporten.

– Vi har undervurdert endringer i varelager nå som leverandørkjedene normaliseres, sier Airthings-sjef Øyvind Birkenes i rapporten.

I tillegg påpeker han at forhandlere er mer tilbakeholdne med å legge inn bestillinger, og at budskapet fra toppen av disse selskapene er å redusere varelageret.

Airthings selger radon og luftkvalitetsmålere og relatert programvare. Tidligere fjellklatrer Aksel Lund Svindal sitter både i styret og aksjonær.

ECB advarer om renteøkninger

Som nevnt har rentebeslutningen til Den europeiske sentralbanken (ECB) påvirket handelsdagen på europeiske børser.

sentralbank holdt renten uendret minus 0,5, men varslet at den første rentehevingen på 0,25 prosentpoeng finner sted i juli.

Det vil i så fall være den første renteøkningen fra sentralbanken på et tiår.

Samtidig forventer banken å heve renten ytterligere i september, og dette kan bli en dobbel økning, altså 0,5 prosentpoeng.

Den europeiske sentralbankens president Christine Lagarde holder en pressekonferanse torsdag.

I Inflasjonen steg i mai i eurosonen til 8,1 prosent og nådde dermed nok et all-time high, ifølge foreløpige tall for mai måned.

Det er energiprisene som bidrar mest til veksten. I mai økte disse prisene hele 39,2 prosent sammenlignet med fjoråret. Matvareprisene følger med en årlig vekst på 7,5 prosent.

Fjerner mat- og energiprisene, var den årlige prisveksten (kjerneinflasjonen) 3,8 prosent. Til sammenligning har sentralbanken hatt et stabilt inflasjonsmål på rundt 2 prosent over tid.

også lese

Shipping crack på Oslo Børs

Leave a Reply

Your email address will not be published.