Technology

Fly, bagasje | Bagasjekaos som ingen andre på norske flyplasser: – Ødelegger turen

Written by admin

Imran Munsab fra Bærum var på vei i bryllup i London da han torsdag 21. juli fløy fra Oslo lufthavn Gardermoen til Stansted i London. Flyturen gikk bra, men ingen av sekkene dukket opp ved bagasjekarusellen på Stansted.

– Det så ikke veldig bra ut på henne, for hun skulle i bryllup i London. Han ødelegger turen, forteller kona Shamir Bashir til Nettavisen.

Før han ankom London var ektemannen klar for bryllupet, men uten bryllupsklær eller gaver. Han hørte ingenting til bagasjen, verken i London eller da han kom tilbake til Gardermoen.

– Vi følte oss hjelpeløse fordi det ikke var noen som kunne gi et svar. Vi har ikke fått noen informasjon, sier Bashir.

Hun tipper at ektemannens bagasje mest sannsynlig aldri ble sendt med flyet som lettet fra Gardermoen 21. juli.

Jeg tok saken i egne hender

Munsab reiste til London på Ryanairs direkterute torsdag 21. juli. Menzies Aviation er selskapets bakkehåndteringsselskap på Gardermoen.

Kona forteller at de gjentatte ganger har forsøkt å kontakte selskapet på telefon, men uten hell.

Mannen tok derfor saken i egne hender, og tirsdag denne uken var det tredje gang han besøkte Gardermoen for å prøve å få svar på hvor bagasjen hans hadde blitt av.

På Gardermoen har de satt opp et eget møtepunkt for tapt bagasje. Hvor du kan bli eskortert til bagasjerommet hver halvtime mellom 07.00 og 24.00, avhengig av skiltingen som er plassert.

– Første gang han gikk opp dit fortalte de at det var 10.000 pakker som var stablet opp, han.

– De fortalte ham også at noen kofferter hadde vært der siden mai, legger Bashir til.

Etter at Imran Munsab var på Gardermoen tirsdag denne uken, fikk de en telefon om at bagasjen var funnet.

Onsdag kveld meldte kona at ektemannens bagasje med dressene var kommet på døren.

– Det passet bra siden vi skal i bryllup 7. august, sier hun.

– Vanskelig å få kontakt

Det har også vært frustrerende tider for Annette Behrens etter at hun og partneren kom tilbake fra en ferie i Brussel.

Samboerparet fløy med Finnair, hvor de gjorde en mellomlanding i Helsingfors, før de ankom Gardermoen fredag ​​22. juli.

– Vanligvis sender jeg aldri bagasje, men denne gangen sjekket jeg inn en pakke, sier Behrens til Nettavisen.

Men en gang i Oslo dukket ikke kofferten opp på bagasjekarusellen.

– Jeg meldte fra og de sa at de skulle ringe tilbake men det gjorde de ikke.

Han sikter til nevnte Menzies, det samme «land handling»-selskapet som ekteparet fra Bærum har hatt problemer med.

Selskapet er et bakkehåndteringsselskap for flere flyselskaper på Oslo Lufthavn Gardermoen. I tillegg til Finnair og Ryanair er de blant annet partnere med de norske flyselskapene Norwegian og Flyr.

– Det har vært veldig vanskelig å få kontakt. Over en time på telefonen uten svar. De forteller at han kan sjekke hvor bagasjen er på en nettside, men den finnes ikke, sier Behrens.

Se databoksen for en fullstendig beskrivelse av flyselskapene som har Menzies som partner:

Menzies Aviation Partners

«Ground handling»-selskapet Menzies Aviation er ansatt som bakketjeneste for følgende flyselskaper på Oslo Gardermoen lufthavn:

 • baltisk luft
 • blå luft
 • British Airways
 • Brussels Airlines

 • emirater

 • Finnair

 • Flying

 • iberisk

 • LOT Polish Airlines

 • norsk

 • Ryanair

 • sol-luft

 • flyr

 • frisk luft

Kilde: Avinor

Etter flere dager med forsøk kom Annette Behrens endelig i kontakt med Menzies tirsdag 26. juli.

– De fortalte meg at de fant bagasjen. Jeg kan poste den eller hente den selv.

32-åringen bor i Enebakk sammen med samboeren og valgte derfor å få den levert på dørstokken. De fortalte ham at de ville ta kontakt igjen om et par dager, men han hørte ingenting.

Tirsdag 2. august ble han lei av å vente og kjørte til Gardermoen for å hente bagasjen.

– Jeg kom inn i ankomsthallen på møtepunktet for tapt bagasje og da gikk alt veldig bra, sier hun.

Etter 10 dager uten å vite hva som hadde skjedd med kofferten, kunne han endelig ta med seg bagasjen hjem.

– Frykter at bagasjen skal bli kastet

Nettavisen har vært i kontakt med Avinor og kommunikasjonssjef Harald Nygaard Kvam ved Oslo lufthavn. Han bekrefter at det har vært en utfordrende sommer for flyplassen.

– Det er av flere grunner. Noen på grunn av forsinkede fly og andre på grunn av mange problemer med personalet på europeiske flyplasser i vår og utover sommeren, sier Kvam til Nettavisen.

Ifølge kommunikasjonssjefen er det nå samlet opp mindre bagasje enn tidligere.

– Vi har registrert en nedadgående trend de siste ukene. En del av etterslepet er pakker som ikke har navneskilt og som ikke blir hentet, sier han.

Han omtaler flyselskaper som er ansvarlige for bagasjehåndtering og har ingen ytterligere kommentarer.

Annette Behrens forstår situasjonen, men svarer at ingen har kontaktet henne.

– Jeg var redd for at de bare skulle kaste bagasjen, sier hun.

Nettavisen har vært i kontakt med Menzies Aviation stasjonssjef ved Oslo Gardermoen lufthavn, selskapets Gardermoen stasjonssjef Linn Munthe-Kaas for kommentar.

– Det kan jeg ikke svare på. Det må tas gjennom vårt mediesenter i Skottland. Dette er politikk, sier hun.

Menzies har hovedkontor i Skottland. Nettavisens henvendelse er sendt dit, men de har ikke svart på spørsmålene våre.

– Vi føler oss som en kasteball

En barnefamilie fra Aure på Nordmøre manglet 4 av 5 kofferter, tre uker etter hjemkomst fra en ferietur i USA, skriver tidens krav.

– Vi blir kun videresendt av alle vi kontakter. Vi føler oss som en kasteball, og ingen vil ta ansvar. Det er veldig frustrerende. Vi vet det er mange som mangler bagasje, men det er mangelen på kundeservice og følelsen av å bli kastet som vi reagerer sterkt på, sier Ann Mari Langtinn til avisen.

Sammen med ektemannen Mats og deres tre barn reiste familien til USA i slutten av juni. Da de kom hjem 13. juli, dukket ingen av bagasjen deres opp på bagasjebeltet.

– Å miste bagasjen er et mindre problem i den store sammenhengen. Vi er veldig heldige som har fått reise på ferie i år, men til tross for barnas lengsel etter tingene sine, er det som sagt kundeservice vi befinner oss i vi ønsker å satse på, sier Ann Mari.

Familien til Aures, en times kjøretur fra Kverberget flyplass i Kristiansund, hadde bestilt hele turen gjennom SAS. Siden familien skulle reise hjem fra USA, ble turen omlagt. Den opprinnelige reiseruten var Orlando-New York-Oslo-Kristiansund. Den nye reiseruten var Orlando-New York-Heathrow-København-Bergen-Kristiansund.

De brukte SAS bagasjesporingssystem og oppdaget 15. juli at en av sekkene var funnet og sendt til Oslo Gardermoen lufthavn. Kort tid etter fikk de beskjed om at ytterligere to sekker var sendt til Bergen Flesland lufthavn.

– Vi prøvde i timevis å komme i kontakt med Bergen lufthavn, men det fikk vi aldri. Vi kunne legge igjen en melding, men så fant vi ut at innboksen var full, sier han til avisen.

Etter mye frem og tilbake i kommunikasjon med tre ulike flyplasser, inkludert kundeservice hos SAS, kom tre av sekkene denne uken.

– En var minst forventet å dukke opp. Den var også ødelagt. Begge posene vi fikk i dag ble sendt fra Bergen, sa Ann Mari til avisen onsdag.

– Det påvirker oss også

Nettavisen klarte ikke å komme i kontakt med SAS Ground Handling, flyselskapets bakketjeneste, ved Oslo lufthavn Gardermoen, men pressetalsmann Lars Wigelstorp Andersen i SAS ved flyselskapets kontor i København svarte på henvendelsen.

– Det er utfordringer på flyplasser over hele Europa med bagasjehåndtering på grunn av blant annet dårlig logistikkytelse og mangel på mannskapsressurser. Dessverre går det også ut over oss og våre reisende, skriver han i en epost til Nettavisen.

I tillegg står det at den manglende bagasjen sendes til riktige flyplasser, som Gardermoen.

– Vi gjør alt for å få bagasjen til våre passasjerer, som kan velge mellom å hente den selv på tilsvarende flyplass eller ta den i mot hjemmet, legger Andersen til.

Gitt tidens krav, beklager han familien til Aures barn.

– Vi beklager opplevelsen familien har hatt, men presseavdelingen kan ikke behandle enkeltsaker og har henvist deg til kundeservice. Jeg kan likevel si at det er flyselskapet som har ansvaret for bagasjen og ikke flyplassene, sier Andersen til avisen.

About the author

admin

Leave a Comment