Football, Skiid | Obos-klubben blir påtvunget omstridt kunstgress: – Lite «happy» about å være prøvekanin

Kunstgresset hos førstedivisjonsklubben Skeid byttes ut i disse dager. Der har det vanlige gummigranulatet blitt byttet ut med kork og kokos, mot klubbens vilje. Det har satt sinnet i kok hos daglig leder Daniel Holmeide Strand.

– Banen vår har alle tiltak på plass for å innfri miljøkravene til bane med gummi. Likevel bytter kommunen til kork og kokos som hos oss gir langt mer utslipp (økt fyring, der vi bruker gass) samt høye kostnader med etterfylling av kork og kokos, skriver Holmeide Strand i en tekstmelding til Nettavisen.

Dekket på Skeids hjemmebane Nordre Åsen byttes i disse dager. Klubben selv har gått hardt ut mot kommunenes valg av granulat i sosiale medier.

“Vi er lite happy over å være prøvekanin for kommunen i dette, noe vi ettertrykkelig har gitt uttrykk for ved mange anledninger,” Skeid wrote on Facebook-sider.

«Så skal det sies at å sutre vinner man ikke fram på, men denne gangen gjør jeg et unntak. Dette er blodig urettferdig. En klubb har fått milliardverdier i give av kommunen, mens andre kjemper i motbakke på den minste sak.” Holmeide Strand writes on Twitter.

Les også: Thorsnes vile ikke være EM-reserve

– Mot vår vilje

Holmeide Strand mener kommunen burde valgt annerledes.

– Banen til Kongsvinger med kork ble etter få år helt ubrukelig, og det tas stor risiko fra kommunen med å bruke dette innfyllet hos oss. Vi er i tillegg ganske slitne av baneproblemer etter at banen ble lagt ny i 2019 – men dekket ble ødelagt av kommunens entreprenør. Derfor ønsket ikke vi å bli et eksperiment og prøvekanin, men det har vi blitt mot vår vilje.

Nettavisen har vært i kontakt med daglig leder i Kongsvinger, Espen Nystuen, som bekrefter at Kongsvinger har opplevd problemer med samme fyll.

– Det stemmer in det ikke var noe suksess. Vi skal bytte det ut i løpet av Agosto, og skal da gå over til gummierte sandkorn, forteller Nystuen.

Kongsvinger har hatt korkfyll i snart fem år, før de nå bytter til et annet alternativ.

Les også: Bjørkan om sjokkmøtet med Felix Magaths metoder: – Prøvde å ikke kaste opp

Slik svarer kommunen

Idrettsbyråd i Oslo kommune, Omar Samy Gamal forklarer at Skeid ikke er spesielt utvalgt, men at alle baner som nå rehabiliteres i kommunen skal ha plastfritt innfyll.

– I 2021 innførte vi et forbud mot bygging og rehabilitering av baner med gummigranulat som innfyll. Dette gjelder alle baner som kommunen bygger eller rehabiliterer. Grunnen til det er at mikroplast er et ekstremt stort miljøproblem, og gummigranulat på fotballbaner er en av de aller største kildene til mikroplastforurensing. Vi innfører nå nye løsninger for å erstatte gummigranulat, og kork og kokos er en av de løsningene som har vist seg å fungere godt. Løsningen som velges på Skeid godkjennes av FIFA Quality Pro. Så viser Skeid til det har vært problemer med tilsvarende baner andre steder, særlig om vinteren. De problemene handler mer om drift av banen enn om typen innfyll. Vi jobber nå, i samarbeid med Bymiljøetaten, med å finne gode løsninger for drift av baner med plastfritt innfyll.

– Kommer dere til å ta grep etter disse tilbakemeldingene fra klubben?

– Vi er opptatt av god dialog med klubben, for det er de som skal bruke banen, og det er viktig for oss å få tilbakemelding på hvordan løsningene fungerer. Jeg ser at klubben i sitt Facebook-innlegg holder døra åpen for at dette kan bli bra, det er et godt utgangspunkt for videre samarbeid.

Skeids daglige leder peker på at det med kork og kokos blir dyrere å varme opp banen på vinterstid. Samy Gamal forteller in kommunen er åpne para en dialog rundt disse utgiftene.

– Vi kommer til å dekke kostnadene for utterfylling ved behov for det. Når det gjelder vinterdrift vil jeg fortsette å ha en dialog med klubben, og er ikke avvisende til å finne løsninger her.

Les også: VIF-juvelens Millionkjøp vakte oppsikt. Nå kommer Jonsson med diatribe

Leave a Reply

Your email address will not be published.