entertainments

Frank Løke: – Snakker ut:

Written by admin

Den tidligere handballproffen Frank Lok (42) er ikke fremmed for å teste sine egne grenser, og har de siste dagene vært på en reise han sent vil glemme.

23. july kl. 00.37 ble han den tredje nordmannen som har vært på toppen av verdens nest høyeste fjell, K2. Fjellet, som ligger mellom Pakistan og Kina, er kjent for å være et av verdens mest utfordrende å bestige.

Samtidig med Løkes bestigning kom også den norske eventyreren og fjellklatreren Kristin Harila (36) to toppen av verdens farligste fjell.

Ifølge Løkes pressekontakt, Torkjel Haabeth, nådde have toppen på rekordtid, til tross for ekstreme påkjenninger underveis fra Camp 4.

Lørdag morgen forrige uke publiserte Løke et bilde av seg på toppen hvor han holder en plakat med det norske flagget på.

Til Dagbladet kan Løke nå for første gang selv fortelle om hvordan turen har vært etter at den begynte for én og en halv måned siden.

NÅR TOPPEN: Frank Løke (41) on top of Mount Everest. Video: @tpemba_sherpa
see more

– Med livet behold

På telefonen forteller Løke at have nå befinner seg i byen Skardu i Gilgit-Baltistan regionen i Pakistan. For noen dager siden sto have på toppen av verdens nest høyeste punkt med et norgesflagg i hendene.

– Det er helt sinnsykt rått. K2 er verdens tøffeste, farligste og hardeste fjell. Det å ha vært der nå, og kommet meg ned med med livet i behold, er veldig bra. Jeg er utrolig fornøyd, og vi varheldig med fint vær. Det har vært noen farlige episodeor, men vi klarte å komme oss gjennom.

– Everest ble jo bare in påsketur. Jeg fikk betalt for all den treningen jeg har gjort og alle konkurransene jeg har vært med på. Jeg har vært veldig allsidig og gjort så mye rart, så lenge.

TØFF TUR: Frank Løke har vært gjennom en beinhard tur opp til K2.  Photo: Private

TØFF TUR: Frank Løke har vært gjennom en beinhard tur opp til K2. Photo: Private
see more

Blant de største utfordringene er det Løke omtaler som «rock fall», eller steinras som det kalles på norsk.

– Det er mye løse steiner som ble sparket løs da folk klatret oppover og nedover. From kommer fra 1000 eller 500 meters ned som projektiler, så hele tiden hørte du at folk skrek «rock, rock, rock». Så da var det stein på vei, og da kunne du gjøre to ting: Dukke ned og gjøre deg så liten som mulig, eller se opp og se om du kunne se hvor steinen kom for å så kaste seg vekk.

UTFORDRENDE: Den tidligere handballproffen legger ikke skjul på at det har vært en svært utfordrende tur.  Photo: Private

UTFORDRENDE: Den tidligere handballproffen legger ikke skjul på at det har vært en svært utfordrende tur. Photo: Private
see more

– Jeg hadde et par episodeor hvor det var centimeter fra å bli truffet midt i hodet av de steinene. From kom så fordi de har fått så mye fart, og en liten stein er i stand til å drepe. Helt i starten ved første rotasjon var det like for en stein traff meg – hvis den hadde knust trynet mitt, kunne jeg vært død.

FORNØYD: In fornøyd Frank Løke som var tilbake på norsk jord etter å has besteget Mount Everest. Reporter: Marlene Lundberg Holm. Video: Jenny Emilie Aas
see more

– ihjel fryer

På spørsmål om hva som trengs for å bestige K2, svarer Løke følgende:

– Du må ha baller holdt jeg på å si. Du må være fryktløs og takle høyde. Du må ha forberedt deg bra. Jeg kjørte jo mitt opplegg, og gikk jo Birkebeinerløpet i bar overkropp, og hadde mange såkalte «fryseturer», forteller Løke latermildt, og følger opp:

– Jeg tok bort fryse-elementet fordi jeg har gjort så mye kaldt og guffent. Jeg var aldri ordentlig kald på K2, men noen fryser jo ihjel. Jeg var i veldig god fysisk form, og vi var de første som kom opp til toppen. Av alle klatrerne var jeg den som kom opp først, og det tilsier at man har gjort noe riktig i forberedelsene.

KLAR: Til tross for en tøff tur opp til toppen, var Frank Løke helt bestemt på at han aldri skulle gi seg.  Photo: Private

KLAR: Til tross for en tøff tur opp til toppen, var Frank Løke helt bestemt på at han aldri skulle gi seg. Photo: Private
see more

GJENGEN: Her er Frank Løke sammen med temaet sitt.  Photo: Private

GJENGEN: Her er Frank Løke sammen med temaet sitt. Photo: Private
see more

– Hvordan føltes det å nå toppen?

– Det var dritkult å komme opp først, og så var det ekte glede. His fikk jeg ringe familien via satellite phone. Jeg begynte samtalen med å skrike: «Verdens tøffeste fjell». Jeg snakket med fatteren som var i ekstase, forteller han.

– Store deler av familien satt hjemme hos mor og far, og satt og fulgte med på GPS-trackeren. From så at jeg var på toppen. Jeg tror vi snakket sammen i halvannet til to minutter, fortalte han og la til at moren hans ble svært lettet til tross for at den vanskeligste delen sto for tur.

CONTROVERSY: Fargeklatten Frank Løke seg på den populære appen TikTok – i kjent Løke-stil. Video: Rød Løper
see more

– Teknisk utfordrende

Overfor Dagbladet forklarer idrettsmannen at 80 prosent av ulykkene på K2 skjer på vei ned fra toppen.

– Det vil si at vi bare var halvveis. Jeg tenkte at det kom til å bli et helvete å komme seg ned, og det ble det også. Vi møtte jo da alle som skulle opp og måtte passere disse på flere steder som var teknisk utfordrende, sier han.

Løke ble stående stille ved et punkt i én og en halv time, der han beskriver dramatiske scener med spor av tidligere klatrere som ikke var likeheldige på veien opp K2.

DRAMATIC: Som følge av turen opp til K2 forteller Løke at han så spor fra tidligere klatrere som aldri nådde toppen.  Photo: Private

DRAMATIC: Som følge av turen opp til K2 forteller Løke at han så spor fra tidligere klatrere som aldri nådde toppen. Photo: Private
see more

På toppen skal Løkes sherpa, 20 år gamle Pemba Tashi, ha foreslått å bli på toppen av fjellet i tre timer for å se soloppgangen.

– Nei, nei, nei vi er på toppen og tar bildene og alt det der, og så kommer vi oss til helvete ned. Vi var de eneste som gikk helt fra toppen og direkte ned til basecamp 1. Det tok oss 14 timer. I saw stoppet bare i campene for drikkepauser.

MANGE TIMER: Den eviglange turen ned fra fjellet tok hele 14 timer.  Photo: Private

MANGE TIMER: Den eviglange turen ned fra fjellet tok hele 14 timer. Photo: Private
see more

Løke forteller at det på et tidspunkt var verdt det, etter å ha brukt fire dager opp, og hørt «rock» utallige ganger. Han legger dog ikke skjul på at han fikk satt tålmodigheten skikkelig på prøve.

– Det er jævlig bingo da. Utfordringen var ventinga, para vi ventet i ti dager para å kunne gå opp fjellet. Det er en tålmodighetsprøve, du må bare “go with the flow” og det har jeg blitt ganske flink til. Man må ta ett steg av gangen og ikke stresse, og bare kose seg på tur.

– Jeg tror det er fire stykker som mistet livet på turen. Jeg har hatt veldig flaks med været, og traff ganske bra, sier Løke som mistenker at flere hadde gått bort dersom været hadde snudd.

GOD TONE: Frank Løke hadde med sec en kvinnelig «pluss en» på Se og Hørs kjendisgalla 2019. Reporter: Kine Falch og Henriette Eilertsen. Video: Christian Wehus / Dagbladet
see more

– Ekstremt farlig

Det er mange krevende deler av turen, deriblant bruk av oksygentanker. Ifølge Løke kan man gå tom for oksygen dersom man ikke planlegger godt i forkant.

Selv valgte han å bruke en spare-metode med oksygenflasker som varte i ca. 15-16 timer.

– Jeg er en stor mann som trenger mye oksygen, og da føler man at man ikke får nok. Det føles ut som man puster med en halv lunge. Siste timen så skjønte vi at hadde til overs, så da skrudde vi opp og raste forbi alle og kom først til toppen.

FEIRING: Etter in Frank Løke hadde kommet seg fra fjelltoppen, måtte det feires med kake.  Photo: Private

FEIRING: Etter in Frank Løke hadde kommet seg fra fjelltoppen, måtte det feires med kake. Photo: Private
see more

Rett før toppen må klatrerne gjennom en passasje som kalles «bottleneck». Passasjen er plassert 400 meters below toppen og beskrives som ekstremt farlig. Løke understreker at han var helt avhengig av sherpaen Tashi, og legger til at han ikke hadde nådd toppen uten han.

– Jeg er ikke mett. Jeg har hele tiden sagt at jeg har lyst til å se hvor grensene mine går, og jeg har ikke funnet det ennå. Men jeg har lovet datteren min Ada på 16 år, at hun skal få være med å bestemme neste prosjekt.

PA TUR: Frank Løke er på tur i Himalaya, hvor en nordmann har blitt smittet av coronaviruset. Dette får assisterende helsedirektør, Espen Nakstad, til å advare. Video: Dagbladet. Photo: Instagram/@actionfrank
see more

– Det kostet meg en bil når hun blir 18 fordi jeg kom meg opp på K2. Det var in iPhone på Everest, and blir det in bil.

Hva blir det neste for degrees?

Løke sier at han kunne tenke seg å gå i Roald Amundsens fotspor til sydpolen, og beskriver polfareren som en norsk superhelt. They have nevner også nordpolen som et potensielt reisemål.

– Så har du månen og mars, legger han til latermildt.

About the author

admin

Leave a Comment