Technology

Frykt for inflasjon får bedrifter til å redusere investeringer og lån – E24

Written by admin

I en fersk undersøkelse svarte seks av ti norske bedrifter at de vil ta mindre kredittrisiko på grunn av stigende priser, høyere renter og uro i verdensøkonomien.

BEKYMRET: Konsernsjef i Intrum, Siv Hellegjerde Martinsen, er bekymret for at de fleste norske bedrifter sier de vil legge bort lån og investeringer på grunn av frykt for inflasjon og høye renter.
Publisert: Publisert:

Over halvparten av de 400 norske selskapene svarer at de kvier seg for investeringer, viser en rapport fra inkassogiganten Intrum som ble offentliggjort tirsdag formiddag. Årsaken er høy inflasjon og høyere renter.

– Skandinaviske selskaper er bekymret for stigende priser og mener de mangler kompetanse til å håndtere høyere inflasjon. Mange reagerer på at de vil møte utfordringene ved å stramme inn og ta mindre kredittrisiko, sier Intrum-sjef Siv Hjellegjerde Martinsen til E24.

Han sier det er naturlig at risikoviljen er lavere i en tid med stor økonomisk usikkerhet, men han bekymrer seg for konsekvensene.

– Hvis alle justerer seg samtidig, kan vi havne i en negativ spiral som hemmer investeringer og verdiskaping i næringslivet, mener Martinsen.

Stigende renter skaper uro

Den europeiske betalingsrapporten er utført blant mer enn 11 000 selskaper fra 29 europeiske land. 400 norske bedrifter har deltatt i undersøkelsen.

Torsdag ventes Norges Bank å heve styringsrenten ytterligere. Sjeføkonomen som E24 har snakket med er svært spent på om sentralbanksjefen, Ida Wolden Bache, presenterer et enkelt eller dobbelt rentehopp på rentemøtet.

I mai var inflasjonen i Norge høyeste siden slutten av 1988.

Skal man tro Intrum-undersøkelsen, skaper det stigende rentenivået og inflasjonen bekymring blant norske bedrifter. Mer enn halvparten av de norske respondentene i undersøkelsen er enige om at:

  • De blir mer motvillige til å låne og gjøre investeringer som følge av inflasjon og høyere renter.
  • Inflasjon hemmer selskapets evne til å vokse og utvikle nye forretningskonsepter.
  • De mangler erfaring i egen virksomhet til å håndtere konsekvensene av inflasjon.
  • Forstyrrelser i verdikjedene, samt stigende priser og renter, vil føre til flere forsinkede og tapte betalinger neste år.

også lese

Ny inflasjonsrekord i eurosonen

Kriminalitet hindrer investeringer

Lederen i Intrum synes det er interessant at bedrifter hevder at forsinket betaling er et større problem enn faktiske tap.

Den viser til at 14 prosent av norske bedrifter svarer at kredittap har vært et problem de siste 12 månedene, mens 43 prosent sier de har hatt problemer med sen betaling.

Undersøkelsen viser at fire av ti respondenter mener at kriminalitet har hindret selskapet i å gjøre de ønskede investeringene. Videre sier nesten ni av ti selskaper at de har blitt bedt om å akseptere lengre betalingsbetingelser enn de er komfortable med.

også lese

Trebarnsmor på det varslede hoppet i renten: – Et sjokk

Økning i inkassokrav

Intrum-sjefen mener også det er bekymringsfullt at seks av ti selskaper forventer at kredittrisikoen vil øke betydelig det kommende året.

– Mens inkassokrav mot norske bedrifter falt med 20 prosent under pandemien, mye takket være offentlige støtteordninger, har vi sett en gradvis økning det siste halvåret. Vi ser også at gjennomsnittsbeløpene på kravene er høyere enn tidligere, sier han.

– Størrelsene på etterskuddsbrev økte i takt med kjøpesummene. Begge sider begynte å rykke opp høsten 2021 og steg ytterligere i kjølvannet av krigen i Ukraina, sier Marthinsen.

også lese

Danske Bank søker etter feil i 27.000 norske inkassosaker

Høyere risiko for mislighold

Strømleverandøren Fjordkraft er oppdragsgiver i inkassoselskapet og har deltatt i undersøkelsen.

Finansdirektør Bjørge Pedersen skriver i en epost til E24 at stigende strømpriser øker risikoen for mislighold, både i person- og bedriftsmarkedet.

– Vi ser at energistøtteordningen for privatkunder fungerer godt. Bedriftsmarkedet har derimot ikke en slik ordning, og noen bransjer er utsatt for større utfordringer enn andre. Så lenge kundene våre er betalingsvillige vil vi etterstrebe å finne gode løsninger, skriver Pedersen i eposten.

About the author

admin

Leave a Comment