Technology

Grønne selskaper har krasjet på børsen. Grunnleggende selskapet Spoor samlet inn penger under den verste markedsuroen.

Written by admin

Nå begynner turbulensen i aksjemarkedet å sile inn i tidligfasemarkedet også, sier Susanne Gløersen, bærekraftssjef i SEB Green Tech VC. Grønne virksomheter i tidlig fase blir heller ikke berørt.

– Vi ser at den generelle ubehaget i markedet generelt sprer seg til venture-bransjen, dette gjelder til dels også tidligfase grønne selskaper. Vi tror imidlertid at grønne oppstartsbedrifter kan stå bedre rustet enn mer konvensjonelle bedrifter, sier Gløersen til DN.

Som følge av et usikkert marked forventer mange investorer å investere i selskaper i tidlig fase. Mange investorer er også ute etter å beskytte sine egne porteføljeselskaper i stedet for å tilføre kapital der det er behov i det tidlige markedet.

De siste årene har det gått et snøskred av familiebedrifter, etablerte selskaper og fond som har hoppet på bølgen av investeringer i tidligfasebedrifter. På slutten av 2021 ble tidligfasemarkedet for spesielt grønne investeringer beskrevet som «euforisk» med investorer som kaster penger på klimaorienterte gründere.

Etter at Russland invaderte Ukraina i slutten av februar, har markedet snudd og flere grønnnoterte selskaper har sett verdien mer enn halvert.

Blant dem er plastgjenvinningsselskapet Quantafuel, som har stupt 84 prosent siden januar 2021. Flere milliarder i markedsverdi har forduftet i hydrogenselskaper som Nel og Hydrogenpro.

Jeg la ikke merke til turbulensen.

Tidlig fase-selskapet Spoor har samlet inn penger midt i turbulens preget av krigsutbrudd, stigende renter, inflasjon og avtagende vekst.

– Det har definitivt skjedd en endring i markedet siden i fjor, men dette har ikke hatt stor innvirkning på oss, sier underkommandør og medgründer Lorea Coronado-Garcia til DN.

Spoor er en av mange startups som har undersøkt det grønne energimarkedet, et marked som har dratt nytte av krigen i Ukraina og den påfølgende energikrisen i Europa.

Hun mener grønne selskaper har blitt tryggere investeringer.

– For fem-ti år siden ble denne typen selskaper sett på som veldig eksperimentelle og risikable, nå blir de sett på som en tryggere investering fordi etterspørselen etter denne typen selskaper dessverre er garantert, sier Lorea Coronado-García til DN.

Ved hjelp av egenutviklet kamerateknologi har selskapets mål vært å gi innsikt i hvordan utviklingen av sjøvinduer påvirker det biologiske mangfoldet, som fuglelivet. For byggherrer av vinduer mot sjøen står det store verdier på spill når de blir bedt om å ta hensyn til fuglelivet.


– Du kan se en endring i markedet siden i fjor, men jeg vil ikke si at dette har hatt stor innvirkning på oss, sier Spoor-medgründer Lorea Coronado-Garcia.

– Du kan se en endring i markedet siden i fjor, men jeg vil ikke si at dette har hatt stor innvirkning på oss, sier Spoor-medgründer Lorea Coronado-Garcia. (Foto: Camilla Alexandra Lie)

– Programvaren vår bruker datasyn og kunstig intelligens for å oppdage, spore og klassifisere fugler i vindturbinparker. Kunnskapen vi samler inn hjelper utviklere til å forstå hvordan havvind påvirker fuglelivet, forklarer Coronado-Garcia.

Selskapet har blant annet mottatt investeringer fra det statseide klimainvesteringsselskapet Nysnø og det danske energiselskapet Ørsted. Spoor vant nylig tungvekteren Equinor på sin kundeliste.

Vanskeligere å få investeringer

– Totalt sett har 2022, i likhet med 2021, vært et tøft år for grønne aksjer i Norge, sier Gard Aarvik i Pareto Securities til DN.

Ifølge ham er det de grønne selskapene som eier fornybar infrastruktur og produserer som har prestert relativt godt blant fornybaraksjer på Børsen etter den russiske invasjonen av Ukraina.


Pareto Securities-analytiker Gard Aarvik mener grønne selskaper som investerer i infrastruktur generelt gjør det bedre enn selskapsspesifikke cleantech-selskaper.

Pareto Securities-analytiker Gard Aarvik mener grønne selskaper som investerer i infrastruktur generelt gjør det bedre enn selskapsspesifikke cleantech-selskaper. (Foto: Mikaela Berg)

– Selskaper som driver med fornybar infrastruktur har kontantstrøm i dag fra verdiene de produserer. I tider med usikkerhet er dette sikrere grønne investeringer for en investor, da man er mindre villig til å ta selskapsspesifikk teknologirisiko. I tillegg har disse nytt godt av høyere energipriser.

Cleantech-bedrifter lager systemteknologien som infrastrukturbedrifter skal bruke for eksempel til grønn energiproduksjon. Ifølge Aarvik har cleantech-selskaper i 2022 generelt gjort det dårligere enn infrastrukturselskaper.

mer stabilt underlag

Aarvik er derimot enig med Gløersen i at velkapitaliserte grønne tidligfaseselskaper ikke er like påvirket av dagens markedsuro.

– Disse er ofte ikke så påvirket av at de må selge varer og tjenester i dag. Dersom de heller ikke er børsnotert, har de typisk en langsiktig eierbase som ikke nødvendigvis er så opptatt av kortsiktig utvikling som man oftere ser blant børsnoterte selskaper.

Gründer Even Kvelland i tidligfaseselskapet Glint Solar mener grønne selskaper generelt står på mye sterkere grunn enn konvensjonelle selskaper.

– Hvis du ser på utenlandske e-handels-, fintech- og proptech-selskaper som Klarna, har mange av dem falt betraktelig i verdsettelser, men jeg har ikke sett noe lignende innen cleantech, greentech, eller climatetech.


Glint Solar bruker kunstig intelligens for å finne den optimale plasseringen for solcelleparker.  Selskapet har ikke vært berørt av endringen i markedet det siste året.  Fra venstre til høyre, Harald Olderheim, Johan Modin og Even Kvelland.

Glint Solar bruker kunstig intelligens for å finne den optimale plasseringen for solcelleparker. Selskapet har ikke vært berørt av endringen i markedet det siste året. Fra venstre til høyre, Harald Olderheim, Johan Modin og Even Kvelland. (Foto: Mikaela Berg)

Ved å identifisere og analysere områder av interesse for utvikling av solparker, er Glint Solar forpliktet til energimarkedet. I likhet med Spoor har tidligfaseselskapet klart å skaffe penger i et turbulent marked.

Ikke alle er like heldige som Glint Solar.

– Vi har snakket med venner og bekjente i andre tidligfasebedrifter, og noen skulle ønske de hadde samlet inn penger tidligere. Penger er ikke så løst nå som det var tidligere.

bedre utstyrt

– Vi tror at grønne bedrifter kan stå bedre rustet enn mer konvensjonelle bedrifter, sier Gløersen.

Markedsdata fra markedsaktøren Clean Tech VC viser at 72 venturekapitalfond samlet inn mer enn 13 milliarder dollar tidlig i 2021. Seks vekstfond som investerer i mer modne selskaper har samlet inn 24 milliarder dollar. Data er hentet fra alle klimaspesifikke venture- og vekstfond med startups annonsert i Q1 2021.


Susanne Gløersen er direktør for bærekraft i SEB Green Tech VC.  Hun mener grønne investeringer holder stand i et pågående turbulent marked.

Susanne Gløersen er direktør for bærekraft i SEB Green Tech VC. Hun mener grønne investeringer holder stand i et pågående turbulent marked. (Foto: Camilla Alexandra Lie)

– Det er også mange underliggende langsiktige drivere som støtter opp om grønne virksomheter i tidlig fase. Både når det gjelder regelverk, kundebehov og krav til omstilling. Tross alt tilbyr mange av disse grønne teknologiselskapene løsninger som gjør at de største selskapene i alle bransjer kan operere mer effektivt og smartere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom lenker som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller andre former for bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

About the author

admin

Leave a Comment