Technology

Grunn til bekymring – ikke panikk – GBV

Written by admin

  • Shazia Majid

    Shazia Majid

PRISGALOPP: Prisene på basisvarer som mat, drivstoff og strøm har steget kraftig i Norge. Situasjonen er verre i USA, som nå er inne i en teknisk resesjon.

Den amerikanske økonomien er i resesjon. Europa sliter, det samme gjør Kina. Det samme kan Norge gjøre de neste månedene.

ikonDette er en kommentar. Kommentaren uttrykker skribentens posisjon.

Torsdag denne uken ble det kjent at Den amerikanske økonomien er i resesjon.. I hvert fall i henhold til den enkle definisjonen av begrepet.

Hva sier at økonomien i et land er i resesjon, når bruttonasjonalproduktet (BNP) faller to kvartaler på rad. Nå har det i USA.

Resesjon betyr økonomiske nedgangstider. Dette betyr at et lands økonomi trekker seg sammen, i stedet for å vokse. Butikken blir ikke bare dårligere, den går i minus.

Samtidig som tallene viser en resesjon, har også den amerikanske sentralbanken satt opp styringsrenten hele 0,75 prosentpoeng. Nå er renten på et «nøytralt» nivå, ifølge eksperter. Det betyr at den ikke lenger stimulerer økonomien, det vil si at den smører hjulene til å gå fortere.

PRISGALOPP: Prisene på basisvarer som mat, drivstoff og strøm har steget kraftig i Norge. Situasjonen er verre i USA, som nå er inne i en teknisk resesjon. Illustrasjonsbilde.

Galoppen av priser

Men de som må betale vesentlig mer i rentekostnader vil neppe oppfatte den kraftige renteoppgangen som «nøytral». De sliter allerede med grisefôr og drivstoff.

Denne prisgaloppen (inflasjonen) i USA er på svimlende 9,1 prosent. Det har ikke vært høyere på 40 år. Det betyr at flere og flere amerikanere ikke kan leve av lønnen.

Det er ingen total panikk rundt dammen ennå. Og det er på grunn av fortsatt lav arbeidsledighet. Når folk begynner å miste jobben, så er det krise. Varsellamper lyser nå gult i stedet for rødt.

Men hvis energikrisen, matkrisen og krigen i Ukraina ikke kan løses i nær fremtid, er det vanskelig å unngå en alvorlig økonomisk nedtur.

Det som skjer i USA forblir ikke i USA. Det har globale konsekvenser. Norge er direkte berørt av de mange globale krisene som utspiller seg samtidig.

Her hjemme ser vi det samme som i USA: Skyhøye priser, raske og betydelige renteøkninger, og en strømkrise. Når det ikke er like ille her hjemme som i USA eller Europa, hvor inflasjonen er 8,9 prosent, skyldes det i stor grad milliarder i olje.

oljedrevet økonomi

Det er i Norge myndighetene har råd til å betale mye av strømregningen for private husholdninger, til en pris på cirka 22 milliarder kroner. Det er her bedrifter får verdifull koronastøtte 14 milliarder kroner.

Når staten bærer noe av det økonomiske nedfallet fra naturkatastrofer som koronaviruspandemien og menneskeskapte kriser som Ukraina-krigen, får vanlige mennesker mer penger i hendene. Sammenlignet med borgere i de fleste andre land. Dette er pengene som holder forbruket og de berømte hjulene i gang.

Derfor forskyves en mulig resesjon i norsk økonomi i tid. Arbeidsledigheten har ikke vært lavere siden 2008, viser helt nye tall.

Og hvis det blir en nedgang, vil den være klart mindre enn i andre sammenlignbare land. Vi så det med finanskrisen i 2008 og 2009. Der det var jordskjelv andre steder, var det et deponi i veien for Norge.

brutal vri

Så det er neppe noen grunn til panikk her hjemme, men god grunn til bekymring. Spesielt for de som allerede sliter økonomisk. For Norge tilsvarer dette hundretusenvis av mennesker.

Ikke alle kan gjøre overgangen.

Det vi ser nå er muligens en av de største økonomiske endringene vi har sett i nyere tid. Grafikken snur skarpt og brutalt.

For det har ikke gått mange månedene siden styringsrenten var null. Og folk som hadde sittet fast i hjemmene sine med korona i flere måneder ble bedt om å feire at pandemien var over. Går ut og bruker penger.

Nå var tiden inne for å drikke det ølet, gå på teater, spise biff på en restaurant, bare øke inntaket og begynne å reise igjen.

Mange gjorde som de ble fortalt. Alle pilene pekte opp: de røde tallene ble grønne. Arbeidsledigheten falt til rekordnivåer. Ordrebøkene ble fylt til randen og maskineriet dampet avgårde.

Knapt noen husket avgrunnen vi kikket ned i i 2020, da Norge AS var mer eller mindre stengt for dagen. Og Norge, som de fleste andre land, gikk inn i resesjon. Faktisk opplever vi største fall i historien i den kontinentale økonomien.

Men det ble kortvarig. Allerede i 2021 er vi tilbake til der vi skulle være.

Til tjeneste for kriser

Men det gikk for fort. Etterspørselen var større enn tilbudet. Da vil prisene sannsynligvis gå opp. Da har vi inflasjon. Og så begynner den onde sirkelen.

En av konsekvensene av pandemien var knapphet på råvarer, mangel på arbeidskraft og skyhøye transportkostnader. Fra å ha et rekordantall arbeidsledige under pandemien, hadde vi nådd en situasjon der arbeidsgivere i enkelte bransjer ropte etter arbeidskraft.

I tillegg kommer krigen i Ukraina og ekstremværet som blant annet har påvirket produksjon og tilgang på mat.

Det er denne “perfekte stormen” av globale kriser som har brakt verden til den knipen vi befinner oss i i dag.

Men så er Norge i den absurde situasjonen at vi samler opp uante summer for disse krisene.

Denne uken leverte Equinor en resultatrekord på 174 milliarder kroner for andre kvartal. De betaler nesten 20 milliarder kroner i utbytte til sine eiere; den desidert største av dem er oss. Staten Norge.

Det er anslått at skatten vil bringe et svimlende beløp 700 milliarder kroner i oljeavgiften. Aldri har det kommet inn så mye penger på et år.

Vi er trygge

Norge er oversvømmet av oljepenger. Derfor er det vanskelig å forstå at renten skal opp og folk skal bli bedt om å presse forbruket til lavere priser.

Det er vanskelig å forstå at det er noe å bekymre seg for i det hele tatt.

Men jo mer penger staten pumper inn i økonomien, jo høyere blir prisene. Hvis inflasjonen forblir høy, må lønningene økes. Øker lønningene, synker bedriftenes overskudd. Som også må håndtere skyhøye strømkostnader og skyhøye transportkostnader.

Går bedrifter konkurs, mister folk jobben og vi havner i en lavkonjunktur.

På dette tidspunktet er det derfor viktig å holde tungen rett i munnen. USA, Europa og Kina er på en knivsegg. Mens de fattige landene er på kanten av avgrunnen.

Norge er heldigere. Oljepenger gir oss flere verktøy i kassen. Det vil ikke spare oss for noe som kan komme vår vei. Men det vil spare oss for det verste.

About the author

admin

Leave a Comment