Technology

– Gull på knærne, vær litt forsiktig nå – E24

Written by admin

Den ene mener at renteøkninger ikke lenger vil ha ønsket effekt, den andre er uenig. Men begge ledende økonomer er enige om at det er de unge som vil akseptere neste rentekutt.

ÅRSAK: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen mener Norges Bank bør se på årsakssammenhengene og hva som oppnås ved å heve renten nå: – For det vil ikke føre til billigere finske planker, sier Andreassen, her avbildet i angående dette. ukes renteråd.
Publisert: Publisert:

Synes å være unisont enige om at Norges Bank vil sette opp renten torsdag denne uken. Men nøyaktig hvor mye renten vil stige er opp til debatt.

Men spørsmålet er om rentehoppet vil ha ønsket effekt.

Som i flere andre land har vi i Norge lenge erfart skyhøye priser.

Årsakssammenhengen er mangfoldig: Til dels kan verdens fabrikker ikke holde tritt med den voldsomme etterspørselen som har kommet nå som folk igjen har mye å bruke pengene sine på, etter at store deler av samfunnet har gjenåpnet etter koronaviruspandemien. . Kort sagt, tilbud dekker ikke etterspørselen.

En annen del tar for seg hvordan krigen i Ukraina har bidratt til en allerede stigende pris på strøm og bensin. Priser som igjen presser andre priser opp.

også lese

– Renten vil bli totalt dvergerende

– Tabbe

Totalt priser (inflasjon) 5,7 prosent høyere i mai enn i løpet av samme måned i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Norges Banks våpen for å holde inflasjonen oppe er renten. Og det er også deres mål å holde inflasjonen på to prosent.

Men på denne bakgrunn mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen at det ikke vil gi noen mening å heve renten.

– Norges Bank må se på årsakssammenhenger, hvorfor inflasjonen er høy og hva man oppnår ved å sette opp renten nå. For det vil ikke føre til billigere planker fra Finland, det blir ikke flere østeuropeiske arbeidere på byggeplasser, det blir ikke lavere energipriser, fordi det er krig, sier Andreassen. Han legger til:

– De driver ikke sosialpolitikk og tar ikke hensyn til inntektsfordelingen, men det burde de. De velger å la være, og det tror jeg er en feil.

Andreassen er bekymret for at sentralbanken nå vil gjøre feil og mener dette er den største risikoen i dagens situasjon.

– Det er et ukjent terreng for dem uansett hvor mange år de har vært i bransjen. Jeg har vært i virksomhet i 30 år og har aldri opplevd noe lignende her. Jeg ber på kne, vær litt forsiktig nå, sier Andreassen.

Han mener poenget er at rentene skal gå ut over husholdningene.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener på sin side at Norges Bank helt klart må heve renten i den situasjonen vi befinner oss i nå.

– Det er ikke et argument at vi nå har mye problemer på tilbudssiden og derfor vil ikke Norges Bank reagere på dem. De kan ikke fikse tilbudssiden, men hvis de vil hindre at inflasjonen stopper opp for høyt, så må de bremse etterspørselen, punktum, sier Hov.

Hov sikter til US Federal Reserve-styremedlem Christopher Waller, hans uttalelser denne helgen hvor han uttalte at «Jeg bryr meg ikke om hva som forårsaker inflasjon. Den er for høy, og jobben min er å senke den.

– Det er denne situasjonen vi befinner oss i nå. Og at det da skader den enkelte husstand, «det er spørsmålet». For å være ærlig er det akkurat det de ønsker å oppnå, sier Hov.

Andreassen og Hov møttes inn Denne ukens E24-podcast og vi diskuterte det samme temaet.

TRO DOBBELT: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror Norges Bank hever styringsrenten med 0,5 prosentpoeng denne uken. – Nå har vi hatt en rente på null prosent og hvis folk har antatt at det blir normalt, så har de hatt en dårlig rådgiver i banken, sier Hov.

– Så bør folk ta regningen for at verden skal se ut som den gjør?

– En renteendring vil aldri være rettferdig for alle. Perioden med spesielt lav rente har vært en utfordring for de som sparer. Så det kan sies at nå er det ungdommene som utnytter når renten stiger. Men Norges Bank har et klart mandat, så de følger ikke sosialpolitikken, sier Hov. Han legger til:

– Nå har vi hatt en rente på null prosent, og hvis folk har antatt at det blir normalt, så har de hatt en dårlig rådgiver i banken.

også lese

Et styremedlem i den amerikanske sentralbanken støtter nok et stort rentehopp

– To tights og badehette

De to økonomene er uenige om hvordan Norges Bank skal handle nå og i fremtiden, mye fordi de har ulike syn på hvor bredt definert sentralbankens mandat er eller bør være.

Men de er enige om at det er mange unge som vil kjenne de neste renteøkningene mer i kroppen.

– Det er de unge som tar denne regninga. Det er de med mye gjeld, de har barn, hund og ny Volvo. Det er helt ute av den norske debatten. Er det egentlig smart å sette opp renten i en tid hvor barnefamilier, som har vaskemaskin og tørketrommel i drift 24 timer i døgnet, som sitter dypt i gjeld, og som i tillegg lider betydelig tap av kjøpekraft? To strømpebukser og en dusjhette, så skal det legges renteøkning på toppen av det hele? spør Andreassen.

også lese

Inflasjonen har steget til det høyeste nivået siden 1988

– Du vil motta endringer i rentene på post umiddelbart

Nordmenn er blant de mest gjeldsatte menneskene i verden, ifølge forbrukerforsker Christian Poppe ved Oslo Met.

Nordmenn var ved utgangen av april i overkant av 4 billioner kroner i gjeld, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Dette er en tolvmånedersvekst på 4,8 prosent, men fortsatt ned fra 4,9 prosent i mars.

– Er renten sterkere i Norge enn i andre land som følge av dette?

– Ja, ja, og de fleste har flytende rente, så du får renteendringer på posten umiddelbart. Pengepolitikken virker gjennom boligmarkedet, kort sagt, den påvirker husholdningenes situasjon direkte. I USA har de ofte fast rente med 30 års bindingstid, så det må være noe nytt i markedet for at dette skal begynne å tjene mer penger på makro, sier Hov.

Andreassen sier at rentene har en bredere innvirkning i andre land, for eksempel har det en kraftig innvirkning på kredittmarkedet.

– I Italia vil risikoen for stigende renter alene destabilisere hele det finansielle systemet, fordi det er veldig skjørt i utgangspunktet. Dette ser man også i USA og Storbritannia, hvor mange lever lønn til lønn på kredittkortene sine, sier Andreassen.

UENIGE: De to sjeføkonomene Jan Ludvig Andreassen og Marius Gonsholt Hov er uenige om hvordan Norges Bank skal opptre nå og i fremtiden, men er enige om at mange unge vil bære støyten av renteøkningene .

Det minner meg om at flere også sliter med galopperende priser.

Selv om de to sjeføkonomene er uenige om det nå skal renteøkning, er de begge enige om at regjeringen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og sentralbanksjef Ida Wolden Bache har en pedagogisk utfordring. for å kunne kommunisere hvorfor de vil handle som de gjør.

Men Hov husker et øyeblikk på denne måten:

– Det som er helt ute av debatten er hvem som sliter med den høye inflasjonen som det er nå. Det er de som står helt utenfor arbeidsmarkedet og som heller ikke har boliglån. De lever ofte på sosiale ytelser indeksert til konsumprisindeksen (KPI). Men de har vanligvis et forbruk som har en mye høyere matkomponent enn det gjennomsnittlige målet som er KPI. Det er mange i denne kategorien som ikke er påvirket av stigende renter, men er mer påvirket av å ikke kontrollere inflasjonen, sier Hov.

Norges Banks styringsrente er nå 0,75 prosent. Beslutningen om hvor han skal dra kommer torsdag.

også lese

Frykt for inflasjon får næringslivet til å forlate investeringer og lån

About the author

admin

Leave a Comment