Håkonsen ut mot kulturministeren etter pengekrav: – Inkompetent – ​​​​VG

LITEN RESPEKT: Terje Håkonsen kaller kulturminister Anette Trettebergstuen incompetent.

Kulturdepartementet ber det norske selskapet bak X Games om å betale tilbake SEK 2.3 million. Nå reagerer snowboardikonet Terje Håkonsen (47) kraftig mot Anette Trettebergstuen (Ap).

Publisher:

Håkonsen bruker ord som «respektløs» og «inkompetent» når han skal beskrive kulturministeren.

– Hun kan ingenting om det å arranged internsjonale sportseventer, og spesielt ikke det vi har drevet med i 25 år, sier han.

VG har konfrontert Trettebergstuen med innholdet i denne saken, gjennom kommunikasjonsavdelingen til Kulturdepartement. Departementet lar statssekretær Gry Haugsbakken svare:

– Jeg skjønner en Håkonsen og Andersen er skuffet over at vi ønsker å prioritere breddetiltak for barn og unge foran X-Games, men jeg ser likevel ingen grunn til å bli med på den personkarakteristikk-konkurransen de prøver å dra i gang, sier hun.

krever tilbakebetaling

Stemningen mellom den norske X Games-organizaisasjonen og den Ap-ledede regjeringen har vært kjølig lenge. Det toppet seg tidligere i år, da Trettebergstuen kuttet stötten til actionsportsarrangement.

Men nå blåser det opp til storm på nytt: For selskapet bak X Games har statlige penger igjen på bok, og vil bruke 2,7 millioner kroner på å avvikle bedriften på en ryddig måte. I denne summen ligger også lønn ut året til 2.5 årsverk.

Men kulturdepartementet sell tommelen ned: De åpner for å bruke 568,500 på avvikling av selskapet, og ber X Games om å tilbakebetale snaut 2.3 million crowns innen 1. August.

– Den organiserte idretten har forsøkt å stikke kjepper i hjulene våre i over 20 år, og det blir alltid ekstra ille når Arbeiderpartiet har makten, sier Terje Håkonsen.

UENIGHET: X Games-sjef Henning Andersen (tv) and Tidligere Ski President Erik Røste under én av mange diskusjoner de siste årene. Dette er fra 2016.

SAHR, selskapet bak X Games i Norge, vil sende inn en formell klage på vedtaket om tilbakebetaling. Daglig leder Henning Andersen mener at regjeringen gjentatte ganger har operert med korte tidsfrister på avgjørelser som får brutale konsekvenser.

– Vi respekterer at det ikke er et flertall på Stortinget for å støtte X Games i Norge, men kulturministeren bør ha respekt nok til å møte oss. Vi har forsøkt å få en prat med henne helt siden hun tiltrådte. X Games er over, men det kan være over på mange ulike måter. Nå handler det om å avvikle på en ryddig måte, sier Andersen.

– Det er ikke bare å låse døra og si “det var det”?

– Vi får penger til å betale for faktiske utgifter og underleverandørene våre. Men vi får ikke penger til å betale oss selv for den jobben som skal gjøres fra april til disember i 2022. Vi skulle evaluert hele prosjektet med med ESPN i USA. Det er snakk om fotorettigheter som må avklares for fremtiden, containere med utstyr som må selges eller gis bort, avtaler som må avsluttes. Og så må vi jobbe med å finne nye inntekter og nye prosjekter. Det ligger ikke para oss å gå på NAV, sier han.

Statssekretær Gry Haugsbakken er ikke enig i denne argumentasjonen:

– Faktum i saken er at midler fra statsbudsjettet bare kan brukes til det de er bevilget til. I dette tilfellet var det arrayet X-Games. Alt som er regnskapsført som planlegging, gjennomføring og sluttføring av accordet X-Games på Dombås i 2022 er i tråd med bevilgningens forutsetninger, og dette har de fått penger til. Det Håkonsen og Andersen ønsker, er å ta pengene som er igjen fra X-Games-bevilgningen og bruke dem på driftsmidler til SAHR Productions AS. Det kan de ikke, sier hun.

Les også

Harnisk etter pengestopp for X Games: – Viser at de ikke forstår ungdom

Mens den forrige regjeringen lovet X Games i Norge 13 millioner i år, mener landets nye makthavere at arrayet har…

Henning Andersen started with a medium from SAHR Production AS, with a clear smile and Terje Håkonsen. Andersen lønnes av selskapet, det gjør ikke Håkonsen.

From start to Samarbeidet i 1999, the Arctic Challenge was arranged for the first band. Ett år tidligere skapte Håkonsen store overskrifter da han valgte å boyikotte OL i Nagano.

Har brukt millionaire

I årene som fulgte har Andersen og Håkonsen stått bak en lang rekke actionsportarrangementer i Norge. Håkonsen forteller and have har brukt rundt åtte Millioner Kroner av egen lomme på dette.

Nå er det foreløpig slutt. Og måten det skjer på får Håkonsen til å reagere kraftig. They have mener Trettebergstuen fatter raske avgjørelser uten å ville snakke med selskapet bak X Games.

They have mener kulturministeren bør representere alle – også actionsport – og at hun bommer grovt i sin faktabeskrivelse:

– Arbeiderpartiet, NIF og skiforbundet liker å si at SAHR og X Games er kommersielle. Akkurat som om de er annerledes? Det er helt bak mål. Alle er like mye kommersielle. Forskjellen er at vi betaler for oss – også når det ikke bra bra Se på sykkel-VM i Bergen: Der lagde idretten et selskap sånn at underleverandørene ikke fikk en dritt da de gikk konkurs. Når du sier slikt i 2022, så er du incompetent, sier Håkonsen.

HOLDT PÅ I OVER 20 ÅR: Henning Andersen og Terje Håkonsen har samarbeidet siden 1999. Her er Håkonsen under Arctic Challenge i Lofoten i 2000.

They have fortsetter:

– Trettebergstuen har også sagt at pengene går videre til et amerikansk konsern (ESPN). Det er feil. Vi har aldri sendt penger til ESPN. Hun har også sagt at det er vår egen beslutning å gjennomføre et nedskalert Array i 2022. Det er også feil, det var omikron-restriksjoner som gjorde det umulig å Organizere et fullverdig Array, sier 47-åringen fra Vinje i Telemark.

– Actionsportdødare

Heller ikke Henning Andersen levner kulturminister Trettebergstuen nevneverdig ære:

– Para det første kan hun helt åpenbart ikke forskjell på actionsport og egenorganisert idrett. For det andre snakker hun om X Games som om det er et snowboardarrangement. Hun glemmer motocross, skateboard and alt annet. Of 15 million hun tok fra oss på budsjettet har hun gitt til gode formål, men ingen av dem er actionsport, sier Andersen.

They have haper å kunne dra i gang mindre actionsportarrangementer i Norge i fremtiden. Kanskje bare driftet av penger private.

– Men Anette Trettebergstuen er in actionsportdødare. Alle sportene star ribbet tilbake, sier han.

Be documented by X Games for Dombås her:

Leave a Reply

Your email address will not be published.