– Har ingen vekstambisjoner i Norge – E24

Turutstyrsgiganten Norrøna blir mindre avhengig av Norge og retter seg mot USA. Samtidig som detaljhandelen opplever et fallende salg, satser selskapet stort på egen detaljhandel og bryter med Sport 1.

Norrøna-topp Jørgen Jørgensen (til høyre) og markedssjef Martin Lien ved Norrøna reparasjonsavdeling på Lysaker.
Publisert: Publisert:

– Ingenting flyr til himmels, og nå har det roet seg i Norge. I år er USA vårt største eksportmarked, sier Norrøna-sjef og eier Jørgen Jørgensen.

Han forteller at salget i Norge i sommer har avtatt litt, men veksten er fortsatt god i utlandet.

Skyhøy inflasjon truer norsk næringsliv, og særlig varehandelen står i fare. Norrønas ledelse tror nok bransjen vil kjenne på klypen av vedvarende høye strømpriser, renter og generelle prisøkninger fremover, men mener selskapet har et sterkere fundament å stå på.

– Det norske markedet er fortsatt viktig, men vi har ingen vekstambisjoner her (Norge, red.anm.), vekst vil komme fra eksport, spesielt fra USA, sier markedssjef Martin Lien.

– Så, du er ikke så bekymret for fremtiden?

– Det er aldri bra når tallene ikke er så gode som man tror de blir, sier Jørgensen, og får støtte av markedssjef Lien.

– Hvis alle markeder hadde vært som Norge, hadde vi bekymret oss

Norrøna-topp Jørgen Jørgensen (til høyre) og markedsdirektør Martin Lien i Norrøna ved selskapets hovedkontor på Lysaker.

faktureringsrekord

Samtidig som mørke skyer truer næringsbransjen, er Jørgensen fornøyd med regnskapstall som viser at Norrøna Sport omsatte for 613 millioner kroner, en økning på nesten tre prosent fra rekordåret 2020.

Norrøna Retail-selskapet, som står for salg gjennom egne butikker, omsatte for 247 millioner kroner, en økning på 6,5 prosent fra året før.

– Vi er godt fornøyd med resultatet i fjor. Det var langt over det vi hadde forestilt oss på forhånd.

Norrøna Sport, som selger utstyr til både egne og eksterne butikker, fikk et årlig resultat før skatt på 153 millioner kroner, det høyeste noensinne, opp 29 prosent fra året før.

Jørgensen er spesielt fornøyd med egne butikker, som ga et overskudd på 19,5 millioner kroner. Det er en nedgang på 2,5 millioner sammenlignet med året før, men det dempes av at butikkene var stengt i tre måneder og at det ble investert i ti nye butikker.

Norrøna satser på egne butikker i stedet for å selge i de store kjedene.

Cut Sport 1

At Norrøna satser på egne butikker får også konsekvenser for en av gigantene i norsk sportsbransje, den Gjelsten-dominerte Sport 1-kjeden.

Faktisk har Norrøna avsluttet samarbeidet med kjeden etter flere år.

Jørgensen forteller at Sport 1 var en av hans største kunder.

I tillegg forklarer han at han som merkevare må akseptere en rekke krav fra kjedene som han ikke lenger var villig til å akseptere. Norrøna selger fortsatt til ulike Sport 1-butikker, men ikke til kjeden.

– Var det en vanskelig avgjørelse å kutte Sport 1?

– Vi synes vi hadde et veldig godt samarbeid, men det var i utgangspunktet fra begge sider.

E24 har spurt Sport 1-leder Ole-Henrik Skirstad om bruddet og Jørgensens tanker rundt det, men han vil ikke gå i baksetet, samtidig som han bekrefter at samarbeidet var godt.

Klimakvoter er juks

Norrøna caps påpeker at de største investeringene de gjør i fremtiden har med bærekraft å gjøre.

Klesindustrien representerer rundt 10 prosent av verdens klimagassutslippog i Norge sendes store mengder tekstiler ut av landet.

Jørgensen mener svært få Norrøna-produkter kastes, og merker at produktene holder seg godt på bruktmarkedet, og utfører tusenvis av reparasjoner i året; i fjor var tallet 14.000.

– Føler du et ekstra ansvar når du er en del av tekstilindustrien?

– Hvis vi hadde holdt på med det ene eller det andre, ville vi gjerne finne løsninger på klimautfordringene, for alternativet er lite hyggelig.

Eieren av Norrøna, som selger klær i høyere prisklasse, har lenge vært en pådriver for at klær er for billige og at folk bør kjøpe mindre, men klær av høyere kvalitet.

– Hvis folk hadde hatt det kjøpsmønsteret du ser for deg, ville du kanskje ikke hatt den veksten du kan vise til?

– Jeg tror faktisk kundene våre bruker produktene til de er utslitte, det er ingen andre merker hvor man ser så mange gamle produkter i fjellet som Norrøna, sier Jørgensen.

Selskapets mål er å ikke ha noe fotavtrykk innen utgangen av 2029. Og det uten å kjøpe utslippsrettigheter.

– Vi har ikke den komplette løsningen på hvordan vi skal komme dit akkurat nå, men vi skal jobbe metodisk med fotavtrykksreduksjoner hvert år, det er slik vi griper an all innovasjon.

– Hva er galt med gebyrer?

– Det er juks.

Fighter med Gucci

Selskapet vil fortsette å åpne egne butikker i 2022, senest i München, og har planer om seks nye butikker i USA.

– Det er en milepæl for oss at vi vil ha mer enn 50 prosent andel i eksporten i år, sier Jørgensen, eier av fjerde generasjon av Norrøna.

Innen utgangen av 2022 vil selskapet ha rundt 40 egne butikker.

Han forklarer at selv om det er lettere å finne gode lokaler i dag enn det var for noen år siden, er det hard kamp om de beste plasseringene, også i utlandet.

– Vi kjemper med Gucci om lokaler. Dette er flotte internasjonale merker som vi ser etter lokasjoner med.

også lese

Sportsmerker lanserer Black Friday: – Vi stenger butikken på fredag

også lese

Sportsgruppen til familien Andresen skal åpne butikker i storbyer

Leave a Reply

Your email address will not be published.