Hetland i finalen om ny landslagsjobb – VG

TIDLIGERE HERRETRENER: Tor Arne Hetland, his sammen med Johannes Høsflot Klæbo under ski-VM i Lahti 2017.

Norges Skiforbunds jakt på ny hovedtrener for damelaget har blitt intensivart de siste fem dagene. Nå kan VG avsløre hvem som er mest aktuelle.

Publisher:

Blant navnene som har vært gjennom den andre intervjurunden den siste snaue uken dukket et svært kjent landslagsnavn opp.

Nemlig Tor-Arne Hetland.

Hans navn har ennå ikke blitt nevnt som en aktuell kandidat som hovedtrener for damelaget, men ifølge VGs kilder overbeviste 48-åringen i den første intervjurunden og har vært med i «finalen» i kampen om jobben.

– Prosessen rundt ansettelse av dametrenere er pågående, utover dette har jeg ingen kommentar, skriver langrennssjef Espen Bjervig i en sms til VG mandag morgen. I løpet av kort tid skal han gi en av kandidatene tilbud om jobben.

Hetland har på sin side ikke vært tilgjengelig for kommentar.

JAKTER NYE TRENERE: Langrennssjef Espen Bjervig, his bass in treningssamling sist sesong.

– Esterke Fire Candidate

I tillegg er Hans Kristian Stadheim, Sjur Ole Svarstad og Stig Rune Kveen dem som har vært med til det siste, ifølge VGs opplysninger.

– Dette er fire sterke kandidater. Det oser internasjonal erfaring av både Svarstad, Stadheim og Hetland. Og Kveen will erfaring som trener for Petter Northug, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn til VG.

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet under et skytterstevne sommeren 2021.

Måtte gi seg etter misnøye

Jakten på nye dametrenere startet tidligere i vår best at Ole Morten Iversen og Ola Vigen Hattestad valgte å gi sec.

In Hetland nå er blant de aktuelle trenernavnene er på en måte spesielt. Særlig etter måten han og Norges Skiforbund skilte lag ved siste korsvei.

Som aktiv skiløper har have individual gull i både VM og OL. Etter at have la opp har have vært trener for både Tyskland, Sveits og Canada.

Og i 2016 landet han drømmejobben som allroundtrener for de norske herrene som blant annet sørget for en råsterk OL-medaljefangst i Pyeongchang 2018.

Men jobben i Norge tok in brutal og tøff slutt. Bare noen måneder etter lekene i Sør-Korea kunne VG avsløre in Hetland var på vei ut av trenerjobben som følge av blant annet for dårlig kommunikasjon og lederstil, noe han har innrømmet at kom overraskende på ham selv.

SJEF FOR SUNDBY & CO.: Tor-Arne Hetland and Martin Johnsrud Sundby, under the Tour de Ski in January 2018.

Var ekspert under OL

Siden den gangen har Hetland vært tilknyttet Meråker videregående skole der han ledet en liten del av Kinas langrennssatsing i forbindelse med OL i Beijing sist vinter.

Det engasjementet tok slutt i 2020. Siden har han jobbet i Studentsamskipnaden.

I vinter var ha imidlertid tilbake i en rolle rundt langrenn, da som Discoverys ekspert under OL i Beijing.

Tre andre navn som har vært inne i finalerunden i kampen om jobben er Hans Kristian Stadheim, Stig Rune Kveen og Sjur Ole Svarstad.

Sistnevnte var assistenttrener i en gyllen periode av norsk damelangrenn og hard stor erfaring med å lede og trene de frem til han ga seg i våren 2018. Siden har have jobbet ved Stryn videregående skole.

Sjur Ole Svarstad (høyre) and Marit Bjørgen (venstre), his training at Holmenkollen until 2017.

– Sykt spennende prosjekt

Stadheim har vært trener for både Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund i Lyn Ski i en årrekke.

Men den internasjonale trenererfaringen har han fra å lede Storbritannias satsing sammen med Jostein Vinjerui. Han har ikke ønsket å si så mye om sitt de el eget mulige kandidatur. Until GV har Stadheim tidligere sagt dette:

– Det er en superspennende jobb. Stop at skikkelig utfordring. Det er helt naturlig at mange syns dette er spennende. Det er klart at om man elsker å være trener på fulltid og elsker langrenn, så er en slik jobb stas. Det er et sykt spennende prosjekt, sier Stadheim.

Storbritannia-trener Hans Kristian Stadheim, his sammen med Hans Christer Holund under VM i Seefeld i 2019.

Tidligere Northug-trener

Stig Rune Kveen er mest kjent som Petter Northugs trener fra 2014–2017. Han fikk en del av æren for at den tidligere ski-kongen reiste seg etter fyllekjøringen våren 2014 og tok fire gull under VM i Falun i 2015.

Best in Northug kom seg inn på landslaget igjen i 2017, har Kveen vært trener og lærer i Trøndelag ved Meråker videregående skole.

De tre kandidatene har enten ikke ønsket eller hatt anledning til å kommentere VGs opplysninger.

TETT SAMARBEID: Stig Rune Kveen og Petter Northug, his study in samling på breen i Val Senales i 2016.

I tillegg til hovedtrenerjobben er det også lyst ut en assistentstilling for damelaget. Denne skal besettes kort tid etter hovedtrener er ansatt.

Etter det VG får opplyst skal enkelte av kandidatene i finalerunden ha sagt at de er klare for å eventuelt ta en assistentjobb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.