Technology

Honda Prelude: Det var her det endte

Written by admin

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i mer enn 50 år og har testet et stort antall biler i inn- og utland.

Husk noen biler bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Broom-lesere. Denne gangen er det Honda Prelude fra 1997, en elegant todørs kupé.

I en lang, lang rekke av biler over lang levetid, har det også vært noen få Honda-modeller. Den vi husker best er vår 1997 Prelude 2.0i-modell, som var en av to biler i familien i et par år på slutten av 1990-tallet.

Prelude hadde rene, vakre linjer i harmonisk design, og var en av flere Honda-modeller som skulle gi merket en litt sportslig kant for mannen i gata. Og selvfølgelig var bilen flott å se på, med den typiske formen til en sportskupé med lang, lav panser og kort, litt beskåret bak.

defekt automatgir

På den tiden var hjulutstyret ganske moderat, i alle fall målt etter dagens krav og spesifikasjoner. Men selv om den ikke var én dimensjon tykkere enn 195/60 på 15-tommers felger, var dette nok til å virkelig få det til å se bra ut på bilen.

Ytelsesmessig var nok årets Prelude med en 133 hk 2,0-liters inline-4-motor mye mer en sau i ulveklær enn omvendt. Faktisk var toppfarten bare 200 km/t, men akselerasjonen fra 0 til 100 km/t på 9,2 sekunder var ganske beskjeden. I disse dager tilbyr til og med en rimelig SUV nok til å starte.

Preludeet hadde et veldig elegant design.

Preludeet hadde et veldig elegant design.

kapasitet til flere

Bilen var imidlertid tilgjengelig med noe kraftigere motorer, men dette kom til en pris, så… For oss måtte vi derfor holde oss til 2,0-literen, men da slengte vi med automatgir i alle fall!

Litt synd, for bilen var i stand til atskillig kraftigere kraftkilder med sin allsidige uavhengige fjæring og skivebremser på alle hjul. Som det pleide å være, nytes gleden av litt inspirert kjøring best på svingete lokale norske veier.

Erik ble skilt og kjøpte drømmebilen sin

lite plass til bagasjen

Hvis sportsprestasjonene var moderate, viste Prelude seg raskt som en god bil for lange turer. Ikke minst fikk vi oppleve det under en ferietur til Sør-Frankrike og Nord-Italia. En lang akselavstand, ikke altfor stive fjæringsegenskaper og god lydisolering sørget for at vi kunne gjennomføre rimelig lange dagsetapper uten å bli sliten.

På frihjulende tyske veier cruiset vår Prelude veldig komfortabelt i hastigheter mellom 160 og 170 km/t, og det slipper den unna også!

Den største utfordringen i en to ukers ferierunde var plass i bilen. Bagasjerommet på Prelude var lite, det var sikkert, men så lenge vi var to i bilen, kunne baksetet også fungere som hvilested.

Selv bakfra så bilen bra ut.  Foto: Honda

Selv bakfra så bilen bra ut. Foto: Honda

Sveits transitt

Ellers ble det en ganske lang og avslappet kjøreferie, med en kjørerute som absolutt kan anbefales. Vi tok et skip til Kiel, og derfra kjørte vi gjennom Nederland og Belgia til vi kom inn i Frankrike ved Valenciennes. Derfra gikk vi nedover mot Dijon og Lyon, før vi fulgte Rhônedalen til kysten. Etter fire dager her, i hyggelige omgivelser i Perpignan, Béziers, Montpellier og Nimes, dro vi til Italia. Og selvfølgelig følger vi kysten, passerer gjennom Marseille, Toulon, Antibes og Monaco til vi kommer inn i Italia gjennom San Remo.

Vi tilbrakte et par dager i Savona og Varazze, før vi dro nordover til Torino og derfra opp gjennom den fantastisk vakre Valle d’Aosta til Sveits.

Besøket i alpelandet var en ren transittøvelse, som passerte gjennom Montreux, Bern og Basel før man begav seg tilbake på Autobahn til Kiel.

Et blikk inn i setet til en vellykket sjåfør.

Et blikk inn i setet til en vellykket sjåfør.

fin oppsummering

Vi overnattet på veien, i det som den gang het Sporthotel Göttingen, et stort hotell litt utenfor sentrum. Og selvfølgelig en siste kveld på Conti Hansa i Kiel, som var med da vi var på tur.

Noe er allerede sagt om langdistanseegenskapene til Honda Prelude. En viktig faktor må legges til, nemlig førersetet. Det var bare veldig bra. Du satt godt og hadde god synlighet i et miljø hvor alt var lagt til rette for at den enkelte sjåfør skulle få opplevelsen med minst mulig innsats. Sportscoupeen hadde også store vinduer rundt, så god oversikt var mulig her!

Her var det ryddig og oversiktlig, med nøkkelinformasjon godt synlig, og en kassettspiller innebygd i radioen til høyre.  Foto: Honda

Her var det ryddig og oversiktlig, med nøkkelinformasjon godt synlig, og en kassettspiller innebygd i radioen til høyre. Foto: Honda

826 000 Preludium

Honda ga ut sitt første Prelude i 1978. Vår 1997-modell var den femte generasjonen av modellutvalget, og det var også den siste. Mot slutten av 1990-tallet falt salgstallene markant, trolig hovedsakelig på grunn av svært liten fornyelse fra generasjon til generasjon. Riktignok fikk 1997-modellen nytt karosseri med flere nye detaljer, men motorene og girkassene var de samme. Det var rett og slett for lite nytt og for mye av det samme for kundene, så ting gikk som de skulle: Preludium gikk ut av produksjon i 2001.

En del av skylden lå nok hos Honda, da fabrikken også hadde suverene coupé-versjoner av flere andre modeller, noen av dem med betydelig skarpere ytelse.

Prelude kan neppe kalles en flopp uansett. Mer enn 826 000 biler av modellen ble produsert i løpet av 23 års produksjon.

Simen har reddet en sjelden luksusbil.

Honda Prelude 2.0i 1997 – noen tall:

Motor: 4-sylindret rekkemotor. 2,0 liter 133 hk, 179 Nm

Drivkraft: Forhjulsdrift, 4-trinns automatgir

Bremser: Ventilerte skiver foran, skiver bak. ABS blokkeringsfrie bremser.

Lengde x bredde x høyde: 4,54 x 1,75 x 1,32m

Akselavstand: 2,58m

Egenvekt: 1.240 kg

Totalvekt tillatt: 1.680 kg

Bagasjerom: 284 liter

Akselerasjon 0-100 km/t: 9,2 sek

Toppfart: 201 km/t

Drivstofforbruk, blandet kjøring: 0,92 l/mil

Drivstofftank: 60 liter

Video: Kjøpt usett i Polen: Her kjenner Øyvind sin Honda

About the author

admin

Leave a Comment