Sports

“Hva tenker dere om at Johannes gjør det?” – GV

Written by admin
GÅR ULIKE VEIER TIL HØSTEN: Johannes Høsflot Klæbo og trener Arild Monsen, his sammen under presentasjonen av årets landslag i Oslo.

BØ (VG) Johannes Høsflot Klæbos plan for resten av sesongen er lagt. 25-åringen skal blant annet på fireukers høydeopphold i USA og dropper stort sett samtlige høstsamlinger med laget.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen innrømmer at han måtte konferere med resten av laget da det ble tydelig at Klæbo kom til å utebli fra det som var av samlinger.

– Jeg sa «hva tenker dere om at Johannes gjør det?». Det vil si kjører høyde, sier Monsen til VG.

– Hva synes du om opplegget hans?

– Deter spennende. Men jeg som trener for sprintlaget skulle gjerne hatt ham med på alle samlinger. Det er det ingen tvil om. Men så er han i en posisjon der han får prøve ut dette her nå. Det har vi sagt ja til og gutta på laget sagt er greit.

Hoydedebatten in Norway

Begrepet høydetrening har blitt brukt mye de siste årene.

På den ene siden som en del av debatten til sist vinters OL i Beijing. Det mesterskapet gikk på rundt 1750 meters high. Landslagene hadde få og sporadiske turer til Mellom-Europe og destinasjoner på rundt 1800-2000 meters.

of resistance for akklimatiseringseffektender målet var å tilpasse seg både når det gjelder trening og konkurranse i tynnere luft lik den under lekene i Kina.

For Klæbo handler høydetreningen de neste årene mot OL i Italia i 2026 om noe helt annet.

Han ønsker å oppnå is Blodeffektdet vil si produsere flere røde blodlegemer, som sørger for at lungene kan frakte mer oksygen til resten av kroppen.

Kort sagt skal det øke kapasitet og ytelse i en kondisjonsidrett som langrenn. Opplegget innebærer flere opphold i høyden gjennom sesongen, minst tre uker av gangen. Målet er å få en effekt etter det siste oppholdet og inn i et mesterskap.

Han gjør dermed som scabies andre store navn for ham. I langrenn har Bjørn Dæhlie og andre 90-tallshelter, Marit Bjørgen, Petter Northug og Therese Johaug sverget til metoden. Derfor har høydetrening blitt kalt norsk langrenns suksessoppskrift.

SVERGET TIL HØYDETRENING: Petter Northug and Bjørn Dæhlie, her sammen på rundt 1500 meters høyde i Davos i 2007.

Johaug har tidligere trukket frem andre faktorer ved å reise til høyden. Som viktigheten av et skifte i miljø og omgivelser i en monoton treningshverdag. Og ikke minst at en får fullt fokus på å gjøre en solid treningsjobb uten distraksjoner.

opphold fire

Høydeopplegget starter til høsten. Dermed er treningssamlingen i Bø i Telemark denne uken er den siste for Klæbo sammen med laget på en stund.

Monsen forteller in følgende løp er lagt for herrelagets stjerne store:

  • Rundt August 28 blir det Park City i USA (like more than 2000 meters high) i fire uker.
  • Det andre oppholdet blir i italienske Livigno. Hit reiser Klæbo rundt 10. oktober og blir noen dager ut i november.

Klæbo har lagt en plan på hvem som reiser med ham.

– Det er naturlig at pappa er med. Så tipper jeg det blir en kompis, som kan være med som støtteapparat, og en fysioterapeut. Jeg legger opp til at dette blir bra. Jeg putter de ressursene jeg føler jeg trenger inn i det.

  • Den tredje runden i høyden kommer i midten av desember. I forbindelse med verdenscupen i Davos i Sveits blir Klæbo, som enkelte andre utøvere, igjen i landet for å forberede seg til Tour de Ski.
  • Den siste perioden kommer rundt 20. januar. Da skal Klæbo ha en treukersperiode i forkant av VM i Planica som begynner 21. februar. Det vil kræsje med en til to verdenscuphelger før mesterskapet.
TRENER ALENE I HØYDEN: Johannes Høsflot Klæbo, her i italienske Livigno høsten 2021.

– Sterke følelser som spill inn

Damelandslaget har faktisk besluttet å reise to ganger to uker til høyden kommende høst, sier trener Sjur Ole Svarstad til VG.

Men verken Monsen eller distanselaget med trener Eirik Myhr Nossum gjør det samme. Ettersom VM i Planica og Trondheim de neste tre årene går i lavlandet blir også forberedelsene på samme høyde.

Det valget har høstet knallhard kritikk fra Petter Northug. Langrennslegenden har imidlertid rost Klæbo for hans plan of him mot mesterskapene de kommende sesongene.

Når VG påpeker at Monsen selv velger et annet løp før sitt eget lag og spør om han er skeptisk til elevens valg, svarer han slik:

– Jeg tror du kan klare begge deler. Først og fremst har Johannes veldig lyst. Det er sterke følelser som spill inn i bildet. Han har ikke lyst til å la dette stå uprøvd.

In Klæbo nesten ikke er med på samling etter sommeren, kommenterer han ytterligere slik:

– Jeg er villig til å si ja i år. Jeg kan ikke svare for fremtiden.

About the author

admin

Leave a Comment