– Hvis du ikke reagerer følelsesmessig på det som skjer nå i markedene, tror jeg ikke du er en god investor

Selects grunnlegger, Ivar Løge (84), tjente en formue på postordre på 1970-tallet. Han har investert pengene i aksjemarkedet med stor suksess og er i dag en av Norges største private investorer.

Ferske regnskaper fra investorens investeringsselskap viser at aksjeporteføljen vokste med vel ti prosent det siste året til 827 millioner kroner i 2021. Til sammenligning steg Oslo Børs over 23 prosent i fjor.

Løge er imidlertid fornøyd, og viser til en aksjeavkastning på over 33 prosent i 2020.

– Du må se 2020 og 2021 sammen. Generelt i perioden synes jeg det gikk bra, sier Løge.

Løge investerer hovedsakelig i globale aksjefond og enkeltstående norske aksjer. Hans eierandel er 60 prosent, mens han har 30 prosent i obligasjoner og 10 prosent i eiendom. Til sammen forvalter han rundt 1,3 milliarder kroner, inkludert verdiene i sin veldedige stiftelse.

Hittil i år er totalavkastningen negativ på rundt ni prosent, ifølge Løge.

– Det er verre enn jeg er vant til, for å si det sånn, men det kunne også vært mye verre. Jeg har gjort en rekke justeringer det siste året, hvor det viktigste har vært å veie meg i globale vekstfond. Jeg startet med dette i november og prosessen ble avsluttet i januar, sier han.

– Det er ikke lønnsomt å prøve.

Så langt i år er den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 ned mer enn 20 prosent, mens teknologitunge Nasdaq 100 er ned over 30 prosent. Oslo Børs hovedindeks har falt over ti prosent fra «all-time high» i mai, og rundt fem prosent siden årsskiftet. Den nylige resesjonen kom etter en økning i frykten for en global resesjon, som alltid er dårlige nyheter for aksjemarkedet.

Løge er nølende med å spå om bunnen er nådd.

– Jeg vil ikke si at jeg tror på det, men jeg håper at det meste blir gjort på Nasdaq. I dag ser vi at teknologiaksjer går relativt bedre enn sykliske aksjer, og får vi en resesjon er det sykliske aksjer som vil slite mest, sier Løge.

Sykliske aksjer er selskaper med inntjening som svinger kraftig i takt med økonomisk utvikling eller konjunktursyklusen.

– Hva er den viktigste lærdommen du har tatt med deg fra turbulente tider?

– Da jeg startet som investor trodde jeg at man kunne selge og gå inn igjen til lavere priser når bjørnemarkedet tok slutt, men nei. Forskning støtter meg opp om at det ikke er kostnadseffektivt å prøve, sier Løge og legger til:

– Man må selvfølgelig gjøre tilpasninger, men å gå ut av markedet og prøve å komme inn igjen til lavere priser går ikke. Det er ikke kjent når bunnen er nådd før uker eller måneder senere, og den første fasen er vanligvis svært bratt.

Bryns gutter

Løge er i likhet med fotballstjernen Erling Braut Haaland oppvokst på Bryne. Begge har spilt for Brynes juniorlag: Haaland som spiss, Løge som høyreback. En annen ting de har til felles er at de er store pengevinnere.

Haaland uttalte nylig at han alltid er litt nervøs før et straffespark, men han syntes også dette er en god ting fordi det holder ham på tå hev. Løge mener det samme og mener budskapet kan overføres til økonomi.

– Hvis du ikke reagerer følelsesmessig på det som nå skjer i markedene, tror jeg ikke du er en god investor. Det er litt som å si «tape og vinn med samme sinn». Hvis du har den holdningen, så tror jeg ikke du vil gjøre noe godt i finansmarkedene. Du må kjenne det litt i kroppen, men samtidig prøve å holde hodet kaldt, sier Løge.

– Påvirker det urolige markedet nattesøvnen din?

– Nei, merkelig nok ikke. Jeg klarer å gjøre meg klar om kvelden før jeg legger meg. Sover jeg dårlig er det vanligvis ikke på grunn av børsen. Det er på dagtid jeg kjenner ubehaget, sier Løge.

Sjekk aksjemarkedet hver time.

Løge forteller at han nå gjennomgår markedsdata mye hyppigere enn vanlig. Det den følger mest er prisutviklingen til de norske selskapene den investerer i, samt amerikanske 10-årige renter og futureskontrakter knyttet til store aksjeindekser.

– Jeg skulle ønske det var noen dager i uken hvor det ikke var nødvendig å fortsette så mye som nå. I vanlige tider går man ikke inn og sjekker børsen flere ganger i timen, sier Løge.

Løge klarte også å ta igjen Norges Banks nåværende renteøkning på 0,5 prosentpoeng.

– Er det ikke så mange som ble overrasket over det? Jeg merker at aksjemarkedet reagerte positivt ikke lenge etter, og at aksjene mine plutselig var i grønt, sier han fornøyd. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.