Idrettsprofiler hyller Johaug initativ –

SKØYEN/HOLMENKOLLEN/BISLETT (Dagbladet): Therese Johaug, som avsluttet skikarrieren med å gå Skarverennet for snaut tre uker siden, annonserte i etterkant at hun ønsker å bidra til å hjelpe unge kvinners helse og selvbilde, i et håp om å forebygge blant annet spiseforstyrrelser og psykiske lidelser.

– Det er viktig for meg å rette fokus på at det finnes svært mye, variert informasjon om kropp og helse der ute. I verste fall kan ubalansert informasjon, slik jeg ser det, bygge oppunder urealistiske forventninger, spesielt hos unge jenter og kvinner, sa Johaug til Dagbladet.

Samtidig som langrennstjernene går inn i en lang treningssesong, pensjonerte og ikke, er konkurransesesongen til hekkeløper Amalie Iuel rett rundt hjørnet.

OPPTATT AV KVINNEHELSE: Amalie Iuel.  Photo: Berit Roald/NTB

OPPTATT AV KVINNEHELSE: Amalie Iuel. Photo: Berit Roald/NTB
see more

Iuel er selv opptatt av å fremme et sunt kroppsideal. Nå hyller hun Johaugs initiativ.

– Det. jeg excavator Vi har jo blitt feeda av hva som er det perfekte kroppsidealet i altfor mange år. Jeg tenker at en sunn livsstil, hvor du spiser bra og er aktiv, er det det vi må fremme. Det er det som burde være sexy, sier Iuel.

– Alt er ikke så perfekt

Også tidligere lagvenninne, Ingvild Flugstad Østberg, syns Johaug-initiativet er bra.

TIDLIGERE LAGVENNINNER AND FORTSATT GODE VENNER: Therese Johaug and Ingvild Flugstad Østberg.  Photo: Terje Pedersen/NTB

TIDLIGERE LAGVENNINNER AND FORTSATT GODE VENNER: Therese Johaug and Ingvild Flugstad Østberg. Photo: Terje Pedersen/NTB
see more

– Forhåpentligvis kan det hjelpe, sier hun til Dagbladet.

Gjøvik-jenta påpeker hvordan verden har endret seg i tråd med teknologiens fremmasj de sist åra. Der man konstant er eksponert for sosiale medier, til forskjell fra da hun selv var ungdom.

Desto viktigere med et økt fokus på at virkeligheten ikke nødvendigvis er like perfekt som den blir framstilt, påpeker Flugstad Østberg.

– Sånn som man blir eksponert nå, med sosiale medier og alt mulig rundt seg hele tiden, så tror jeg det er veldig viktig å snakke om det temaet også. Stort sett så ser man kanskje det perfekte i sosiale medier, også er egentlig ikke alt så perfekt som det ser ut til. At man da kan snakke om det, å vise at det finnes mange ulike både kropper og alt mulig, det tror jeg er veldig viktig, sier hun videre.

Et negative monster

Selv har Flugstad Østberg vært åpen om kosthold- og ernæringsproblemene hun har slitt med over flere år. Denne sesongen ble hun ikke tatt ut på langrennslandslaget, blant annet som følge av at hun ikke har oppfylt kravene til en godkjent helseattest for å konkurrere internasjonalt.

Likevel satser hun videre med tidligere Johaug-trener, Pål Gunnar Mikkelsplass, som hovedtrener. Hovedmålet er først og fremst å få order på helsa. Noe som har vært, og fortsatt kommer til å være tøft å endre, har hun erkjent til Dagbladet.

-VIKTIG: Ingvild Flugstad Østberg hyller Therese Johaug sitt fokus på kroppspress. Video: Anton Lier. Reporter: Ragna Kristine Østberg.
see more

– Om jeg finner ut av det eller ikke, vet jeg heller ikke. Det eneste jeg er innstilt på, og vet, er at det kommer til å bli tøft framover også, sa Flugstad Østberg torsdag.

Langrennsesset understreker at roten til problemet, som for hennes del er sammensatt, er vanskelig å finne en konkret grunn til. Dette er noe både hun og teamet rundt henne jobber for å finne ut av hver dag.

– Bra at flere engasjerer seg

Skiskytterduoen Ingrid Landmark Tandrevold og Tiril Eckhoff, på sin side, har lenge vært forkjempere for å snakke høyt om kvinnehelse, blant annet i podkasten «Kant with Tiril and Ingrid».

– Jeg føler jo at er det noen idrettsutøvere som har snakket mye om det, så er det Tiril og meg. Jeg føler jeg har vært veldig åpen hele veien. Blant annet angående kvinnehelse og ting som vi engasjerer oss veldig for. Jeg syns det bare er veldig bra y flere kommer på banen, sier Landmark Tandrevold.

Ingrid Landmark Tandrevold.  Photo: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Ingrid Landmark Tandrevold. Photo: Håkon Mosvold Larsen/NTB
see more

– Hvor viktig tror du det er at nettopp flere kommer på banen?

– Ut ifra de tilbakemeldingene vi har fått så er det mange som har satt pris på at vi har hatt fokus på kvinnehelse i vår podkast. Da tror jeg det bare er bra at det er flere som engasjerer seg, sier hun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.