entertainments

Intervjuet av sin «besteste» venninne på Dagsnytt 18 – VG

Written by admin

Den profilerte NRK-programlederen Sigrid Sollund intervjuet fredag ​​​​Anette Trettebergstuen (Ap) i Dagsnytt 18. Hverken Trettebergstuens motdebattant eller lytterne fikk vite at Sollund og kultur- og likestillingsministeren er nære venner.

Publisher:

«Tre ganger tre hundre HURRA meg rundt for min besteste venn i hele verden, Sigrid Sollund!» skrev nåværende kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen på Facebook i fjor.

Fredag ​​møttes de i Dagsnytt 18 som henholdsvis programleder og debattant.

Topic for debate var regjeringens lovforslag om å gi bøter eller fengsel til personer som driver med såkalt «konverteringsterapi» – det å få en person til å endre eller fornekte sin seksuelle orientering.

Lovforslaget ble presentert i studio av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen, som debatterte med Ole Gramstad Jensen, er styreleder i det kristne nettverket «Til Helhet».

Les også

Vil forby konverteringsterapi: – Dette er en veldig viktig dag

Statsråden vil ha et totalforbud mot såkalt homoterapi. – Et skritt i retning mot et mer inkluderende Norge, sier Anette…

Han sier til VG at han ikke ble informert om den nære relasjonen mellom Sollund og Trettebergstuen.

– Jeg tror ikke det preget debatten, men det er uheldig hvis det stemmer. Især når min motdebattant jo er statsråd og i maktposisjon, det gjør det da noe uklokt, skriver Jensen i en SMS til VG.

– Hva tenker du om at du ikke ble informert om dette?

– Det hadde nok vært ryddig om de hadde informert om dette. Jeg tror ikke det fikk konkrete utslag, men det kan vi jo ikke vite, sier Jensen som påpeker at han «på et generelt grunnlag synes Sollund er veldig dyktig».

BESTEVENNER: Trettebergstuen omtaler Sigrid Sollund som sin «besteste» venn i hele verden i dette innlegget på Facebook. Her er hun med en hvit keramikkhund med gull på ørene.

Anette Trettebergstuen (Ap) mener dagens debatt var uproblematisk.

– Sigrid og jeg er åpne om vår relasjon som venninner. Hun er programleder, og det er in veldig transparent rolle. Så hvem som helst kan rope opp om de mener at jeg bli fordelaktig behandlet. Jeg føler på ingen måte at jeg, de få gangene jeg har vært i studio med Sigrid, har dratt fordel av det, sier hun til VG.

– Skateboarder bug

Trygve Aas Olsen, fagmedarbeider ved Institutt for journalikk, er blant dem som reagerer på vennskapet mellom debattleder og debattant.

– Gitt at det er sant at de er bestevenner, så bør ikke Sollund intervjue Trettebergstuen. Det kan skape en mistanke om at de hun ikke kommer til å stille de nødvendige kritiske spørsmålene, nettopp fordi de er venner. Da setter Sollund seg i en situasjon hvor det er mulig å stille spørsmål ved hennes habilitet de ella, sier medieeksperten, og understreker:

– Skal Sollunds bestevenn i Dagsnytt 18, må det være med en annen programleder.

Aas Olsen er overrasket over at den erfarne programlederen i Dagsnytt 18 intervjuer en så nær bekjent.

– Jeg kjenner Sollund som en uhyre proff journalist. Dette vet både hun og alle som jobber i NRK: Man skal ikke intervjue sin beste venninne de ella i et debattprogram.

Sigrid Sollund henviser til redaktør i NRK, Knut Magnus Berge. Han forteller en Sollunds og Trettebergstuens relasjon har vært diskutert tidligere, da Trettebergstuen ble minister.

– Sigrid inform you om det da den nye regjeringen kom, og vi ble enige om å diskutere det fra gang til gang. Men dette var en klar setting med en klar motdebattant. Vi registrerer debatten som nå kommer, og får ta den med i vurderingen av hvordan vi skal gjøre dette fremover, sier Berge.

SKIKK OG BRUK: I 2019 har Anette Trettebergstuen delt på Facebook and hennes “beste venninne” Sigrid Sollund har gitt ut ny bok.

– Burde has informer

Berge mener at Trettebergstuens motdebattant burde ha vært informert om relasjonen.

– Vi kunne med fordel ha opplyst om det. Men dette var en setting med en klar motdebattant og en debatt som ble profesjonelt gjennomført. Og det er mange som kjenner hverandre på kryss og tvers av politikk og journalikk.

Det er ikke en unnskyldning, mener medieekspert Trygve Aas Olsen.

– Jo da, alle politiske journalist kjenner politikere, og Sollund intervjuer alt som kan krype og gå av maktmennesker. Slik sett kjenner hun til mange. Men å kjenne noen slik jeg kjenner deg eller andre VG-journalister er noe helt annet enn det å være bestevenn.

– Hadde det hjulpet noe om det var blitt informert om deres nære bekjentskap?

– Til dels, men NRK er så stort at de ikke behøver å sette seg i en slik situasjon. I små lokalavisredaksjoner med få ansatte kan man være nødt til å intervjue nære venner, men ikke i store NRK. Jeg kan ikke tenke meg at alle NRK-journalister er venner med Trettebergstuen.

About the author

admin

Leave a Comment