Technology

Investor Arne Fredly er sikker på at det kommer en lavkonjunktur: – Sjokkerende hvor naive og dumme folk har vært

Written by admin

Den profilerte investoren Arne Fredly (58) tjente en milliardformue etter at han sluttet som aksjemegler for rundt 20 år siden. I flere år var han den best betalte megleren i Norge.

Han bor til daglig i Monaco, hvorfra han forvalter sine investeringer gjennom selskapet Apollo Asset Limited.

Ifølge Holdings aksjonærtjeneste er Fredly den største aksjonæren i tankrederiet Hunter Group. I tillegg inkluderer porteføljen skipsbyggingsinvesteringsselskapet Standard ETC, strømsalgsselskapet GNP Energy og sparebankene Jæren Sparebank og Sparebank 1 Helgeland.

Disse fem stillingene har gitt Moldenser et samlet papirresultat på rundt 100 millioner kroner hittil i år, ifølge DN-beregninger.

Mens GNP Energy er ned rundt 20 prosent hittil i år, er Hunter Group og Standard ETC opp henholdsvis 17 prosent og litt over 35 prosent. Jæren Sparebank er opp åtte prosent så langt i år, mens Sparebank 1 Helgeland er ned rundt fem prosent.

Nå tror en ferieklar Fredly på lavkonjunkturen og tror at småsparere som taper penger kan takke ham.

– Noe jeg alltid gjør

– Først og fremst vil jeg si at det er utrolig hvor naive og dumme folk har vært å tro at dette rallyet skal vare, spesielt når det kommer til teknologiaksjer. Jeg er overrasket over at folk blir overrasket, sier Fredly.

Som aktiv investor har Fredly også opplevd uroen som har rammet markedene den siste tiden. Høy inflasjon, kraftig stigende renter og frykt for resesjon har sendt aksjemarkedene ned. I USA er markedene i såkalt «bear-territorium» etter at den brede S&P 500-indeksen falt mer enn 20 prosent. Oslo Børs hovedindeks har falt over ti prosent fra «all-time high» i mai, og rundt fem prosent siden årsskiftet.

Særlig vekst- og teknologiaksjer har falt kraftig i år, mange av de samme aksjene steg i fjor. Nasdaq Technology Index, som viser noen av verdens største teknologiselskaper, er ned over 30 prosent i år.

Fredly har lite til overs for de som ikke har forstått at det skulle komme en nedtur i markedet, etter at både 2020 og 2021 ga eventyrlige gevinster.

– Dette er fordi noen amatørinvestorer aldri har verdien av en aksje. De kjøper en historie, i stedet for å regne på hvor mye aksjen kan gå opp eller ned, sier Fredly og legger til:

– Dette er noe jeg alltid gjør, og det er alfa og omega for enhver investor. På den annen side tror jeg fortsatt at noen verdiaksjer fortsatt er billige.

forsikring i lavkonjunktur

Fredlys største eierposisjoner er i Hunter Group og Standard ETC, hvor investor Øystein Stray Spetalen er største eier. Fredly og Spetalen blir ofte omtalt som noen av Børsens klokkeormer fordi investeringene deres ofte kopieres av andre større og mindre investorer.

Fredag ​​fikk man vite det gruppe jegere har kommet til enighet om å selge hele tankflåten for 3,8 milliarder kroner.

– Vi selger fordi prisen var god og man kan kjøpe billigere tankkvoter enn prisen tilsier. Jeg er også ganske sikker på at det kommer en lavkonjunktur, sier Fredly og legger til:

– Dette har vært en tur hvor hele poenget var å få verdier slik at det ender godt. Den første som kjøpte aksjer i selskapet, inkludert utbytte, fikk 150 prosent avkastning.

– Hva er neste plan for Hunter Tankers?

– Nå skal vi vurdere om vi skal dele ut pengene til aksjonærene eller om vi finner på noe annet, vi har noen gode ideer som vanlig. Uansett vil vi gjøre det som er best for aksjonærene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler sakene våre gjennom en lenke som leder direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. For ytterligere vilkår se her.

About the author

admin

Leave a Comment