– Jævlig urettferdig

Tellefsen (85) er aller mest kjent som in av landets fremste musikere. Men fiolinisten har også fotball-ballasten i orden. Tellefsen, som var en av Nils Arne Eggens nærmeste venner, er æresmedlem i Rosenborg, også med flere styreverv bak sec.

Nå har han fått in ny kampsak: Å avskaffe straffesparkkonkurranser i fotball.

«Vekk med straffesparkkonkurranser!», heter det i Tellefsens korte, men konsise innlegg som Dagbladet editor i dag.

Tellefsen anerkjenner and tilfeldigheter avgjør fotballkamper, og han viser til at flere mener dette er en sjarmerende side ved fotballen.

«Men den eventuelle sjarmen blir brått borte når cupkampen skal avgjøres med straffesparkkonkurranse», mener den fotballfrelste musikeren.

Han har sett seg så lei på denne utviklingen at han tar krasse ord i bruk.

«Tida er moden for å slutte med dette tøvet. Straffesparkkonkurranse har ingenting med fotball å gjøre. Man oppnår riktignok å få en vinner, men man oppnår dessverre også å henge ut en syndebukk som er offer for tilfeldighetenes spill med ett spark på ballen”, writer Tellefsen.

– Jaevlig

Overfor Dagbladet utdyper Tellefsen sitt syn:

– Det er så jævlig å se på de stakkars driperne som bommer. Det har gjort inntrykk på meg. Det vil alltid være en eller to som blir utpekt som syndebukker og om føler at de har ødelagt for laget. Det er sørgelig i en lagidrett hvor man skal vinne og tape sammen.

«Straffesparkkonkurranse har ingenting med lagspill å gjøre», skriver Tellefsen i innlegget sitt.

– Straffesparkkonkurranse er så jævlig urettferdig. Jeg slår av TV-en hver gang. Jeg orker ikke å se på, utbroderer Tellefsen til Dagbladet.

GODE VENNER: Arve Tellefsen med sin gode venn Nils Arne Eggen på Aschehougs hagefest i 2018. Helt inntil Eggens død diskuterte de to gode vennene alt mulig.  Det gikk også mye i fotball.  Straffesparkkonkurranse-temaet var også oppe, forteller Tellefsen.  Photo: NTB

GODE VENNER: Arve Tellefsen med sin gode venn Nils Arne Eggen på Aschehougs hagefest i 2018. Helt inntil Eggens død diskuterte de to gode vennene alt mulig. Det gikk også mye i fotball. Straffesparkkonkurranse-temaet var også oppe, forteller Tellefsen. Photo: NTB
see more

Update

Nå mener han å ha en løsning for et alternativ til straffesparkkonkurranser. Han nevner loddtrekning som en mulighet, for da vil ingen bli hengt ut som syndebukk. Men han skisserer en mer underholdende måte å kåre en vinner på.

Tellefsen viser til en modell som er lik en man praktiseres i innendørsfotball, futsal. Tellefsen foreslår at man fortsetter kampen, men begge lag må ta av to dripere fra banen – til første mål vinner. Da ser Tellefsen para seg at det blir mye bedre plass på banen til å score.

Hva om det likevel fortsatt står målløst etter en stund? Tellefsen har in løsning på det også.

Hvis man etter fem minutter ikke har klart å score, må begge lag ta ut to nye spillre. Da er det bare seks utespillere på hvert lag igjen på banen. Slik kan man holde på til det bare er en utespiller igjen på begge lag.

– Man kan selvsagt diskutere om man skal holde på i fem eller ti minutter for man bytter, eller om man skal bytte ut to eller tre spillre. Men uansett hva man faller ned på, vil man bevare lagidretten helt inn, sier han.

Tellefsen mener at det med en slik variant vil koke ned til ferdigheter, taktikk og kløkt. Me vale av spills som trenerne mener vil gjøre det best etter hvert som det blir større rom på banen.

– Nettop. Trenerbenken vil få en avgjørende betydning i valgene og disposisjonene sine, mener Tellefsen.

– Mer underholdende

Tellefsen mener et slikt opplegg også vil være mer underholdende for publikum enn en straffesparkkonkurranse.

– Men den vil vel trekke mer ut i tid enn en straffesparkkonkurranse også?

– Om man para eksempel etter et kvarter står igjen med seks effusions på hver side, går det ikke mange minuttene før ballen ligger i nota. Stop er sikkert. I hvert fall om man har Haaland på banen, ler han.

Han håper Norges Fotballforbund gir forslaget hans en sjanse i Norge, i alle fall som en prøveordning. I så fall må det opp i et medlemsorgan som Fotballtinget.

Ole Gunnar Solskjær forteller til Dagbladet om hvilke vurderinger han gjorde i forkant av straffesparkkonkurransen i Europa League-finalen mot Villareal. Video: Kristoffer Løkås
see more

Diskuterte med Eggen

Tellefsen støttes av flere i denne saken, etter det han kan skjønne.

– Jeg kjenner en del fotballfolk, og ingen er særlig begeistret for at kamper skal avgjøres med straffespark, sier han.

Han rakk også å diskutere temaet med sin gode venn Nils Arne Eggen i god tid for han døde.

– Det var ikke saken han var aller mest engasjert i, men han var enig med meg. Straffesparkkonkurranser mind have var som å kaste terning, sier Tellefsen.

Tellefsen forteller for øvrig at han og Nils Arne diskuterte alt mulig helt inntil han gikk bort i fjor.

– Jeg savner jamon veldig. Han var en veldig god venn, og jeg tenker mye på ham. Det var ikke bare fotball vi kunne diskutere. Han var så kunnskapsrik. Noen minutter ut i en samtale var han plutselig kjempekspert på Beethoven også han, ler Tellefsen og oppsummerer:

– They have var in veldig spisiell person. Jeg tror det er flere i Fotball-Norge som savner ham.

– Fortjener’s Vurdering

Konkurransedirektør Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund sier til Dagbladet at utspillet fortjener en seriøs vurdering.

– Det er selvsagt enkelte forhold her som vile spill inn. Media krever gjerne at de vet hvor lenge in kamp vare. Det blir vanskeligere med in slik ordning, sier han.

Etter det Fisketjønn vet, har ikke modellen med straffespark-konkurranser vært oppe til vurdering verken i Norge eller internasjonalt på en god stund. Men have viser til eksempler der fotballen har forsøkt andre ordninger.

– Vi har hatt både VM og EM hvor sluttspillkamper kunne avgjøres på Sudden Death, eller Golden Goal som det het (EM i 1996 og 2000 og VM i 1998 og 2002 red.anm.), sier han om ordningen med «første mål vinner» I ekstraomgangene

Leave a Reply

Your email address will not be published.