Jakob Ingebrigtsen: Skriften på venstre lår vekker oppsikt

Allerede som liten gutt var Jakob Ingebrigtsen (21) et kjent løpenavn nasjonalt og etter hvert globalt. Han ble utnevnt som prinsen av mellomdistanseløping og var et talent av den helt unike sorten.

Som 11-åring løp han så fort at han ble forsket på gjennom målinger ved Fysiologisk Testlaboratorium på Universitetet i Stavanger.

TIDLIG GOD: Jakob Ingebrigtsen under Bislett Games som 14-åring.  Photo: Jon Olav Nesvold/NTB

TIDLIG GOD: Jakob Ingebrigtsen under Bislett Games som 14-åring. Photo: Jon Olav Nesvold/NTB
see more

10 år seinere er Jakob Ingebrigtsen verdens beste.

Prinsen har blitt kongen.

Og det har satt sine spor i og på kroppen, bokstavelig talt.

Løpsfenomenet har fått mange nye tatoveringer siden have forbløffet idrettsverden med et eventyrlig OL-gull på 1500 meters in Tokyo, på høyrearmen i særdeleshet.

Og på det venstre låret har 21-åringen fått en «kongelig» tatovering som forplikter, hvor det står: «REX».

Rex er det latinske ordet for konge. Dagbladet spurte Jakob Ingebrigtsen derfor som følger:

– Hva betyr denne tatoveringen, Jakob?

– Det får man søke opp, svarer han først.

– Det betyr en du er kongen?

– Det er litt motivasjon til meg selv, fra mange steder på kroppen. “Rex” and “Fast” and litt av hvert som jeg prøver å leve opp til, svarer Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

– Hvordan gir disse tatoveringene deg motivasjon?

– Det er klart at jeg jobber så godt jeg kan for å bli verdens beste løper i øyeblikket og også gjennom tidene. Det har jeg prøvd på lenge, og det skal jeg fortsette med. Jeg tror det kan bli veldig bra, men det er mye jobb som skal gjøres, svarer han.

Skapte problem «Fast-tatoveringen» under friidretts-VM i Doha. It hvorfor her:

BAN: Å vise mye hud eller vise fram tatoveringer, er ikke populært i Doha. Jakob Ingebrigtsen (18) må tre varsomhet de kommende ti dagene. Programming: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Reporter: Ludvig Holmberg and Philipp Gadd (Expressen)
see more

Dedikert

Den jobben har 21-åringen gjort.

År better år. Dag better dag.

Historien om hvorfor nettopp vidunderbarnet fra Sandnes, som nå har blitt voksen, er blitt verdens beste, er godt dokumentert gjennom TV-dokumentaren som lenge fulgte familien Ingebrigtsen.

Selv sier han:

– Deter en sammensatt greie. Det er mange veier til suksess, men for meg har det handlet om målrettet arbeid og strukturert trening fra tidlig alder. Jeg prøver å være i en evig utvikling. Jeg legger opp hele livet for å bli så god som jeg kan til å løpe. Jeg haper å holde det i gang så lenge som mulig, forteller Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

Samtidig som Jakob herjer, sliter storebrødrene Henrik og Filip. Konkurrent Narve Gilje Nordås, som i motsetning til brødrene Ingebrigtsen fremdeles har Gjert Ingebrigtsen som trener, gikk hardt ut i Dagbladet torsdag kveld og kalte prestasjonen til Henrik og Filip for “helt miserabel”.

MISERABELT: Narve Gilje Nordås slakter prestasjonen til Ingebrigtsen-brødrene under Bislett Games. Reporter: Øyvind Godø. Video: Melina Pambou Sundfør
see more

Forsvarer brodrene

Jakob er imidlertid langt mer positiv i sin omtale av Henrik og Filip.

– Hvordan er det å se at de trøbler mens du bare flyr fra alle?

– Det går opp og ned. Filip var best en periode. Henrik var best i in periode. Jeg har veldig sterk tro på at de kommer sterkt tilbake. De har fått det til å funke bra de siste ukene og månedene, men Bislett Games kom litt for tidlig. Det kan bli spennende neste måneden. Jeg tror det kan bli bra, sier verdensen til Dagbladet.

– Blir du best i familien ut livet nå eller finnes det en teoretisk mulighet for at de kan slå deg igjen?

– Vi gjør alle så godt vi kan og prøver å utvikle oss, så får vi se hvordan resultant blir til slutt.

VONDT: Det ble tungt for hekkeløper Amalie Luel på oppløpet under Bislett Games torsdag kveld. Reporter: Øyvind Godø. Video: Melina Pambou Sundfør
see more

Det var storebror Henrik Ingebrigtsen som gikk foran i mange år og banet vei med EM-gull på 1500 meter i 2012, samt and meget sterk prestasjon i OL i London samme år.

Filip Ingebrigtsen overtok stafettpinnen og ble europamester i 2016, etterfulgt av det som da var et banebrytende resultant med VM-bronse på 1500 meter i London året better.

Filip var også best i 2018, for han ble skadet i EM i Berlin i 2018. Da grep Jakob Ingebrigtsen muligheten og ble best i familien for første gang.

-Ikke gitt opp

Super talent ble også best i Europa med to EM-gull som 17-åring i Berlin. Og med OL-gulllet på 1500 meters i fjor brøt Jakob den siste barrieren som gjør at han kalle seg best i verden.

VAN: Salum Kashafali vant 100 meters at Bislett Stadion i det som var et helt nytt type løp. Reporter: Øyvind Godø. Video: Melina Pambou Sundfør
see more

For øyeblikket virker Jakob Ingebrigtsen å ha både et fysisk og mentalt overtak på samtlige rivaler.

– Har de gitt opp muligheten for å slå deg?

– Jeg tror ikke konkurrentene har gitt opp, nei. From gjør så godt from kan to å bli bedre. Jeg må sørge for å gjøre det samme, svarer Sandnes-gutten, som elsket å vinne på Bislett Games:

– Det er utrolig kult. Det er en drøm å konkurrere under Bislett Games når man er i form.

Jacob and Braut

Jakob og familien Ingebrigtsen har satt Sandnes på kartet. Fra samme fylke har Erling Braut Haaland satt Bryne og Jæren på det berømte kartet.

Både Jakob Ingebrigtsen og Erling Braut Haaland er født i år 2000 og er to verdensstjerner og unike tilfeller i norsk idrettshistorie.

– Hvem er den beste idrettsutøveren fra Rogaland nå, Jakob? Hvem er kongen av idretten i Rogaland?

– Totalt sett kan vi si at Norge er en av verdens desidert beste idrettsnasjoner. Det er kult å være med på en slik bølge i norsk idrett, og det er kult å vise verden at det dessverre må de bare finne seg i at Norge er best, svarer Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.